bilgisayarci
FD Üye
Erdoğan koronavirüs salgını sonrası atılacak tüm adımları kıymetlendirdi. Koronavirüse karşı en hazırlıklı ülkenin Türkiye olduğunu açıklayan Erdoğan: “Aynı formda bu salgın sonlandığında da ‘Şimdi nasıl çalışma yapacağız?’ sorusunu sormadan hazır olmamız gerek." dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, koronavirüs salgınına en hazırlıklı yakalanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söz ederek, "Aynı formda bu salgın sonlandığında da 'Şimdi nasıl çalışma yapacağız?' sorusunu sormadan hazır olmamız gerek. Eğitim, sıhhat, ticaret, etraf, her alanda bakanlıklar kendi stratejilerini belirlemeli" dediği öğrenildi.
Erdoğan, evvelki gün ikinci defa telekonferans prosedürüyle kabinesini topladı. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda Kovid-19 salgını ile ilgili atılacak tüm adımlar değerlendirildi. Erdoğan kabine sonrası açıklamasında İstanbul'da iki yeni sahra hastanesi kurulacağını duyurdu.
Edinilen bilgiye nazaran Erdoğan, toplantıda sahra hastanelerinin kuruluşunun iki ayı aşabileceğinin söylenmesi üzerine, 45 gün içinde bitirilmesi talimatı verdi.
Erdoğan'ın, Ankara ve İzmir'de emsal bir muhtaçlık olup olmadığını sorduğu, bu türlü bir muhtaçlığın olmadığı bilgisinin verildiği de kaydedildi.
SONRASINA HAZIRLIK
Alınan bilgiye nazaran Erdoğan toplantıda tüm bakanlara "Asıl iş salgın geçtikten sonra başlayacak. Buna da hazır olmamız gerekiyor. Salgına en hazırlıklı yakalanan ülkelerin başında Türkiye var. Birebir formda bu salgın sonlandığında da 'Şimdi nasıl çalışma yapacağız?' sorusunu sormadan hazır olmamız gerekir. Eğitim, sıhhat, tarım, ticaret, etraf, her alanda bakanlıklar kendi stratejilerini belirlemeli, hazır olmalıyız" talimatını verdi.
İHRACATTA FIRSAT
Önümüzdeki periyotta üretim formlarından gereksinimlere birçok değişikliklerin olacağına vurgu yapan Erdoğan, dünyanın gereksinimleri da gözetilerek buna nazaran üretim modellerine geçilmesi, ihracatta fırsatı yakalayacak planlamaların yapılmasını istedi. Erdoğan'ın istihdamdaki kasvetlere da dikkat çekerek, "biraz daha sabır" bildirisi verdiği ve bu mevzuda salgının akabinde çok daha farklı üretim süreçleri ile yeni istihdam alanlarının açılacağını söz ettiği kaydedildi.
ÖNLEMLERE UYUMLU YASA TEKLİFİ HAZIRLANIYOR
Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan sunumda, bakanlıkların salgına karşı alacakları önlemler için gerekli olan yasal düzenleme muhtaçlıkları ortaya konuldu. Erdoğan'ın talimatı ile Oktay'ın başkanlığında bir haftadır yürütülen çalışmaların bu hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Çalışma sonucunda alınacak önlemlerin yürütülebilmesi için gerekli olan yasal düzenlemeler belirlenecek. "Kovid-19 kapsamında alınan önlemlerin daha kolay uygulanabilmesi" ve "mevzuatta öngörülen olağan işleyişin salgın periyodunda de alınan önlemlere uyumlu bir halde devamını sağlayabilmek için" yasal kimi değişikliklerin yapılması planlanıyor. Bu paket de torba teklif olarak TBMM'ye sunulacak.
BESİN VE TARIM ŞURASI GELİYOR
Cumhurbaşkanlığı'nda bir müddettir salgın sonrası devirde atılacak adımların belirlenmesi istikametinde çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Erdoğan, bakanlık ile eş güdüm içinde tarım alanında yenilikçi adımların atılmasını istedi. Yayınlanacak kararname ile "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Siyasetleri Kurulu" oluşturulacak. Mevcut "Sağlık ve Gıda" konseyinde çalışmaların yüklü sıhhat alanında olması gerekliliği konusunda görüşlerin dillendirildiği kaydedildi. Bu nedenle "Sağlık" ve "Sosyal Politikalar" şuraları birleştirilecek.
'SAĞLIKÇILAR EN ÖN SAFTA'
Erdoğan, 7 Nisan Dünya Sıhhat Günü hasebiyle Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Erdoğan, "Başta ülkemizin dört bir yanında büyük bir fedakarlıkla vazifelerini yerine getiren, bilhassa de koronavirüsle gayretimizde en ön saflarda yer alan sıhhat çalışanlarımız olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın 7 Nisan Dünya Sıhhat Günü'nü tebrik ediyorum" tabirlerini kullandı.
Sabah