Geçtiğimiz aylarda ülkemizde Kinder eserlerinde ortaya çıkan ve ‘Katil Bakteri’ olarak da bilinen Salmonella, pek çok kişiyi korkutmuştu. Mide bulantısı, yüksek ateş ve dışkıda kan üzere belirtileri ile bilinen bakteri, ileriki periyotlarda tifo hastalığına dönüşerek pek çok can kaybına neden olabiliyor.
Bu bakterinin Kinder eserlerinde görülmesinin akabinde tarım ve Orman bakanlığı, iki parti Kinder çikolatalarını toplatma kararı almıştı. Dünyada her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Salmonella, artık de tanınan bisküvi markası Oreo’da görüldü.
3 üretim tesisi kapatıldı
Oreo, Mikado ve Pepito eserlerin üreticisi olan ABD’li Mondelez şirketi, kendisi tesislerinde de Salmonella görülen İsviçre merkezli çikolata üreticisi Barry Callebaut firması tarafından Salmonella kuşkusuyla uyarıldı. Yapılan bu önemli ikazın akabinde firma sahip olduğu 3 büyük üretim fabrikasını kapatma kararı aldı.
Şirketin yöneticileri bu kapatmayı ‘rutin bir temizlik’ olarak açıklasa da Fransız kaynaklı Le Figaro gazetesi, bu kapatmanın Salmonella bakterisi nedeniyle yapıldığını ve İsviçreli çikolata üreticisi Barry Callebaut’un Mondelez şirketine çok önemli ikazlarda bulunduğunu açıkladı. Oreo’nun üreticisi şirket ise bu savlar hakkında rastgele bir açıklama yapmayı reddetti.
Peki çikolata ve bisküvilerde neden Salmonella görülüyor?
Genellikle çiğ balık, kırmızı et, tavuk eti ve işlenmemiş baharatlarda görülen Salmonella bakterisi neden çikolata eserleri ve bisküvilerde görülmeye başlandı? Uzmanlara nazaran bunun tek nedeni daha fazla kâr hırsı.
Gıda uzmanları, çikolata, bisküvi ve peynir üzere eserleri üreten firmaların ‘daha ekonomik’ olduğu için düşük kaliteli ve ucuz materyallere ve hammaddelere yöneldiğini sav ediyor. Bu hammaddeler gereğince steril olmayan ortamlarda üretildikleri için içlerinde Salmonella bakterisi bulunabiliyor ve ekseriyetle gerekli sıhhat testleri eksik yapıldığı için hammadde üreticileri bu eserleri devasa markalara rahatlıkla satabiliyor.
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada dünyada çikolata ve çikolata eserleri nedeniyle 151 şahsa Salmonella bulaştığını tespit ettiklerini açıklamıştı.