iltasyazilim
FD Üye
Şam Tatlısı (Farklı Tarifiyle) İçin Malzemeler
*1 kg irmik
*1 tatlı kaşığı karbonat
*2 su bardağı şeker
*1 paket şekerli vanilin
*2 yemek kaşığı un (Silme)
*2 su bardağı ılıktan biraz sıcak su
*1 tatlı kaşığı tarçın(isteyen koyabilir) ben koymadım
*1 yemek kaşığı tahin
*2 yemek kaşığı yoğurt sulu kısmından (İsteyen koyabilir) ben koydum
TEPSİNİN TABANI İÇİN:
*12 (yarım) (Yarım) su bardağı pekmez
*12 (yarım) (Yarım) su bardağı su
ÜZERİ İÇİN;
*İsteğe göre fıstık
ŞERBET İÇİN;
*1, 5 kilo şeker
*1 lt su
*23 damla limon
Şam Tatlısı (Farklı Tarifiyle) Yapılışı Merhabalar benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim ancak dışarıda yerken içime sinmeyen şam tatlısı(şambali) yapıcaz tarifimiz garantilidir Bu tatlıyı sevenler artık dışarıdan şüpheyle yemek yerine evinde gönül rahatlığıyla yapabilirler ???
Öncelikle şerbetimizi hazırlıycaz Şeker ve suyumuzu tencereye koyup şeker eriyene kadar karıştırıp ocağa veriyoruz Kaynamaya başlayınca orta ateşte 10 dakika kaynatıyoruz kapatmaya yakın limon suyumuzu koyup 12 dakika kaynatıp şerbetimizi kapatıp soğumaya bırakıyoruz
Çukur kabımıza önce katı malzemelerimizi irmik, un, karbonat, şekerli vanilin, tarçın ve şekeri koyup karıştırıyoruz Ortasına çukur açıp ılıktan sıcak suyumuzu, tahini ve yoğurdu koyup karıştırıyoruz homajen olcak şekilde katı kıvamlı olucak Ondan sonra tepsimizin tabanına pekmezli suyun yarısını yayıyoruz Üzerine kasıkla harcımızı tepsiye koyarak yayıyoruz Üzerini streçleyip yaklaşık 30 dakika dinlendiriyoruz Üzerine kalan pekmezli suyumuz her yerine gelecek şekilde kasıkla dağıtıyoruz, bıçakla tabanına değdirmeden dilimliyoruz (yüzeysel)üzerine fıstıklarımızı da koyup önceden 200’C de ısıttığımız fırınımıza tatlımızı koyuyoruz 2025 dakika sonra kontrol ediyoruz (pisme süresi fırından fırına değişir siz kendi fırınınızı dikkate alın )Kürdanla konrol ediyoruz Pişmişsse üzeride kızarmışsa fırınımızı kapatıp kapağı açık 23 dakika fırında dinlendirip çıkarıyoruz İlk sıcağıı çıkınca ılık şerbetimizi döküyoruz enaz 4 saat (, 24 saat olursa daha iyi)dinlendirdikten sonra tatımız hazır deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun
???????
NOT:Ben tarifimi az yaptığım için malzemeyi yarı ölçüde kullandım
NOt:Harcımız çok katı olursa bir miktar daha su ekleyebiliriz (çeyrek su bardağı kadar)
*1 kg irmik
*1 tatlı kaşığı karbonat
*2 su bardağı şeker
*1 paket şekerli vanilin
*2 yemek kaşığı un (Silme)
*2 su bardağı ılıktan biraz sıcak su
*1 tatlı kaşığı tarçın(isteyen koyabilir) ben koymadım
*1 yemek kaşığı tahin
*2 yemek kaşığı yoğurt sulu kısmından (İsteyen koyabilir) ben koydum
TEPSİNİN TABANI İÇİN:
*12 (yarım) (Yarım) su bardağı pekmez
*12 (yarım) (Yarım) su bardağı su
ÜZERİ İÇİN;
*İsteğe göre fıstık
ŞERBET İÇİN;
*1, 5 kilo şeker
*1 lt su
*23 damla limon
Şam Tatlısı (Farklı Tarifiyle) Yapılışı Merhabalar benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim ancak dışarıda yerken içime sinmeyen şam tatlısı(şambali) yapıcaz tarifimiz garantilidir Bu tatlıyı sevenler artık dışarıdan şüpheyle yemek yerine evinde gönül rahatlığıyla yapabilirler ???
Öncelikle şerbetimizi hazırlıycaz Şeker ve suyumuzu tencereye koyup şeker eriyene kadar karıştırıp ocağa veriyoruz Kaynamaya başlayınca orta ateşte 10 dakika kaynatıyoruz kapatmaya yakın limon suyumuzu koyup 12 dakika kaynatıp şerbetimizi kapatıp soğumaya bırakıyoruz
Çukur kabımıza önce katı malzemelerimizi irmik, un, karbonat, şekerli vanilin, tarçın ve şekeri koyup karıştırıyoruz Ortasına çukur açıp ılıktan sıcak suyumuzu, tahini ve yoğurdu koyup karıştırıyoruz homajen olcak şekilde katı kıvamlı olucak Ondan sonra tepsimizin tabanına pekmezli suyun yarısını yayıyoruz Üzerine kasıkla harcımızı tepsiye koyarak yayıyoruz Üzerini streçleyip yaklaşık 30 dakika dinlendiriyoruz Üzerine kalan pekmezli suyumuz her yerine gelecek şekilde kasıkla dağıtıyoruz, bıçakla tabanına değdirmeden dilimliyoruz (yüzeysel)üzerine fıstıklarımızı da koyup önceden 200’C de ısıttığımız fırınımıza tatlımızı koyuyoruz 2025 dakika sonra kontrol ediyoruz (pisme süresi fırından fırına değişir siz kendi fırınınızı dikkate alın )Kürdanla konrol ediyoruz Pişmişsse üzeride kızarmışsa fırınımızı kapatıp kapağı açık 23 dakika fırında dinlendirip çıkarıyoruz İlk sıcağıı çıkınca ılık şerbetimizi döküyoruz enaz 4 saat (, 24 saat olursa daha iyi)dinlendirdikten sonra tatımız hazır deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun
???????
NOT:Ben tarifimi az yaptığım için malzemeyi yarı ölçüde kullandım
NOt:Harcımız çok katı olursa bir miktar daha su ekleyebiliriz (çeyrek su bardağı kadar)
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.