Günümüzde akıllı telefonlarda kullanılan en tanınan işletim sistemleri iOS ve Android gelgelelim mevzu hangi işletim sisteminin markette daha çok behresi olduğuna gelince, Android kullanan akıllı telefonların çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesi sonucunda iOS'u artta bıraktığı söylenebilir. Android, günümüzde akıllı telefon pazarının %80’lik hakkına sahip durumda. Elbette bu yüksek hisse, Android'i elinde bulunduran Google'ın da gelirlerinde başı çekiyor. Pekala Android'in sahibi, Google değil de Samsung olsaydı ne olurdu? Samsung’un vaktinde Android’i Google’dan evvel satın alma talihini nasıl kaçırdığına hep birlikte bakalım.
2004 senesinde Andy Rubin isimli geliştirici ve arkadaşları, Android üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Girişim, ilk devirlerinde aslında dijital fotoğraf kameralarında çalışacak bir işletim sistemi olarak düşünülmüş lakin sonrasında cep telefonlarında kullanılacak bir işletim sistemine dönüştürülmüştü.
2004’ün sonlarına hakikat Rubin ve arkadaşlarının girişime devam edecek maddi imkânları kalmamış ve bu yüzden girişime devam etmek ismine destek sağlayabilecek firmaların kapısını çalmaya başlamışlardı. Birinci olarak o vakitlerde da telefon pazarında isminden laf ettiren Samsung’a giden 8 kişilik ekip, Güney Kore’ye gidip Samsung yetkilileriyle bir içtima gerçekleştirmişlerdi.
Samsung başkanlarıysa Rubin ve arkadaşlarının söylediği şeylerle dalga geçerek onları geri çevirmişlerdi. Fred Vogelstein’ın "Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution" isimli kitabında anlatıldığı üzere Samsung yetkilileri, Rubin’e tam olarak şu lafları iletmişlerdi: “Sen hangi ekiple bu söylediğiniz şeyi üreteceksin? 6 bireysiniz, sarhoş olabilir misin?”
Rubin ve ekibi, Samsung’dan aldıkları bu yanıttan sonra alışılmış ki de arayışlarını durdurmamış ve yeni şirketlerle muhabereye geçmeye başlamışlardı. Samsung’un girişimin potansiyelini göremediğini düşünen ekip, bu hadisenin yalnızca birkaç hafta sonrasında Google ile anlaşmış ve 50 milyon dolar üzere yüksek bir paraya Android’in haklarını Google'a devretmişti. Doğal Rubin ve girişim üstünde çalışan birtakım şahıslar de Google’ın Android üzerinde çalışan ekibine dâhil edilmişti.
Böylelikle Rubin, yıllar sonra 2008 yılında birinci sefer HTC Dream isimli telefonla kullanılacak Android için çalışmaya başlamış ve adeta bir devrimin fitilini ateşlemişti. Hengamında potansiyeli fark edemeyen Samsung’un ise bildiğiniz üzere bugün akıllı telefon pazarında behresi nispeten büyük bir şirket. Yani Samsung, büyük ihtimalle pişman olmuştur ancak hikâye her iki taraf için de memnun sona kavuşmuş üzere görünüyor.