iltasyazilim
FD Üye
Samsunun Yemek Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri
Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye siklet kazanmaktadır Etli pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır Kaz tavuk ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar Lorgon Kırçan Kaldırayak Madımak Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır
Samsun Yöresine ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası) Yer Pancarı (Yazı Pancarı) Mısır Çorbası Yoğurtlu Çorba Mercimekli Bulgur Pilavı Keşkek Karalahana Çorbası Hamsili Ekmek Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir
Böbrek Sote
1 kg dana böbreği
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adt iri kuru soğan
2 adet olgun domates
Tuzlu
Kekik
Böbrek ince ince doğranır bir çorba kaşığı tereyağı ve sıvıyağda rengi dönene değin kızartılır öteki tarafta ince kıyılmış kuru soğan kalan bir çorba kaşığı tereyağında pembeleştirilir üstüne rendelenmiş domates tuz ve kekik eklenir bir taşım pişirilir kızarmış böbreğin üzerine dökülür 10 dakika kadar birlikte pişirildikten sonra servise sunulur
Fasulyeli Darı Çorbası
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru mısır
1 su bardağı yoğurt
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
tuzlu
Üzeri İçin;
2 çorba kaşığı tereyağı
Mısır ve fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır Ertesi günü ıslatma suyu ile haşlanır suyu süzülmez diğer tarfta yoğurt su un ve tuz en ince ayrıntısına kadar çırpılır haşlanmış kuru fasulye ve mısır bir tencerede birleştirilir üstüne yoğurtlu karışım dökülür orta ateşte aralıksız karıştırarak bir taşım pişirilir Servis yapılacağı sırada üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Kıymalı Karalahana
1 demet karalohananın yapraklarını yıkayıp doğrayın Kaynar suda haşlayıp suyunu süzün 4 adet kuru soğanı kıyıp 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun 250 gr kıyma ve 2 çorba kaşığı salça ilave edin Tuzlu ve 1 kahve fincanı yıkanmış pirinç ekleyip karıştırın 1 kahve fincanı su ilavesiyle pişrip sıcak olarak servis yapın
Peynirli ve Cevizli Mantı
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi
tuzlu
Unu aldığı dek su ek ederek yoğurun Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 12 cm kalınlığında açın Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara muhakkak
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuzlu ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen biçiminde kapatın Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın
Bir tencerede çokça suyu kaynatın Hamurları 20 dakika değin haşlayıp kevgirle sudan alın Servis tabağına koyun Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın Mantının üzerîne gezdirin Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın
Yanıç
6 şahsiyet Zorunlu araç gereç:
1 kg ıspanak
3 adet rendelenmiş kurusoğan
300 gr yağsız kıyma
1 kg un su tuz karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın Kaynar suda haşlayıp süzün Sıkarak suyunu çıkarın
Tereyağını eritip soğan kıyma ve ıspanağı kavurun Tuzlu karabiber ekleyin
Unu aldığı değin su ile yoğurun Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıp portakal iriliğinde parçalara ayırın Her birini merdane ile açın İçine kıymalı karışımdan koyup gözleme biçiminde kapatın Dargın sacın üzerinde karşılıklı pişirin Sıcak olarak servis yapın
Böbrek Kavurma
6 karakter Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuzlu
kekik
Dana böbreği ince ince dilimleyin 3 çorba kaşığı tereyağında rengi değişene dek çevirerek kızartın
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuzlu ekin 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 1015 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın
Nokul Bafra
Kullanılacak Malzemeler
İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kase sıvı yağ
İçi için: 1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım akarsu bardağı sıvı yağ
1 nehir kaşığı silme tuzlu
1 dere bardağı şeker
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
İçi için:
1 su bardağı kuru sarı üzüm
Hazırlanma Şekli
Ilık su ile mayayı erittikten sonradan unun ortasını açıp mayalı suyu sütü yarım nehir bardağı yağı 1 çay bardağı şekeri 1 yumurtayı 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana dek yoğuralım Hamurun üzerine oldukça çok un sepeleyip pak bir bez örttükten sonradan mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi)
Öteki tarafta derin bir vahşi ceviz üzüm ve şeker koyup uygun bir şekilde harmanlayalım
Hamurun mayası geldikten daha sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ancak hamur oklavaya yapışmasın Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım Kasedeki akıcı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım Harmanlanmış iç malzemeyi yağlanmış yufkanın üstüne çokça serpeleyelim (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım Ruloyu bıçakla 45 cm uzunluğunda keselim Yağlanmış tepsiye defalarca yanyana sıralayalım Öteki bezelerlede benzer işlemleri yaptıktan sonradan tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kavgalı fırına verelim Fırının ısısına kadar 3540 dakika sonradan nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olurAfiyet olsun *
Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye siklet kazanmaktadır Etli pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır Kaz tavuk ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar Lorgon Kırçan Kaldırayak Madımak Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır
Samsun Yöresine ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası) Yer Pancarı (Yazı Pancarı) Mısır Çorbası Yoğurtlu Çorba Mercimekli Bulgur Pilavı Keşkek Karalahana Çorbası Hamsili Ekmek Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir
Böbrek Sote
1 kg dana böbreği
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adt iri kuru soğan
2 adet olgun domates
Tuzlu
Kekik
Böbrek ince ince doğranır bir çorba kaşığı tereyağı ve sıvıyağda rengi dönene değin kızartılır öteki tarafta ince kıyılmış kuru soğan kalan bir çorba kaşığı tereyağında pembeleştirilir üstüne rendelenmiş domates tuz ve kekik eklenir bir taşım pişirilir kızarmış böbreğin üzerine dökülür 10 dakika kadar birlikte pişirildikten sonra servise sunulur
Fasulyeli Darı Çorbası
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru mısır
1 su bardağı yoğurt
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
tuzlu
Üzeri İçin;
2 çorba kaşığı tereyağı
Mısır ve fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır Ertesi günü ıslatma suyu ile haşlanır suyu süzülmez diğer tarfta yoğurt su un ve tuz en ince ayrıntısına kadar çırpılır haşlanmış kuru fasulye ve mısır bir tencerede birleştirilir üstüne yoğurtlu karışım dökülür orta ateşte aralıksız karıştırarak bir taşım pişirilir Servis yapılacağı sırada üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Kıymalı Karalahana
1 demet karalohananın yapraklarını yıkayıp doğrayın Kaynar suda haşlayıp suyunu süzün 4 adet kuru soğanı kıyıp 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun 250 gr kıyma ve 2 çorba kaşığı salça ilave edin Tuzlu ve 1 kahve fincanı yıkanmış pirinç ekleyip karıştırın 1 kahve fincanı su ilavesiyle pişrip sıcak olarak servis yapın
Peynirli ve Cevizli Mantı
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi
tuzlu
Unu aldığı dek su ek ederek yoğurun Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 12 cm kalınlığında açın Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara muhakkak
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuzlu ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen biçiminde kapatın Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın
Bir tencerede çokça suyu kaynatın Hamurları 20 dakika değin haşlayıp kevgirle sudan alın Servis tabağına koyun Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın Mantının üzerîne gezdirin Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın
Yanıç
6 şahsiyet Zorunlu araç gereç:
1 kg ıspanak
3 adet rendelenmiş kurusoğan
300 gr yağsız kıyma
1 kg un su tuz karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın Kaynar suda haşlayıp süzün Sıkarak suyunu çıkarın
Tereyağını eritip soğan kıyma ve ıspanağı kavurun Tuzlu karabiber ekleyin
Unu aldığı değin su ile yoğurun Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıp portakal iriliğinde parçalara ayırın Her birini merdane ile açın İçine kıymalı karışımdan koyup gözleme biçiminde kapatın Dargın sacın üzerinde karşılıklı pişirin Sıcak olarak servis yapın
Böbrek Kavurma
6 karakter Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuzlu
kekik
Dana böbreği ince ince dilimleyin 3 çorba kaşığı tereyağında rengi değişene dek çevirerek kızartın
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuzlu ekin 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 1015 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın
Nokul Bafra
Kullanılacak Malzemeler
İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kase sıvı yağ
İçi için: 1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım akarsu bardağı sıvı yağ
1 nehir kaşığı silme tuzlu
1 dere bardağı şeker
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
İçi için:
1 su bardağı kuru sarı üzüm
Hazırlanma Şekli
Ilık su ile mayayı erittikten sonradan unun ortasını açıp mayalı suyu sütü yarım nehir bardağı yağı 1 çay bardağı şekeri 1 yumurtayı 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana dek yoğuralım Hamurun üzerine oldukça çok un sepeleyip pak bir bez örttükten sonradan mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi)
Öteki tarafta derin bir vahşi ceviz üzüm ve şeker koyup uygun bir şekilde harmanlayalım
Hamurun mayası geldikten daha sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ancak hamur oklavaya yapışmasın Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım Kasedeki akıcı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım Harmanlanmış iç malzemeyi yağlanmış yufkanın üstüne çokça serpeleyelim (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım Ruloyu bıçakla 45 cm uzunluğunda keselim Yağlanmış tepsiye defalarca yanyana sıralayalım Öteki bezelerlede benzer işlemleri yaptıktan sonradan tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kavgalı fırına verelim Fırının ısısına kadar 3540 dakika sonradan nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olurAfiyet olsun *