Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Samsunun Yöresel Yemekleri

Samsunun Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Samsun Bölgesel Yemekler,
Samsunun Yemekleri,
Samsun Yöresi Yemekleri

SAMSUN'UN BELLI BAŞLI YEMEKLERİ


OYMAAĞAÇ KEBABI



Adını verdiği Oymaağaç köyünde yapılan Oymaağaç kebabıMayısKasım ayları aralarında yapılarak keza sıcak ayrıca soğuk olarak yenir Oğlak etinden yapılan kebap Vezirköprü'nün en eski damak zevki zevkinden biridirKebap özel üretilmiş bacada Kebap odasında yaklaşık 34 saat'de büyük bir özenle çevrilerek pişirilirAynı anda 5 oğlağınçevrilerek pişirilmesi sonucu eriyen yağlar bir kapda toplanır Kebap odasına gelen cümbür cemaat tiridine banarak büyük bir zevke yer bu kebap asırlardır geleneksel bir yemek yemek olarak yaşatılır

MISIR ÇORBASI

Dövülmüş Darı haşlanırÜstüne oldukça çok süt katılırKinzi, yağ, çok ince doğranmış soayrı bir kapta kavrulurOcaktan indirilen çorbanın üstüne gezdirilirBir diğer şekilde de haşlanan mısır yarması yoğurtla karıştırılarakta yenir

HALUÇKA



Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır sudan alınır Tekrar bir tedarik hohut haşlanır Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve nohut pişirilirGenellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz kesilip pişirilirken haluçka çorbası kazın yağlı suyuyla
pişirilir Küçük parçalara bölünmüş tavuk eti veya kaz eti içine atılır Baharat, biber ,salça farklı bir kapta kavrulur üzerine ek edilerek haluçka çorbası servise hazır ışık halkası getirilir ara sıra acuk ya da kiren ekşise haluçka çorbasına ilave edilerekte servis yapılabilir

BAKLALI YAPRAK DOLMASI

Malzemeler: 200 gr et 300 gr bakla 1 nehir bardağı buğday yarması, 1 nehir bardağı akıcı yağ, 2 orta irtifa soğan, bir çorba kaşığı nane 1 tatlı kaşığı tuzlu, 15 su bardağı su, 1 demet maydonoz, limon, yarım kilo üzüm yaprağı
Yapılışı : Yarım saat sıcak suda bekletilip kabukları soyulmuş olan baklalar ince ince doğranır bir vahşi konur sırayla ince ince doğranmış et , buğday yarması , yağı rendelenmiş soğanlar, nane, reyhan biberleri, tuzu ince kıyılmış maydonozu tümü karıştırılır 15 su bardağı suyla salça sulandırılır içine karıştırılırBunların tümü ham olarak yapılırBirbirine karıştırılan malzemeler yapraklara sarılarak bir tencereye konur bir saat pişirilerek servis yapılır



LAHANA SARMA

Malzemeler : 1 kase pirinç , 1 kase bulgur , 3 orta baş soğan, karabiber, pul biber, nane, maydonoz ve lahana yaprak
Yapılışı : Soğanı doğrayıp zeytinyağında pempeleşinceye değin kavrulur Arkasında bir kaşık salça ile her tarafta kavrulursonradan pirinç konulur bir dakika kaynatılır, arkasında bulgur konur 1 çay bardağı su ilave edilir Tencerenin kapağı kapatılır sonra üzerine nane, karabiber, kırmızı pul biber, maydanoz ve tuz ilave edilir Ocağın altı kısık ayarda pişirilir Kaynadıktan daha sonra elde edilen karaşımdan kaşıkla az eksik olmak üzere yaprağa teker teker sarılırTencereye dizilir Kısık ateşte pişirilirPişmesine eksik kala zeytinyağı ilave edilirTam suyunu çekmeden ocağın altı kapatılır Soğuk ya da ılık olarak servis yapılır

KAZ PİLAVI


Tüyleri yolunup en ince ayrıntısına kadar temizlenen kaz yeteri değin büyüklükte bir kazanda üzerini su ek edilerek pişirilirPişen kaz kazandan alınarak bir tepsiye kızartılmak üzere konurKazanda kalan kazın suyuna bulgur salınarak pişirilirPişen pilavın kabarması ve kendine gelmesi için ateşten alınarak ağzı kapatılır ve bir havluya sarılır
Olur Ya kaz asılarak pişirilmişse tavada biriken kazın yağı, kaz ayrıntılarıyla kızarıp asıldığı bacadan alındıktan sonradan mevcut ateşte ayrıntılarıyla yakılır ve bayağı su içerisine bulgur salınarak pişirilmiş olan bulgur pilavının üstüne yavaşça dökülürYanmış yağ pilav üstüne döküldükten daha sonra pilav tellenir, böylece yağın ayrıntılarıyla pilava karışması sağlanır
ve servise hazır ülkü getirilir

KAZ ASMASI

Tüyleri yolunup en ince ayrıntısına kadar temizlenen kaz ocaklığı yer alan bir odanın bacasına,ocaklıkta ateş yakıldıktan daha sonra asılırYanan ateşe kesin bir mesafede asılı bulunan kaz bir birey göre oklava veya yarı bir şeyle ağır ağır çevrilirBu işlem yaklaşık iki saat sürerBu vakit içerisinde kaz bir şekilde kızarır ve eriyen yağı altına konan tavada birikirKaz asılı bulunduğu bacadan alınır ve hazır bulunanların ortasında doğranırBiriken yağla bulgur pilavı pişirilir ve bu nedenle servise hazır hale getirilir

SAMSUN VEZİRKÖPRÜ'DE KATIKLA YAPILAN YİYECEKLER

Daha önceki yıllarda Vezirköprü ve Köylerinde araştırmacı, kendisi de Vezirköprülü olan tahlilci Hayrettin İVGİN' in bu konulardaki yaptığı çalışmalar Türk Folkloru Dergisinde ve Size Dergisinde yayınlanmıştır Vezirköprü'de katıkla yapılan yiyecekler hususundaki çalışma aşağıya çıkarılmıştır

Herkesin süzme yoğurt dediğine Vezirköprü'de KATIKadı verilir Katıkla yapılan yiyecekler, Vezirköprü ve çevresine özgü bir özellik taşır

KATIK BÖREĞİ


Buğday yarması akşamdan ısıtılır ve yaklaşık 12 saat suda kalır Su yarma hizası dek konurYarma suda şişerEğer şişen yarmanın üzerinde su birikirse bu süzülerek atılır Katığa bu yarma ile birlikte çokça kıyılmış dorak ve maydanoz da katılırİyice karıştırılırİçine yeterince tuzlu ve zeytinyağı da katılır Hazırlanan bu karışım, tereyağı ile tamamen yağlanmış tepsiye 1,5 2 cm kalınlığıhda dökülürOdunla ısınan fırına ya da
elektrikli fırına verilir Üstü kızarırsa fırından çıkarılır ve tepsi boşaltılır Zıt çevrilerek tepsiye konur ve bitmiş fırına verilir Bu tarafı da kızarırsa fırından çıkarılır ve tereyağı ile yağlanırDilim dilim ve dört köşe kesilirBunlara samsa adı verilirSamsalar bir kenarı 10 cm olan eşkenar dörtgen biçiminde dilimlerdir Bir diğer tepsi yada tabağa konup servis yapılır Samsalar servis yapılmadan önce kendi buğusu ile yumuşasın diye üstüne bir kapak örtülür Takriben 10 15 dakika kapak böreğin üzerinde durur Eğer böyle yapılmazsa samsalar sert olur 6 şahsiyet börek için, takriben 750 gr yarma, 850 gr katık, bir demet dorak, bir demet maydanoz, bir nehir bardağı zeytinyağı zorunludir Bu karışım yaklaşık l m çapında tepsiye dökülür atık böreği fırına bakraçla götürülür Fırına girerken karışım tepsiye boşaltılır Börek takriben bir saatte pişer
Bu börek daha fazla bahar ve yaz aylarında yapılır Kimi zaman kurutulmuş dorak da kullanılırBörek Vezirköprü ' de daha çok nehir ile birlikte yenir

MEMECİK

Katık, tuzlu ilave edilip çok az su katılarak un ile birlikte en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Yufka gibi açılır Bunun zuvalası minik olurSaç üzerinde yufka gibi pişirilir Kabarınca saçdan alınır Tüm zuvalaların pişiriylesi bitince, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp servis yapılır

KATIKLI EKMEK


Un ile su sıradan tuz atılarak iyice yoğrulurKabarması beklenmez Zuvalası minik olurYufka gibi açılır Haçe saçda haşlanır, hemencecik indirilir Bu ufak yufkanın yarısına katık ile maydonozdan oluşmuş karışım dökülür

Yufkanın değişik kanadı ile örtülür Kızgın sacda arkası ve önü pişirilirHepsi bitince eretilmiş tereyağı ile yağlanır Gerek memecik ve gerekse katıklı ekmek, çayla yada karpuz, üzüm, kavun gibi yiyeceklerle birlikte yenir

KATIK SÜNDÜRMESİ

Katık kıyılmış maydonozla karıştırılır Zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada sündürülür Sündürülen bu yiyecek sabahtan kahvaltısında çayla birlikte sıcak sıcak yenir *
 

Similar threads

HALUÇKA YEMEĞİ (SAMSUN) Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır sudan alınır Yine bir miktar hohut haşlanır Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve nohut pişirilir Genellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
Karsın Yemekleri,Karsın Yemek Yemek kültürü,kars'ın yöresel yemekleri,kars'ın ünlü yemekleri,karsın meşhur yemekleri Karsın Yemekleri Kaşarı ve balıyla birlikte Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir Yöreye özgü başlıca yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Samsunun Yemek Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye siklet kazanmaktadır Etli pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır Kaz tavuk ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
Samsun Havza Kaz Tiriti Pilavı (Asması) Samsun Havza yöresine ait olan kaz asması nedir ve nasıl yapılır? Bu yemeğin birden fazla adı vardır; Tirit, Kaz Pilavı, Kaz Asması… Kaz Pilavı (Asması) Samsun’a özgü bir pilavdır Kaz etinin haşlanmasıyla elde edilen su ile pişiriliyor ve kaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Amasyanın Yöresel Yemekleri, Amasyanın Ünlü Yemekleri, Amasyanın Yöresine ait Yemekler, AMASYA ÇÖREĞİ Bira mayası veya hamur mayasıyla yoğrulan hamur, yeterince kabardıktan sonra topaklara ayrılır Hamur tahtasına açılan bu topakların üstüne yağ, dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur Küçük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
858,496Konular
982,170Mesajlar
30,111Kullanıcılar
skkskSon üye
Üst Alt