Sanatçıların Korkuları Olcay kapalı yerlerde kalamıyor ZUHAL Olcay'ın klostrofisi, Haluk Bilginer'in boy korkusu var Bilginer, tepe korkusu olduğunu Eyfel Kulesi'nde anlamış Zuhal Olcay'ın kapalı bölge korkusu ise bir tren kazası sonucu ortaya çıkmış Olcay bu olayı şöyle anlatıyor: 1976'da Ankara'dan istanbul'a turneye bu vesileyle kaza geçirdik, iki arkadaşımız öldü Kazadan daha sonra büyük bir ruhsal sarsıntı geçirdim Devrilen trenden çıkmak için camları kırdık, fazla korkunç bir kazaydı Ondan sonra kapalı yerde duramama korkusu başladıİbrahim Tatlıses karınlık fobisi yaşarken, Hande Ataizi'nin fobisi ise reenkarnasyon inancıyla ilgili Onun fobisi trafik kazası Ataizi, Araba kullanmasını bilmiyorum, öğrenmek de istemiyorum Sanırım bir önceki hayatımdaki reenkarnem trafik kazasında öldüdiyor Türk toplumunun yüzde 20'sinin bir veya aniden fazla fobisi var Sanatçılardan ise fobisi olmayan değil gibi En fazla yalnızlıktan, karanlıktan, yüksek ve kapalı mekanlardan korkuluyor Meşhur oyuncu ve yönetmen Woody Allen'ın en büyük korkusu hastalanmak Allen böylece iki saatte bir karoser ısısını ölçüyor Allen'in diğer bir fobisi de zirve Allen ayrca 'yangın çıkabilir' korkusuyla yatarken bile ayakkabılarını çıkarmıyormuş Kapalı ve bakımlı yerlerden fazla korkan Allen böylece de sıkça psikiyatrist desteğine ihtiyaç duyuyormuş Ünlü pop star Michael Jackson ise tam bir rahatsızlık hastası Jackson mikrop kapmaktan ödü koptuğu için ağzını steril maskeyle koruyor Marlene Dietrich de mikroplardan panik derecesinde korkuyormuş Bu yüzden Hollywood'da uzun yıllar Temizlik Maddesi Kraliçesilakabıyla anılmış Meşhur üktrist Julia Roberts bulaşıcı hastalıklardan korkuyor Julia Roberts önceden dezenfekte edilmeyen sandalyelere oturamıyor Basinger 4 ay evden çıkmamış Kim Basinger açık alan ve kalabalık fobisi sebebiyle evinden öyle çıkmamayı seçim ediyor Basinger bir defa bütün 4 ay her tarafında evine kapanmış Terapi de görebilen Basinger topluluk fobisi yüzünden uzun yıllar Oscar törenlerine bile katılmadı Kendisi Oscar kazandığında ise fobisini güçlükle yenerek törene katıldı Kıraç doktora bile gitmiş Son yılların gözde sanatçılarından Kıraç da karanlık korkusu yaşıyor Hatta böylece doktora gitmek zorunda kalmış Kıraç gündelik hayatının yoğunluğu olmasa sözkonusu fobisini meditasyonvari veya tasavvufi durumlarla çözebileceğini belirtiyor Şarkıcı Soner Arıca kapalı yerde kalıp nefes alamamaktan ayrıca de yüksek ve açıkta olmaktan korkuyor Arıca, Terapistle görüştüm ve faydasını gördüm Bir Zamanlar kapalı bir yeri düş ettiğim lahza nefes alamıyor gibi olurdum Şu Anda daha iyiyim, yavaşça geçiyor korkularımşeklinde konuşuyor Aşkın Nur Yengi'nin ise böcekten ödü kopuyor Bir keresinde Sezen Aksu'ya Gitşarkısında vokal yaparken göğsünde bir kertenkele görebilen Yengi çığlığı basar Giiitdiye bas bas bağıran ve bayılacak gibi olan Yengi'yi arkadaşları kollarından tutarak kulise götürürler Menteş'i kravatı boğuyor id Tiyatrocu Yalçın Menteş'in fobisi ise kravat Kravat takmaktan korkuyorum Kravatı sıkarken, idam etmek için beni darağacına götürüyorlarmış gibi hissederim Bu duyguyu her kravat takışımda yaşarım Nedenini bilmiyorum lakin kendimi bildim bileli var Düşüp bir yerimi incitmek gibi bir fobim de var Reenkarnasyona inanırım Olur Ya de önceki hayatımla ilgilidir Ağır bir tartma lakin fobilerimle yaşamaya alıştımdiyor Menteş Biri beni mi izliyor? ŞARKICI Teoman'ın fobisi aynaya bakmakmış Teoman aynaya bakarken kendini izleniyormuş gibi hissediyormuş Gülben Ergen yılan korkusu yaşarken, manken Nefise Karatay da tepe korkusu çekiyor Besteci, laf yazarı, şarkıcı Ümit Sayın'ın ise çok önemli bir kamera fobisi var Kamera karşında hemen her yeri kilitleniyor Sayın'ın Yıldız Tilbe'nin en büyük fobisi karanlıkta kalmak Tilbe şarkılarını spot ışıkları altında yazıyor, geceleri uyurkan ışıkları açık bırakıyor kelli felli adam fobisi ŞARKICI Emel Müftüoğlu evde yalnız kalmaktan korkuyor Evde kimse yahut katiyen yalnız girmem Sokaklarda yatmayı bile yeğlerim Küçükken Elazığ'da dört katlı bir apartmanın en üstteki katında oturuyorduk O zamanlar mahalledeki çorbacıdan sıcak çorba alır dördüncü kata kadar elimde tencere, taşırdım arada bir apartmanın otomatiği bozulurdu kelli felli, bıyıklı bir adam sürekli çorbacının önünde oturur, beni her gördüğünde 'Gız seni kaçıracağım' derdi Şimdi merenlerden yalnız çıkamıyorumdiyor Fobisi yüzünden evlenmiş! CEM Özer, Ümit Aktan ve Erkut Kerpeten ile üç izaç yaşayan Ekmek Teknesi'nin Necmiye'si Selin Dilmen'in ise insanları zarar vermekdiye acayip bir fobisi var Dilmen bir söyleşide, Bende müthiş derecede insanları kırma korkusu var Bu yüzden iki kere ayıp etmeyeyim diye düğün masasına oturdum Beni seviyormuş, reddedersem yıkılır diye nikah memurunun karşısına oturdumder Fobilerle ilgili olarak çalışan uzmanlar en düşük 500 kadar nefret türü saptama ettiler Bunların başında hayvan ve böcek fobileri geliyor İnsanlarla ilgili korkular olduğu gibi, sayılardan, gök olaylarından, hastalıklardan, vücut kokusundan, kitaplardan ve renklerden korkanlar bile var Bir Takım uzmanlar Anglofobi(İngiltere korkusu), Bolşefobi(Bolşevik korkusu), Neofobi(Yeni olan herşeyden korkma), Papafobi(Papadan korkma) gibi korku türleri olduğunu bile belirlemiş Bunlara natürel irticafobi ve Yahudifobi'yi de eklemek gerekiyor O Kadar bir nefret edilen şey türü var ama akıllara durgunluk veriyor; arakibutirofobi denilen, yerfıstığı ezmesi yerken, damağa yapışmasından duyulan dehşet Türk halkının yüzde 20'si fobili Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Ercan Abay'a kadar, Türk halkının yüzde 20'si fobili Abay, fobililerin manâlı bir kısmının doktorlardan kaçarak yaşadıklarını, ama sözkonusu fobilerin sosyal hayatı ve iş hayatını etkilediği süre tedaviye ihtiyaç duyduklarını belirtiyor Araştırmalara göre kadınlar, erkeklere kıyasla daha çok fobili Kadınların çoğu fareden korkuyor Fareyi, örümcek, kedi, köpek, at ve yılan izliyor Her nefret rahatsızlık değil Psikiyatrist Dr Zekeriya Kökrek Tıp açısından, her korkunun rahatsızlık olmadığını belirterek, Hayatında korkmayan insan yoktur Her kişinin dehşet şiddeti de birbirinden çok ayrı olabilirdiyor Ruhsal yardımı gerektiren korkular, yani hastalıklı korkular, kişinin jurnal hayatını negatif olarak etkiler, kişide stres yaratır, mesleki veya eğitim hayatını bozar, insan ilişkilerinde olumsuzluklar ortaya çıkarırdiyen bilirkişi hekim Zekeriya Kökrek sözlerine şöyle devam ediyor: Fobiler kişinin abuk subuk olduğunu bildiği halde fazla, anormal bir korku duygusudur Kişi kendisinde gösterdiği reaksiyonu duymaması gerektiğini bilir hayali bir korkudur lakin buna engel olamaz Korkular dış dünyayla ilgili, kişinin iç dünyasında gelişen, zamanında tanı ve çare edilmediğinde kronik hale gelebilir Hastalıklı korku, herhangi bir şey, herhangi bir şart veya herhangi bir fikirle ilişkili olarak başlayabilir Bu korkuyu uyaran 'şeyler', doğrusu olmadığı veya ilişki kurulan şeylerle orantılı olmadığı fazla açıktır, kişi 'dehşet' duygusu yaşar, az kalsın hayatını kurtarmak için çırpınır durur yenisafakcom Kaynak: DonusumSokagi