İktisat idaresi yıllardır ülke kaynaklarını emen inşaat kesimine yönelik yeni teşvik ve dayanak paketleri açarken üretim, istihdam ve ihracat sağlayan endüstricilerden adeta feryat geldi.
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Lideri Hüseyin Kutsi Tuncay, hükümetin Covid-19 tedbirleri kapsamında ek gümrük vergilerine artırım yapılması ve elektrik artırımları yüzünden birçok endüstricinin kepenk kapatmak zorunda kalabileceği uyarısı yaptı. Lider Tuncay, iktisattaki daralmayı aşmak için sanayiciye takviye verilmesi gerektiğini bildirdi.
FABRİKALAR KAPANIR
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) İdare Konseyi Üyesi ve Anadolu OSB Lideri Hüseyin Kutsi Tuncay, dünya geneline yayılan Covid-19 salgını nedeniyle endüstricinin ihracat imkanlarının önemli ölçüde daraldığını, üstüne üstlük ithal girdilere ek gümrük vergisi artışı yapılmasıyla ithalata bağlı üretim yapan endüstricinin daha da zora düştüğünü söyledi.
Tuncay, “Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da açıkladığı üzere Mayıs 2020'de orta malı ve yatırım malı ithalatı toplam ithalatımızın yüzde 91.2' sini oluşturdu ve ülkemizde toplam ihracatımızın da yaklaşık yüzde 80'i ithal girdi ile yapılmaktadır. İthalata bağlılık, sanayicilerde kırılmalara neden oldu.
Üretim siyasetlerinin gereksinimlere nazaran revize edilmemesi halinde birçok endüstrici kepenk kapatmak zorunda kalacaktır” ikazında bulundu.
ELEKTRİK YÜZDE 20 ZAMLANDI
Tuncay, salgın sürecinde ithal girdi maliyetleri altında ezilen sanayiciye bir darbenin de elektrik maliyetlerindeki artıştan geldiğini bildirdi.
Tuncay, YEKDEM maliyetinin Mart 2020'de 96.83 TL/MWh öngörülmesine rağmen Nisan 2020 devrinde 233.31 TL/MWh olduğunu, YEKDEM maliyetinin yüzde 141 üzere harikulâde seviyede arttığını belirtirken, “Bu nedenle OSB'lerde üretim yapan endüstriciler büyük elektrik artırımlarıyla karşı karşıya kaldı.
Örneğin Anadolu OSB'de yatırımcılarımıza yüzde 20 artırımlı elektrik faturası yansıtmak zorunda kaldık” dedi.
KRİZDEN SANAYİ KURTARIR
Hüseyin Kutsi Tuncay, salgınla meydana gelen ekonomik daralmaların yükünün endüstrici ve üreticilerin omuzlarından alınmasını, fakat bu sayede istikrarlı bir büyümenin gerçekleşebileceğini tabir etti.
Ülkenin krizden lakin endüstriye ve üretime dayanak vererek kurtulabileceğini belirten Tuncay, “Devletimiz, bir an evvel katma pahada en yüksek hissesi olan üretim bölümünü önceleyen iktisat siyasetlerini uygulamaya almalıdır.
Bütçe açığı, işsizlik, cari açık, çift haneli enflasyon üzere bir dizi sorun birikse de üretim siyasetlerinde uygunlaştırma ile bunların da üstesinden gelinebilir” dedi.
Erdoğan Süzer/Sözcü