Merkez Bankası bilgilerine nazaran kapasite kullanım oranı en son 2008 krizinden sonra 2009 birinci çeyrekte bu düzeylere gerilemişti. Endeksin 60.8 düzeyinin altına gerilemesi halinde bilgi tarihinin en düşük kapasite kullanımına işaret edecek.
Reuters’ın anketine nazaran, Türkiye iktisadının corona virüsü salgını nedeniyle 2009’dan bu yana birinci kez bu yıl yıllık bazda daralması beklenirken, salgını durdurmak için alınan önlemlerin iktisada yaptığı yavaşlatıcı tesirin yılın ikinci yarısında da devam edeceği kestirim ediliyor.

Hükümetin salgın öncesinde açıkladığı Orta Vadeli Program’a nazaran bu yıl için büyüme kestirimi yüzde 5’di. Ankara, iktisadın geçen yılki yavaşlamanın akabinde süratle büyümeye geçeceğini iddia ediyordu.
Yatırım malları imalatında kapasite 25 puan düştü
Nisan ayında imalat endüstrinde faaliyet gösteren 1727 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen cevaplara nazaran Merkez Bankası tarafından oluşturulan imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranında alt kalemlerinde en sert düşüş yatırım malları imalatında yaşandı.
Yatırım malları imalatında bir evvelki ay yüzde 76,5 olan kapasite kullanım oranı yüzde 51,4'ye geriledi. Tüketim malları imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 73,6'dan yüzde 58,4'e gerilerken; sağlam tüketim mallarında yüzde 72,2'den yüzde 51,2'ye düştü. Orta malları imalatında kapasite kullanımı yüzde 75,7'den yüze 65,5'e indi. Dayanıksız tüketim mallarında ise kapasite yüzde 73,9'dan yüzde 59,8'e geriledi.