şanlıurfanın yemek kulturu
Urfalı lar asırlardan bu yana damak zevkinin en guzel orneklerini veren zengin ceşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir Yore yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de cok yuksektir Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği butun Anadolu insanına mahsus bir ozelliktir Ancak Urfalıların misafir sevme ozelliğinin, hic bir oğun misafirsiz yemeğe oturmayan Hz İbrahim (AS)'dan geldiği soylenmektedir
Halil İbrahim Sofrasıherkesce bilinen bir deyimdir Urfalılar bugun de misafir ağırlamak ve onlara ceşitli yemekler ikram etmekten buyuk zevk duymaktadırlar Yemek kulturu oldukca zengin olan Şanl ı urfa'da Ayran Şorbası, Hamurlu, Pıt Pıt, Sarı Şorba, Cağala Aşı, Pakla Aşı, Hıttı Bastırması, Soğan Tavası, Su Kabağı, Butun Balcan, Sarımsak Aşı, Kaburga, İsot Comleği, Bamya Comleği, Acır Annaziği, Tatlı Bamya, Erik Tavası, Lolaz Durmuğu, Saca Basma, Doğmec, Ekmek Aşı, Kenger Aşı, Semsek, Has (Marul) Dolması, Mimbar, Acır Bastırması, Soğan Tavası, Ağzı Acık, Ağzı Yumuk, Pendirli Ekmek, Elma Aşı, Masluka, Lebeni, Boranı, Kuzu Pilav, Meyhane Pilavı, Pilavı, Baklalı Bulgur Koftesi, Aya Koftesi, Kofteli Erik, Tiritli İci, Duvaklı Pilav, Uzlemeli Firikli Pilav, Ciğerli Bulgur Pilavı, Mığrıbi Pilav, Basma Lıklıkı Kofte, Dolmalı Kofte, Kofte, Yuvalak, Kıyma, Yumurtalı Kofte, Mercimekli Kofte, Frenkli Kofte, Yağlı Kofte, Etli Kebabı, Kemeli Kebap, Tike Kebabı, Kazan Kebabı, Tepsi Kebabı, Kemeli Tas Kebabı, Balcanlı Kebap, Soğanlı Kebap, Muftehi Tas Kebabı, Frenkli (Domatesli) Kebap, Kemeli Cacık, Bostana, Zeytin Bostanası, Koruk Salatası, Pencer Cacığı, Peynirli Kadayıf, Katmer, Daş Ekmeği, Aşır Aşı, Palıza, Haside, Kunculu Akıt, Kuymak, Zingil, Zerde, Kadı Beyni, Peynirli Helva, Un Bulamacı, Palıza geleneksel yoresel yemekler arasında sayılabilir
Ayrıca CİĞ KOFTE,İSOT,ŞILLIK,URFA YAĞI,MIRRA en onemlileri arasındadır
Urfalı lar asırlardan bu yana damak zevkinin en guzel orneklerini veren zengin ceşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir Yore yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de cok yuksektir Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği butun Anadolu insanına mahsus bir ozelliktir Ancak Urfalıların misafir sevme ozelliğinin, hic bir oğun misafirsiz yemeğe oturmayan Hz İbrahim (AS)'dan geldiği soylenmektedir
Halil İbrahim Sofrasıherkesce bilinen bir deyimdir Urfalılar bugun de misafir ağırlamak ve onlara ceşitli yemekler ikram etmekten buyuk zevk duymaktadırlar Yemek kulturu oldukca zengin olan Şanl ı urfa'da Ayran Şorbası, Hamurlu, Pıt Pıt, Sarı Şorba, Cağala Aşı, Pakla Aşı, Hıttı Bastırması, Soğan Tavası, Su Kabağı, Butun Balcan, Sarımsak Aşı, Kaburga, İsot Comleği, Bamya Comleği, Acır Annaziği, Tatlı Bamya, Erik Tavası, Lolaz Durmuğu, Saca Basma, Doğmec, Ekmek Aşı, Kenger Aşı, Semsek, Has (Marul) Dolması, Mimbar, Acır Bastırması, Soğan Tavası, Ağzı Acık, Ağzı Yumuk, Pendirli Ekmek, Elma Aşı, Masluka, Lebeni, Boranı, Kuzu Pilav, Meyhane Pilavı, Pilavı, Baklalı Bulgur Koftesi, Aya Koftesi, Kofteli Erik, Tiritli İci, Duvaklı Pilav, Uzlemeli Firikli Pilav, Ciğerli Bulgur Pilavı, Mığrıbi Pilav, Basma Lıklıkı Kofte, Dolmalı Kofte, Kofte, Yuvalak, Kıyma, Yumurtalı Kofte, Mercimekli Kofte, Frenkli Kofte, Yağlı Kofte, Etli Kebabı, Kemeli Kebap, Tike Kebabı, Kazan Kebabı, Tepsi Kebabı, Kemeli Tas Kebabı, Balcanlı Kebap, Soğanlı Kebap, Muftehi Tas Kebabı, Frenkli (Domatesli) Kebap, Kemeli Cacık, Bostana, Zeytin Bostanası, Koruk Salatası, Pencer Cacığı, Peynirli Kadayıf, Katmer, Daş Ekmeği, Aşır Aşı, Palıza, Haside, Kunculu Akıt, Kuymak, Zingil, Zerde, Kadı Beyni, Peynirli Helva, Un Bulamacı, Palıza geleneksel yoresel yemekler arasında sayılabilir
Ayrıca CİĞ KOFTE,İSOT,ŞILLIK,URFA YAĞI,MIRRA en onemlileri arasındadır