iltasyazilim
FD Üye
Urfa Yemekleri
Şanlıurfa Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Urfada Ne Yenir
Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanliurfa'da
Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba
Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı
Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhâne pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav
Köfteler: Basma köftesi, avuç içi köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, dairesel, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte)
Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı
Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytin bostanası, koruk salatası, pencer cacığı
Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, yoksul şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza
MIRRA(Yöresel acı kahve):
Kahve jurnal kullanıma yetecek dek kavrulur, dibekte dövülür Gümgümde bir miktar kaynatılır dinlendirilir ve süzülerek öteki gümgüme alınır; her tarafta kaynatılır ve süzülür Dinlendirilen sıvıya baştan kahve atılarak her tarafta kaynatılır Bu kaynatma işlemi birkaç defa devam eder ve kontrol edilerek içilecek kıvama geldiği anlaşılınca kahve ibriğine alınır ve ikram edilir Önce kahve sahibi içer ve tadına bakar
İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar Her misafire iki kez ikram edilir Her defasında fincana eksik miktarda kahve konulur Burada gaye, kahvenin mideye ulaşması değil, ağızda kahve tadı bırakmaktır
Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır şöyle fakat; kahveyi içen, fincanı yere koymamalı ve mutlaka dağıtana geri vermelidir Kahveyi içenin, fincanı yere veya masaya koyması, kahveyi verene büyük hakaret sayılır Önceden bunun cezası, kahveyi dağıtan bekar ise evlendirilmesi veya fincanın altınla doldurulup ona verilmesi imiş Bu kuralı bilmeyen misafirler, kahve fincanını yere koyarsa, bu kural hatırlatılır ve de hoş görülür
LEBENİ ÇORBASI
Vurma bir tencereye konur, üzerine bir miktarda su konularak kaynatılır ve suyunu çekmesi beklenir Başka bir kapta ıslatılan nohut dövmeye katılır ve kaynatılır Kaynayan vurma ve nohut karışımı üzerine yavaş yavaş yoğurt dökülür Pişince tabaklara konur ve birazcık bekletildikten daha sonra servis yapılır *
Şanlıurfa Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Urfada Ne Yenir
Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanliurfa'da
Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba
Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı
Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhâne pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav
Köfteler: Basma köftesi, avuç içi köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, dairesel, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte)
Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı
Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytin bostanası, koruk salatası, pencer cacığı
Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, yoksul şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza
MIRRA(Yöresel acı kahve):
Kahve jurnal kullanıma yetecek dek kavrulur, dibekte dövülür Gümgümde bir miktar kaynatılır dinlendirilir ve süzülerek öteki gümgüme alınır; her tarafta kaynatılır ve süzülür Dinlendirilen sıvıya baştan kahve atılarak her tarafta kaynatılır Bu kaynatma işlemi birkaç defa devam eder ve kontrol edilerek içilecek kıvama geldiği anlaşılınca kahve ibriğine alınır ve ikram edilir Önce kahve sahibi içer ve tadına bakar
İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar Her misafire iki kez ikram edilir Her defasında fincana eksik miktarda kahve konulur Burada gaye, kahvenin mideye ulaşması değil, ağızda kahve tadı bırakmaktır
Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır şöyle fakat; kahveyi içen, fincanı yere koymamalı ve mutlaka dağıtana geri vermelidir Kahveyi içenin, fincanı yere veya masaya koyması, kahveyi verene büyük hakaret sayılır Önceden bunun cezası, kahveyi dağıtan bekar ise evlendirilmesi veya fincanın altınla doldurulup ona verilmesi imiş Bu kuralı bilmeyen misafirler, kahve fincanını yere koyarsa, bu kural hatırlatılır ve de hoş görülür
LEBENİ ÇORBASI
Vurma bir tencereye konur, üzerine bir miktarda su konularak kaynatılır ve suyunu çekmesi beklenir Başka bir kapta ıslatılan nohut dövmeye katılır ve kaynatılır Kaynayan vurma ve nohut karışımı üzerine yavaş yavaş yoğurt dökülür Pişince tabaklara konur ve birazcık bekletildikten daha sonra servis yapılır *