Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sarıkamış Şehitleri Hikayesi

Sarıkamış Şehitleri Hikayesi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sarıkamış Şehitleri Kısa Hikayesi

1914 yılının 1522 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri olmak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars'ı her yerde vatan topraklarına katmayı hedeflemişti

Allahuekber dağlarının yer yer 23 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın aşağı 30 dereceye değin düşüyordu Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı

Sarıkamış'ta derin dondurucu soğuk aşağı askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey Sarıkamışadlı kitabında şöyle anlatıyor:

Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir istif karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, haykırış ederek dişleriyle kemiriyordu Kaldırıp yola sevketmek istedim Beni hiç görmedi zavallı çıldırmıştı Bu suretle şu melun buzullar içinde biz şayet on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış'ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

Birincil sırada diz çökmüş 9 kahraman Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar İkinci sırada mühimmat taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını edinmek istiyor gibiler Öylesine kaskatı kesilmişler Ve sağ ilk önce Binbaşı Nihat Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda

Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım Bizden fazla evvel, Allah'larına teslim olmuşlardı

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı Sarıkamış abluka harekatı fazla soğuk ve istek yüzünden, kasıt ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915'de sona erdi

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu bütün 78 bin şehit verdi Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti *

858,527Konular
981,506Mesajlar
31,511Kullanıcılar
sirius50Son üye
Üst Alt