Jambon, salam ya da hindi eti iceren bir sandvic lezzetli bir yemek seceneği gibi gozukebilir fakat yediğiniz yemeğin icerdiği sodyum oranı hakkında buyuk ihtimalle bir bilginiz yok Şarkuteri urunleri raflara konulmadan once bircok işlemden gecer ve cok fazla katkı maddesi icerirler Bu katkı maddeleri arasında yer alan sodyum da ceşitli kalp rahatsızlıklarına ve yuksek kan basıncına sebep olabilir Şarkuteri urunlerinin yuksek oranda sodyum icermesinin ceşitli sebepleri vardır
Koruyucu Maddeler
Ciğ ve pişmiş etler cok cabuk bozulur ve birkac gun icerisinde insan sağlığı icin zararlı hale gelirler Ete tuz eklenmesi, raf omrunu arttırdığı gibi bozulmayı engellediği icin etin guvenle tuketilmesini de sağlar Şarkuteri urunlerinin raf omrunu arttırmak icin ureticiler genellikle sodyum nitrat ve sodyum nitrit gibi sodyum turevlerini yuksek miktarlarda kullanırlar
Tat Arttırıcı
Sodyum, bircok insana lezzetli gelir bu yuzden şarkuteri urunlerinde bolca kullanılır Ayrıca tuz da bircok urune lezzet ve aroma katması icin eklenir Ozellikle baharatlarla birlikte kullanıldığında sodyum, şarkuteri urunlerine aroma katar Geleneksel şarkuteri urunlerinin bir porsiyonunda birkac yuz miligram sodyum bulunur
Daha Canlı Bir GorunumŞarkuteri urunlerinden bazılarında, guzel gorunumlerini korumak ve eti daha canlı gostermek icin sodyum kullanılır Eklenen sodyum, şarkuteri urunlerinin renklerinin canlılığını korur ve bu urunleri daha iştah acıcı gosterir Tuzlu soslar da bircok şarkuteri urununun dilimlendiğinde daha guzel gozukmesi icin eklenir
TavsiyelerCok fazla tuz icermeyen ve tuzsuz yendiklerinde aromalarından pek bir şey kaybetmeyen, duşuksodyum oranına sahip şarkuteri urunlerini tuketmeye gayret gosterin Olası kalp hastalıkları ve yuksek kan basıncına ek olarak, şarkuteri urunlerinde yer alan yuksek miktardaki sodyum aynı zamanda mide rahatsızlıklarına da yol acabilir Yuksek oranda sodyum nitrat ve sodyum nitrit turevlerinin de kanser riskini arttırdığı bilinmektedir Tukettiğiniz gıdaların yuksek besin değerine sahip olmasını sağlamak ve bahsedilen risklerden kacınmak icin bu maddeleri icermeyen şarkuteri urunlerini tuketmeye ozen gosterin
Koruyucu Maddeler
Ciğ ve pişmiş etler cok cabuk bozulur ve birkac gun icerisinde insan sağlığı icin zararlı hale gelirler Ete tuz eklenmesi, raf omrunu arttırdığı gibi bozulmayı engellediği icin etin guvenle tuketilmesini de sağlar Şarkuteri urunlerinin raf omrunu arttırmak icin ureticiler genellikle sodyum nitrat ve sodyum nitrit gibi sodyum turevlerini yuksek miktarlarda kullanırlar
Tat Arttırıcı
Sodyum, bircok insana lezzetli gelir bu yuzden şarkuteri urunlerinde bolca kullanılır Ayrıca tuz da bircok urune lezzet ve aroma katması icin eklenir Ozellikle baharatlarla birlikte kullanıldığında sodyum, şarkuteri urunlerine aroma katar Geleneksel şarkuteri urunlerinin bir porsiyonunda birkac yuz miligram sodyum bulunur
Daha Canlı Bir GorunumŞarkuteri urunlerinden bazılarında, guzel gorunumlerini korumak ve eti daha canlı gostermek icin sodyum kullanılır Eklenen sodyum, şarkuteri urunlerinin renklerinin canlılığını korur ve bu urunleri daha iştah acıcı gosterir Tuzlu soslar da bircok şarkuteri urununun dilimlendiğinde daha guzel gozukmesi icin eklenir
TavsiyelerCok fazla tuz icermeyen ve tuzsuz yendiklerinde aromalarından pek bir şey kaybetmeyen, duşuksodyum oranına sahip şarkuteri urunlerini tuketmeye gayret gosterin Olası kalp hastalıkları ve yuksek kan basıncına ek olarak, şarkuteri urunlerinde yer alan yuksek miktardaki sodyum aynı zamanda mide rahatsızlıklarına da yol acabilir Yuksek oranda sodyum nitrat ve sodyum nitrit turevlerinin de kanser riskini arttırdığı bilinmektedir Tukettiğiniz gıdaların yuksek besin değerine sahip olmasını sağlamak ve bahsedilen risklerden kacınmak icin bu maddeleri icermeyen şarkuteri urunlerini tuketmeye ozen gosterin