Şavşat Tarihi Şavşat, MÖ900650 yılları aralarında Urartu ve Kimmerler, daha sonraları sırasıyla Saka Türkleri, Romalılar ve Sasanilerin egemenliği altına girmiştir Yavuz Sultan Selimin Trabzon Valiliği esnasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katılması ardından, Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Borçka çevreleri de Osmanlı topraklarına katılmıştır Yavuz Sultan Selimin Trabzondan ayrılması üstüne Şavşat, Ardanuç , Oltu, Tortum ve Artvin baştan Osmanlı Devletinden ayrılmışlardır 1829 yılında Ardanuç Sancağına bağlanan, 1877 1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında da 13 MART 1878 de imzalanan Berlin Antlaşması ile Batum, Kars ve Ardahan ile birlikte Çarlık Rusyaya bırakılan ilçe, 1879 tarihinde resmi olarak kesinleşen Osmanlı Rus sınırı ile de Artvin, Ardanuç ve Borçka ile birlikte Anavatandan koparılmıştır sonradan 1921 yılında imzalanan Gümrü Anlaşması ile Doğu sınırlarımız çizilmiş oldu Şavşat ilçesi 27 Şubat 1921 tarihinde Ardahan Sancağına bağlı olmak üzere ilçe haline getirilmiş, 7 Temmuz 1921 tarihinde ise Artvin İline bağlanmıştır Şavşat, doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlçesi, kuzeydoğuda Posof İlçesi, güney ve güney batıda Ardanuç, batıda Artvin Merkez ve Borçka İlçesi, kuzeyden de Gürcistan Devleti ile çevrilidir 1317 kilometrekarelik dağlık ve engebeli bir arazi üstüne yayılmış yer alan Şavşat İlçesinin dört yanı yüksek dağlarla çevrilidir 3537 metreye yükselen Karçkal dağları, ilçenin batı ve kuzeybatı yönünü sınırlandırır Kuzeyde 2250 metre yükseklikteki Sivritepe (Arsiyan) dağları ile 3000 metreyi aşan Cin dağları bulunmaktadır Doğuda ArdahanArtvin sınırlarını teşkil eden Yanlızçam sinsilesinden 2650 metre yükseklikteki Sahara Dağları, Güneyde ise 3050 Metreyi bulan Karagöl dağları vardır İlçenin rakımı en az 950 metre, en fazla ise 1800 metredir İlçe Merkezin rakımı 1100 metredir Şavşat ilçesi Çay bakımından zengindir İlçede çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında yer alan ve bu dağa kendi adını veren Karagöldür çokça alabalık yer alan gölden sulama amaçlı olarak yaralanılmaktadır Meşeli Köyü orman içi mevkiinde Milli parklar kapsamı içerisinde bulunan ikinci bir karagöl mevcut olup piknik, mesire yeri özelliğine sahiptir Pınarlı köyü yakınlarında Balık Gölü, Arsiyan yaylasında ise Kız Gölü, Boğa Gölü ve Koyun Gölü isminde göller bulunmaktadır İlçe dahilinde şifalı maden suları mevcuttur Bunlardan ÇermikÇoraklı Köyü sınırları içerisinde yer alan sıcak su kaplıcası romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir İlçede Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimdir Yüksek rakımlı olan yerlerde kışlar çok uzun sürer Bu bölgelerde kasım ayında başlayan kar yağışları nisan ayı ortalarına kadar sürer İlçe ot gibi yaşama bakımından zengindir Varlıklı orman alanları mevcut olduğu gibi hain rakımlı yerlerde her türlü geniş yapraklı ağaçlara da rastlanır Yüzölçümü 1317 kilometrekare olan İlçenin genel nüfusu 25624 olup, İlçe Merkez Nüfusu 7325 Köylerin Toplam Nüfusu 18299 dur İlçede nüfus çoğaltma hızı %o () 2309, nüfus yoğunluğu 19 kişidir İlçenin Merkez Belediyesi ile Meydancık Belde Belediyesi ve 61 köyü bulunmaktadır Köylerde binalar genel olarak iki katlı olarak ve ahşaptan yapılmıştır Eğitim Öğretim ve Kültürel Yapı İlçe genelinde, 20022003 Eğitim ve Öğretim yılında 1 adet çocuk yuvası, 27 adet ilköğretim okulu, 1 adet yatılı ilköğretim okulu, 1 adet pansiyonlu ilköğretim okulu ve 3 adet lisede toplam 2859 öğrenci eğitim ve öğretim görmüştür Şavşat, turizm potansiyeli açısında son derece zengin bir ilçedir Köy ve yaylalarında ahşap mimari inşa özelliklerine sahip evleri, ormanlık alanları, yaylaları, gölleri ve yürüyüş parkurları alanları ile özgün doğal güzelliklere sahiptir İlçede her sene temmuz ayının dördüncü haftasında, kaymakamlık ve ilçe belediye başkanlığınca düzenlenen Sahara Pancarcı Festivali büyük ilgi görmektedir Afiyet Hizmetleri İlçede 50 yataklı devlet hastanesi, 7 Sağlık Durumu Ocağı, 39 köy ve semt sağlıkevi bulunmaktadır Bu kurumlarda görevli 2si bilirkişi 23ü pratisyen 25 doktor, 87 asistan afiyet personeli mevcuttur Ekonomik Inşa Şavşat, Artvinin diğer ilçelerinde olduğu gibi engebeli araziye sahip bir ilçedir İlçede, tarımsal arazilerin sınırlı olması, sanayi tesislerinin bulunmaması, başlıca öteki sektörlerin de gelişmemiş olmasının sonucu olarak istihdam olanakları yetersiz kalmaktadır Gelişime uygun potansiyeli yer alan turizm sektörünün ilçe ve il ekonomisine katkısının artırılması amaçlı araştırmalar sürdürülmektedir İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarımsal üretime dayalıdır Tarımsal üretim, ağırlıklı olarak, geleneksel aile tipi işletme yapısı biçiminde görülür İlçe ekonomisinde manâlı yeri yer alan hayvancılık, gitgide artarak azalan bir trend izlemektedir 61 köyü yer alan ilçede, 16037 adet büyükbaş ve 12535 adet de küçükbaş hayvan bulunmaktadır Hayvancılık açısından son derece elverişli imkanlara sahip ilçede, hayvancılığın özendirme edilmesi amaçlı araştırmalar sürdürülmekte olup, bu kapsamda yön belirleme ve kamusal destekler sağlanmaktadır Şavşat büyük ve küçükbaş hayvancılık yanında arıcılık açısından da son derece uygun koşullara sahiptir Arıcılık alanında da üreticilere, kamusal imkanlar kapsamında teşvik ve yönlendirme desteği sağlanmaktadır Başlangıcında, Çoruh havzasında uygulanan seracılıkörtü altı yetiştiriciliğinin iklim koşullarının uygunluğu ve çiftçilerden gelen talepler üstüne il genelinde yaygınlaşması ile Şavşatta da seracılık faaliyetlerine başlanılmıştır 1997 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Dayanışma Vakfı mali desteği ile başlatılan seracılık faaliyetleri yaygınlaşmaktadır Bu kapsamda amaçlanan yeni istihdam alanlarının yaratılması, tarımsal üretimde çeşitlilik ve verimin sağlanması hedefine ulaşılmıştır 1317 kilometrekare yüzölçümü bulunan ilçenin tarım arazisi varlığı 175696 dekar, sulu arazisi 54840 dekar, kuru tarım alanı 120856 dekar, otlak alanı 364166 dekar, orman alanı 552565 dekar ve kültür dışı arazi de 224 dekardır İlçenin tarım arazileri genelde otlak olarak değerlendirilmektedir İlçede yetiştirilen ürünler patates, armut, elma, ayva, erik, kiraz, kızılcık ve cevizdir İlçede Tarım kesimi ile Esnaf kesimine kredi karşılayan Ziraat Bankası bulunmaktadır