BirGün’ün haberine göre Sayıştay denetçilerinin hazırladığı raporda DSİ’nin ihale tekliflerinde ‘fiyat dışı unsurları’ gerekçe göstererek ihaleleri yüksek teklif veren yükleniciye bıraktığı belirtildi.
Fiyat dışı öge uygulamasının asıl amacının ‘ihalelerde kamu kaynaklarını daha verimli kullanmak’ olduğunun belirtildiği raporda, DSİ’nin ihalelerde bu unsura muhalif hareket ederek kamuyu ziyana uğrattığı tespit edildi.
‘Fayda sağlanmadı’
Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım İmal İşi’nde, DSİ’nin işi üstlenmesi için tüm teknik kaideleri tıpkı ölçüde karşılayan iki şirketten 800 bin lira fazla fiyat çıkaran şirketi seçti.
Sayıştay raporunda bu seçim ‘açıkça kamu kaynaklarının verimli kullanımı prensibine aykırı’ olarak değerlendirildi.
Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 1. Kısım Şebeke İmali ihalesinde de emsal bir durumla karşılaşıldı. Öbür şirketlere nazaran 21 milyon 172 bin lira daha fazla fatura çıkaran şirketin yüklendiği imal işinde, DSİ’nin ödediği yüksek tutarın ‘işin imali noktasında rastgele bir yarar sağlamadığı’ saptandı.
Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı’nın üretim işinde 99 milyon 700 bin liralık teklifi kabul etmeyen DSİ, işi 104 milyon 482 bin lira teklif eden istekliye vererek maliyeti 4 milyon 764 bin lira artırdı.
Sivas Yıldızeli Nevruz Sulaması İmal işi de 2 milyon 391 lira daha az teklif eden şirket yerine, 36 milyon 700 bin lira teklif eden şirkete teslim edildi.
‘Düşük fiyat teklifleri görmezden gelindi’
Kars Barajı Sulaması 1. Kısım Üretim İşi ihalesinde, 84 bin 294 lira daha düşük fiyat teklif eden şirket görmezden gelinirken, Kuruçay Barajı Sulaması Üretim İşi ihalesi 2 milyon 300 bin lira daha uygun bedel teklif eden şirket yerine, 33 milyon 884 bin lira bedelle diğerine ihale edildi.
Raporda, Viranşehir Pompaj Sulaması 1. Kademe İnşaatı Üretim İşi için 6 milyon liralık teklifte bulunulmasına karşın, ‘kanuni nitelikte olmayan fiyat dışı öge puanlaması‘yla ihale 114 milyon 600 bin liraya diğerine verildiği saptandı.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.