Sayıştay’ın Özel Bütçeli Yönetimler kategorisi altında yayınladığı kontrol raporunda “Üniversite bünyesinde açılan, Bağlantı Fakültesi ile Denizcilik Fakültesinin öğrencisinin bulunmadığı, kelam konusu ünitelerin mevzuata uygun olarak çalıştırılamadığı tespit edilmiştir” dendi.
Sayıştay’ın raporundan 2010 yılında bu yana öğrencisi olmayan fakültelere ait tespitinin yer aldığı kısımda şu değerlendirmeler yapıldı:
“İletişim Fakültesi ile Denizcilik Fakültesinin kurulduğu 2010 yılından (21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete/6005 sayılı Kanun) bu yana öğrencisi olmamış ve fiilen eğitime başlayamamıştır.
Gereksinimler gözetilmeden fakülte açılması, fiilen atıl duruma gelen fakültelerin kapatılmaması ve cari masraflarının ödenmesine devam edilmesinin, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına ve hasebiyle kamu ziyanına yol açmakta olduğu değerlendirilmiştir.“
‘Atamalar yapılmış, yurtdışına öğretim vazifelisi gönderilmiş’
Rapora nazaran Bursa Teknik Üniversitesi bu tespitlere şöyle cevap vermiş:
“Bulguda ismi geçen iki fakültenin (İletişim ve Denizcilik) Teknik Üniversite konseptine uygun olmadığı paydaşlara iletilmiş olup, Üniversitenin 2018-2033 yılları ortası Gelişim Planında yer verilmediği, fakat Yükseköğretim Konseyi Başkanlığı tarafından Üniversitenin görüşü alınmadan bu Fakültelerle ilgili öğretim elemanı yetiştirme, yurtdışına araştırma vazifelisi gönderilmesi ve öncelikli alanlar kapsamında öğretim elemanı tahsis edildiği, iki fakültenin kapatılmasına ait Üniversite tarafından 2015 ve 2017 yıllarında Yükseköğretim Konseyi Başkanlığı’na sunulan tekliflerin reddedildiği ve tekrar 26/12/2018 tarihinde Yükseköğretim Şurası Eğitim Öğretim Kuruluna sunulan tekliflerin uygun bulunmadığı bildirilmiştir.”