Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sebze doğrama şekilleri nelerdir? Şeflerin sıklıkla uyguladığı doğrama çeşitleri ve usülleri

Sebze doğrama şekilleri nelerdir? Şeflerin sıklıkla uyguladığı doğrama çeşitleri ve usülleri
0
109

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
sebze_dograma_sekilleri_nelerdir_seflerin_siklikla_uyguladigi_dograma_cesitleri_ve_usulleri_1598697782_6738.jpg

Yemek yaparken sebzeleri küp, jülyen, yarım ay, fare tekniği gibi birçok sebze doğrama şekli karşımıza çıkar. Sebzelerin koyulacak yemeğe göre yapılan bu doğrama şekilleri onların yemekle bütünlüğünü sağlıyor. Ayrıca yemeğin daha iyi ve çabuk pişmesine de sağlıyor. Peki şefler tarafından en çok kullanılan sebze doğrama çeşitleri hangileri? İşte yanıtlar:

Nem ve metale karşı çok dayanıksız olan sebzeleri besin değerlerine, lezzetlerine  olumsuz etki etmeden en doğru teknikle doğramayı seçin. Mutfaklarda yemeklerde kullanılan sebzeler ve yiyecekler birçok farklı yöntem kullanarak doğranır. Değişik doğrama çeşitleri yapacağını yemek ya da salata çeşitlerine göre farklılık gösterir.Uluslararası mutfaklarda sebze ve yiyecek doğrama şekillerini  her yerde bütün şefler tarafından aynı sistemle aynı isimlerle yapılır. Dünyanın her yerinde doğrama çeşitleri aynıdır. Mutfak kültürüne yerleşmiş, uluslararası mutfaklarda kabul görmüş kesim tekniklerini nasıl olduğunu bilmek yemek yaparken işinizi bir hayli kolaylaştırır. Yeni tariflere hayat verecek yeşil yapraklı sebzeleri ve etleri, usülüne göre doğramak için hiç bu doğrama yöntemleri uygulanmalıdır. "Yasemin.com" ekibi olarak sebze doğrama şekilleri sizler için hazırladık. İşte sebze doğrama şekilleri:

SEBZE DOĞRAMA ÇEŞİTLERİ 

► FARE DİŞİ TEKNİĞİ (BRUNUAZ) 

FARE DİŞİ DOĞRAMA NASIL YAPILIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

T3IdZ_1598695668_6526.jpg

Sebzeler ve yiyecekleri fare dişi tekniği (Brunuaz) doğramak için öncelikle julyen şeklinde doğrayıp daha sonra tavla zarına benzer şekilde çok küçük doğrayın. Doğradığınız bütün sebzelerin aynı büyüklükte olmasına gerekir. Et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde ve salatalarda Fındık, fıstık gibi birçok üründe en fazla kullanılan tekniklerden biridir. Fare dişi tekniğinden daha da küçük doğranmış sebzeler 'fine brunoise (fayn brunuaz)' denilmektedir.

► JÜLYEN

vSDEC_1598695328_6088.jpg
B1Oh2_1598695702_3406.jpg

Doğrama çeşitleri arasında yer alan jülyen sebze ve et gibi ürünlerin kibrit çöpü kadar ince ve uzun şeritler halinde doğranmasına denir.Yarım veya bir bıçak sırtı kalınlığında, yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda, ince çubuklar halinde ve aynı kalınlık ve boylarda doğrama şeklidir. Her tür çeşit sebzelerde kullanılan bu doğrama şeklinde; önce eşit ince plakalar şeklinde kesilir. 

► YARIM AY (PİYAZ) DOĞRAMA

YlNVn_1598695598_354.jpg

Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde doğradığınız bu soğanları, bıçakla üzerinden geçip yemeklik olarak da doğrayabilirsiniz.

► KÜP DOĞRAMA 

CjlKd_1598695235_9344.jpg

Çorba, sulu yemekler veya börek yaparken kullanmak için, sebzeleri öncelikle uzun ince doğrayıp daha sonra çubuk şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp şeklinde kesin.

► KUŞBAŞI DOĞRAMA

pyqxa_1598695058_8974.jpg
5lOXd_1598696797_7362.jpg

Kuşbaşı doğramak için doğrayacağınız sebzeleri boylamasına dörde bölün. Bu dört parçadan ikisini yan yana getirerek doğrama tahtasına yatırın ve iri küpler halinde doğrayın. Aynı işlemi diğer iki parça için de yapın. Kuşbaşı doğrama, salatalar ve sulu yemekler için uygun bir doğrama biçimidir.

► DİLİM-HALKA DOĞRAMA

6GydL_1598695362_4925.jpg
smeol_1598696821_6383.jpg

Doğrayacağınız sebzeleri kabuklu veya kabukları temizlenmiş bir şekilde doğrama tahtasına koyun ve bir ucundan tutarak sabitleyin. Ardından açıkta kalan diğer ucundan başlayarak geriye doğru, dilediğiniz kalınlıkta yaklaşık 2-5 mm arası dilimler şeklinde doğrayın.

► YEMEKLİK DOĞRAMA
oSk0S_1598695391_8114.jpg
hMVkh_1598696841_6137.jpg

Daha çok kuru soğanın doğranması için kullanılan bir doğrama şeklidir. Kuru soğanın çeşitli yerlerine derin kesikler atılması sonrasında doğrama tahtasına yatırılması ve ince ince doğranması işlemidir.

► CHİFFONADE DOĞRAMA

gCopl_1598695417_9202.jpg
fLgoW_1598695441_9679.jpg

Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri doğramak için kullanılan bir yöntemdir. Yaprak (veya yapraklar) rulo haline getirilir ve yukarıdan aşağı dik açıyla gelen sert bıçak darbeleriyle veya dilimlenerek doğranır.

► MACEDONİE (MAKEDON)

BySzI_1598697362_7526.jpg

Sebzeleri önce dilediğiniz uzunlukta kesip, ardından küçük ve küp küp parçalar haline getirdiğiniz doğrama tekniği olarak bilinir.

► PAYSANNE (PEYZEN)

7AKtR_1598697026_2002.jpg

Sebzeleri önce gönlünüzce istenilen uzunlukta kesip, ardından küçük ve küp küp parçalar haline getirdiğiniz doğrama tekniği olarak bilinir.

► VİCHY (VİŞİ)

2uztl_1598696954_4971.jpg

Havuç, kabak ve salatalıkları aslında her gün bu teknik ile doğruyorsunuz. Mükemmel süslemeler için sebzeleri halkalar şeklinde doğramaya ‘"Vichy Doğrama’" denir.
 

Similar threads

Yemek yaparken sebzeleri doğrarken birçok farklı çeşitte doğrama şekilleri karşımıza çıkıyor. Sebzelerin koyulacak yemeğe göre yapılan bu doğrama şekilleri onların yemekle bütünlüğünü sağlıyor. Ayrıca yemeğin daha iyi ve çabuk pişmesine de sağlıyor. Peki şefler tarafından en çok kullanılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
70
Mutfakta sebzeler ve yiyecekleri doğrarken değişik şekillerde doğrama yöntemleri kullanırız. Bütün dünya mutfaklarında kullanılan bu doğrama şekillerinden Fare tekniği diğer adıyla Brunuaz sebzeleri en küçük doğrama yöntemidir. Peki sebzeler fare tekniğiyle nasıl doğranır. Detaylar haberimizde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
Mutfakta sebzeler ve yiyecekleri doğrarken değişik şekillerde doğrama yöntemleri kullanırız. Bütün dünya mutfaklarında kullanılan bu doğrama şekillerinden Fare tekniği diğer adıyla Brunuaz sebzeleri en küçük doğrama yöntemidir. Peki sebzeler fare tekniğiyle nasıl doğranır. Detaylar haberimizde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Mutfakta sebzeler ve yiyecekleri doğrarken değişik şekillerde doğrama yöntemleri kullanırız. Bütün dünya mutfaklarında kullanılan bu doğrama şekillerinden batonet sebzeleri çubuk şeklinde doğrama yöntemidir. Peki sebzelerde kullanılan batonet doğrama tekniği nedir, nasıl yapılır? Detaylar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Mutfakta her yemeğe konulan ve yemeklere verdiği lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmez ürünü olan soğan en temel besin kaynağı olan yiyeceklerimiz arasında yer alır. Genelde kadınlar yemek yaparken soğanı doğramakta zorluk yaşarlar. Göz yaşarıcı olduğu için soğanı doğrarken dikkat etmeniz gereken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
858,496Konular
981,662Mesajlar
29,732Kullanıcılar
ozgurcexSon üye
Üst Alt