Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Seçim Yapın

Seçim Yapın
0
47

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Seçim Yapın Dünyanın gelmiş geçmiş en kayda değer beyinlerinden kabul edilen Goethe, çözümün bir parçası değilsek, sorunun bir parçası olacağımızı çarpıcı bir biçimde söylemişti Bu Nedenle o çözümsüzlüğün veya karar vermeden dikilip durmanın karşısına çıkmıştı Evet, hepimiz biliyoruz oysa çözümsüzlük çözüm değildir Ama bazen bunu unuttuğumuz olur JeanPaul Sartre’ın yıllar önce okuduğum bir tiyatro oyunu bende son derece manâlı bir etki bırakmıştı Bu oyunla birlikte insanın ne değin zorlama durumlarla karşılaşırsa karşılaşsın karar alması, bir seçim yapması ve seçiminin sorumluluğunu üzerine almasının gerekliliğini içten kavradım Derhal bu oyundan söz etmek istiyorum 2Dünya Savaşı sırasında Fransa’yı işgal eden Alman askerleri bir grup Fransız direnişçiyi yakalamıştır Bu direnişçilerin aralarında, direniş gücünün manâlı isimleri bir kadın ve onun kardeşi olan çocuk bir direnişçi vardır Almanlar cefa yoluyla direnişin liderini öğrenmek isterler Açık Konuşmak Gerekirse işkenceye çocuğu dayanamayacağı bellidir Çocuk büyük bir olasılıkla onları isteksiz olarak de olsa onları ele verecektir Bu da direniş liderinin ele geçirilmesine niçin olacak, direnişin çökertilmesinin yolunu açacaktır Ne yapacakları konusunda son derece kararsızdırlar Direnişçilerden biri –derhal anımsadığım kadarıyla benim karakterler içinde en dengelenmiş ve iyiniyetli olarak gördüğüm kişiydi ayağa kalkar, çocuğun yanında gider ve onu öldürür Herkesin düşünüp yapamadığı bir şeyi yapmış, bir karar almış ve seçiminin sonucuna katlanmıştır Bu marjinal, direk bir durumdur Lakin bugün dünyamızda benzerleri yaşanıyor olabilir Bazıları bu satırları yazarken sizler bu satırları okurken bu gibi güç kararlar veriyor olabilir Bu oyun yoluyla Sartre bize zorlama bir karar üzerine düşünmemizi öğütler gibidir Böyle bir durumun sorumluluğunu, öldürmek veya öldürmemek aralarında bir karara varmanın sorumluluğunu üzerimize edinmek zorunda kalsaydık nasıl davranırdık? Ben “Mezarsız Ölüler adlı bu tiyatro oyununu okuduktan daha sonra kendime bir soru sordum Böyle bir durumla karşısında karşıya olduğumu düşündüm Daha Sonra da “Ne karar verirdim? dedim Bu ve benzer soruları sormak bende bir oyun haline dönüştü Zorlama durumlarla karşılaştığımda tez düşünüp durumu değerlendirme yeteneğimi geliştirdim İkinci manâlı katkısıysa zorlu durumlarla karşılaştığımda sükunetimi korumamı sağladı Doğrusu zihnim zorlu bir durumla karşısında karşıya kalmama karşın olabildiğince sakin ve antrenmanlı olabiliyordu Son olarak güç durumlarda karar verme ve mesuliyet alma bilincimi güçlendirmiştir Tercih yapmanın zorlukları karşısında kenara çekilmenin ya da kaçmanın bir çözüm olmadığını anlamamı sağlamıştır Sizde kendi direk durumunuzu oluşturabilirsiniz Fazla güç bir karar aşamasını tasarlayabilir ve böyle bir durumda nasıl davranacağınızı kendinize sorabilirsiniz? Bu sayede tercih gerçekleştirmek konusunda bir pratik yapmış olursunuz Ara Sıra eğer bir idareci olarak çalışıyorsak birisinin meslek yaşamı ile ilgili bir karar almamız gerekir Bazense ailevi bir problemle karşılaşırız Örneğin ben annemin yaşadığı psikolojik bir hastalık sebebiyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yatmasına karar vermekle karşısında karşıya kalmıştım Bu gibi durumlarda sahiden doğru bir sonuçlanmak hiç de basit değildir Eminim engebeli anlarla yaşamınızdan karşılaşıyorsunuz Eminim bir seçim yapmanız ve sorumluluğu üstlenmenizin gerektiği durumları deneyimliyorsunuz Örneğin şimdi önümüzdeki bir yıllık dönem için kuvvet durumlar tasarlayın Benim esinlendiğim gibi çevrenizdeki ya da kitaplardaki bir dizi güç durumdan yararlanın, bunları kısa notlar halinde alıştırma defterinize kaydedin Bu arkadaşlarınızdan veya yakınlarınızdan birisinin devretmek zorunda kaldığı bir kararda olabilir Siz onun uygun olsaydınız nasıl davranırdınız? Sonradan bu şiddet durumun üstesinden nasıl gelirdiniz onu düşünün ve alternatif seçimlerinizi oluşturduktan daha sonra da kararınızı verin Bu pratik doğruca kendinizi güçlendireceğinizi memnuniyetle ileri sürüyorum Kaynak : Kelebek Etkinizi YaratınSayfa: 192193