iltasyazilim
FD Üye
Şeftalili Yaz Tatlısı Malzemeleri
2 adet olgun ve sert şeftali
Toz fıstık
Toz fındık
Tart Hamuru için Malzemeler
250 gr un (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
100 gr pudra şekeri (yarım su bardağı + 1 yemek kaşığı)
12 çay kaşığı tuz
150 gr tereyağı (soğuk küp küp doğranmış)
2 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı toz fındık
Tart Kreması için Malzemeler
½ su bardağı un – 45 gr
½ su bardağı nişasta – 45 gr
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
500 ml süt (2,5 su bardağı)
30 gr tereyağı (2 yemek kaşığı)
Tart Hamuru için;
Parçalayıcının haznesine un, vanilya, pudra şekeri, tuz, toz fındığı alın, soğuk tereyağını ekleyerek parçalayıcıda iyice çekin
Tereyağı una karışıp pütürlü bir hal alınca, yumurta sarılarını da ilave edin ve hamur toparlanana kadar parçalayıcıda çekmeye devam edin
Hamur bir araya gelince tezgaha alıp, yoğurmadan hamuru bir araya getirin Hamuru iki yağlı kağıt arasında tart kalıbından biraz daha büyük açıp kalıba alın Kalıbın kenarlarından taşan hamur fazlalarını bıçağın tersiyle düzeltin
Bir çatal yardımıyla tart tabanının kabarmaması için delikler açın Kalıptaki hamurun üzerine yağlı kağıt ile kapatarak içine tabanı kaplayacak kadar kuru bakliyat koyun ve 180 derece fırında 20 dakika pişirin
20 dakikanın sonunda yağlı kağıdı ve bakliyatları alın 10 dakika daha pişirin
Kreması için;
Un, nişasta, toz şeker, süt ve yumurta sarısını orta boy bir tencereye alın Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi gibi kıvam alıncaya kadar pişirin
Pişen kremayı ocaktan alın ve içine tereyağı ilave edin Tereyağı eriyip, kremaya tamamen karışıncaya kadar iyice çırpın Sonrasında kremanın kabuk bağlamaması için üzerine değecek şekilde streç filmle kapatın
Soğuyan tart tabanınızı servis tabağına alın İçine soğuyan kremayı spatula yardımıyla yayın
Şeftalileri yarım santimden biraz daha ince dilimleyin ve kremanın üzerine hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde dizin Üzerine toz fındık ve toz antep fıstığı serperek servis yapın
ARDANIN MUTFAĞI
2 adet olgun ve sert şeftali
Toz fıstık
Toz fındık
Tart Hamuru için Malzemeler
250 gr un (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
100 gr pudra şekeri (yarım su bardağı + 1 yemek kaşığı)
12 çay kaşığı tuz
150 gr tereyağı (soğuk küp küp doğranmış)
2 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı toz fındık
Tart Kreması için Malzemeler
½ su bardağı un – 45 gr
½ su bardağı nişasta – 45 gr
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
500 ml süt (2,5 su bardağı)
30 gr tereyağı (2 yemek kaşığı)
Tart Hamuru için;
Parçalayıcının haznesine un, vanilya, pudra şekeri, tuz, toz fındığı alın, soğuk tereyağını ekleyerek parçalayıcıda iyice çekin
Tereyağı una karışıp pütürlü bir hal alınca, yumurta sarılarını da ilave edin ve hamur toparlanana kadar parçalayıcıda çekmeye devam edin
Hamur bir araya gelince tezgaha alıp, yoğurmadan hamuru bir araya getirin Hamuru iki yağlı kağıt arasında tart kalıbından biraz daha büyük açıp kalıba alın Kalıbın kenarlarından taşan hamur fazlalarını bıçağın tersiyle düzeltin
Bir çatal yardımıyla tart tabanının kabarmaması için delikler açın Kalıptaki hamurun üzerine yağlı kağıt ile kapatarak içine tabanı kaplayacak kadar kuru bakliyat koyun ve 180 derece fırında 20 dakika pişirin
20 dakikanın sonunda yağlı kağıdı ve bakliyatları alın 10 dakika daha pişirin
Kreması için;
Un, nişasta, toz şeker, süt ve yumurta sarısını orta boy bir tencereye alın Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi gibi kıvam alıncaya kadar pişirin
Pişen kremayı ocaktan alın ve içine tereyağı ilave edin Tereyağı eriyip, kremaya tamamen karışıncaya kadar iyice çırpın Sonrasında kremanın kabuk bağlamaması için üzerine değecek şekilde streç filmle kapatın
Soğuyan tart tabanınızı servis tabağına alın İçine soğuyan kremayı spatula yardımıyla yayın
Şeftalileri yarım santimden biraz daha ince dilimleyin ve kremanın üzerine hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde dizin Üzerine toz fındık ve toz antep fıstığı serperek servis yapın
ARDANIN MUTFAĞI