Şehit Muallim Hasan Ethem'in Mektubu hasan ethem 1548931613 1548931613 sehitmuallimhasanetheminmektubu5c52d224a5666sehitmuallimhasanetheminmektubu5c52d224a5666 http:img264imageshackusimg2644mektup0oh4 Çanakkale cephesine gönüllü katılmış yedek subay Muallim Hasan Ethem'in şehitlik mertebesine ermeden az evvel anasına yazdığı ve oradaki askerlerin manevi iklimini aksettiren mektubunun bir parçası: Valideciğim! 4 asker doğurmakla müftehir şanlı Türk annesi! Nasihatamiz mektubunu Divrin Ovası gibi güzel, yeşillik bir ovacığın ortasından geçen derenin kenarındaki armut ağacının gölgesinde otururken aldım Tabiatın yeşillikleri içinde mest olmuş ruhumu bir kat daha güçlendirdi Okudum, okudukça büyük dersler aldım Baştan okudum Şöyle hoş bir vazifenin içinde bulunduğumdan sevindim Gözlerimi birazcık sağa çevirdim Güzel bir yamacın eteklerindeki muhteşem çam ağaçları kendilerine mahsus bir sada ile beni müjdeliyorlardı Nazarlarımı sola çevirdim; çığıl çığıl akan akarsu, bana validemden gelen mektuptan nedeniyle gülüyor, oynuyor, köpürüyordu şu anda bu hoş çayırın koyu yeşil bir tarafında, çamaşır yıkayan askerlerim saf saf dizilmişler Davudi sesli yiğit bir ezan okuyordu Herkes, herşey, tüm mevcudat onu, o mukaddes sesi dinliyordu Ezan bitti, o dereden ben de bir abdest aldım Cemaat ile namazı kıldık 'Ey yerlerin ve göklerin Rabbi! Ey şu öten kuşun, şu gezen ve meleyen koyunun, şu secde eden yeşil ekin ve otların, şu devasa dağların Halikı! Sen, tüm bu müslüman Türk milletine verdin Tekrar onlarda bırak! Çünkü böyle hoş yerler ve şu nimetler, seni takdis ve senin yüceliğini onaylama eden bu millete mahsustur Ey benim Rabbim! Şu kahraman askerlerin tüm dilekleri, senin ismi celalini İngiliz ve Fransızlar'a tanıtmaktır Sen bu onurlu dileği ihsan eyle ve huzurunda titreyerek böyle hoş ve sakin yerde sana dua eden bu askerlerin süngülerini belirgin, düşmanlarını zaten kahrettin ya, hep mahveyle!' diyerek dua ettim ve kalktım Artık benim değin mes'ut, benim kadar bahtiyar kimse tasavvur edilemezdi Valideciğim, çamaşır falan istemem, paralarım duruyor ALLAH RAZI OLSUN