Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

"Şehriyeden Tatlı Olur mu?" Demeyin: Tel Şehriye ile Kat Kat Pasta, Sütlü ve Şerbetli Tatlılar Yapabilirsiniz

"Şehriyeden Tatlı Olur mu?" Demeyin: Tel Şehriye ile Kat Kat Pasta, Sütlü ve Şerbetli Tatlılar Yapabilirsiniz
0
142

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,426
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
80


Yemeklerden sonra çayın ya da kahvenin yanında gelen bir tatlıya kim hayır diyebilir? Sütlüsü, şerbetlisi, meyvelisi her biri başka lezzetli olur. Tatlı için kullanılacak çok gereç olsa da şehriyeden tatlı yapabileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Evet, bildiğiniz çorbalarda kullanılan tel şehriyeden bahsediyoruz. 'Yok artık, şehriyeli tatlı olmaz.' diye düşünmeyin. İşte, tel şehriye ile yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tatlılar...


1. Şerbetli tel şehriye tatlısı tarifi




MALZEMELER

● 1 paket tel şehriye

● 3 su bardağı şeker

● 1500 ml su

● 1 yemek kaşığı tereyağı

ÜZERİ İÇİN

● Toz ceviz

● Toz Antep fıstığı (İsteğe bağlı.)

HAZIRLANIŞI

● Tereyağını geniş ve kalın tabanlı bir tencere alın ve eritin.

● Yağın rengi kahverengiye dönmeden evvel şehriyeleri ekleyin.

● Tahta bir kaşık yardımıyla şehriyelerin rengi sarıdan açık kahverengiye dönene kadar daima kavurun.

● Şerbet için 1500 ml suyu derin bir tencere alın ve ocağın altını açın. Su kaynayınca 3 su bardağı şekeri ekleyin ve uygunca karıştırın. Bir iki taşım kaynattıktan sonra şerbetin ılık hâle gelmesini bekleyin. Şerbetinizin uzun müddet boyunca kaynamasına ve kıvam almasına gerek yok. Bu tanımda daha gevşek kıvamlı bir şerbete gereksiniminiz var.

● Şehriyeleriniz kızardıktan sonra kenarda ılık hâle gelen şerbeti üzerlerine dökün.

● Şehriyeleri kavurduğunuz tencerenin taban ısısı çok yüksek olduğundan şerbeti eklediğinizde etrafa taşma yapabilir. Bu noktada kendinizi yakmamak ismine dikkatli olun.

● Şehriyeleriniz şerbetini çekene kadar ortada bir karıştırarak pişirmeye devam edin.

● Suyunu büsbütün çeken tatlınızı ocaktan alın.

● Toz hâline getirdiğiniz cevizi tatlıya ekleyerek karıştırın.

● Servis için tatlıyı, minik kâselere bölüştürün ve düz bir tabağın üzerine zıt çevirin.

● Küçük kubbe halinde servis ettiğiniz tatlının üzerine dilerseniz toz Antep fıstığı ekleyebilirsiniz.

2. Sütlü tel şehriye tatlısı tarifi



MALZEMELER

● 1 su bardağı tel şehriye

● 3 yemek kaşığı nişasta (Tercihen mısır nişastası ancak yoksa buğday da kullanılabilir.)

● 3 yemek kaşığı buğday unu

● 1 yemek kaşığı tereyağı

● 1 su bardağı şeker

● 1200 ml süt

● 1 paket vanilin yahut 1-2 damla vanilya özütü

● 1 su bardağı Hindistan cevizi

● 1 su bardağı modüllü fındık

● 1 su bardağı tatlı imaline uygun irmik

HAZIRLANIŞI

● Geniş bir tavanın içerisine tereyağını alıp eritin. Üzerine şehriyeleri ekleyerek şehriyelerin rengi kahverengiye dönene kadar kavurun.

● Kavurduğunuz şehriyelerin renginin daha fazla kararmaması için onları servis tabağına alıp bekletin.

● Derin bir tencerenin içine un, nişasta, irmik, süt ve şekeri ekleyin.

● Daima karıştırarak karışımın muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın. Pişirme basamağında daima karıştırmanız, muhallebinin topaklanmaması açısından değerli.

● Muhallebinizin üzeri göz göz olunca altını kapatın ve ocaktan alın. Daha kremsi bir kıvam elde etmek istiyorsanız yaklaşık 5 dakika boyunca muhallebinizi mikserle çırpabilirsiniz.

● Ocaktan aldığınız muhallebinin üzerine kenarda ılımaya bıraktığınız şehriyelere 1 su bardağı Hindistan cevizi ve parçalanmış fındığı ekleyin ve karıştırın.

● Elde ettiğiniz karışımı sudan geçirdiğiniz bir cam kâsenin içine dökün ve üzerini düzeltin.

● Tatlıyı buzdolabında en az 4 saat bekletin.

● Dolaptan çıkardığınız tatlının kenarlarını spatula ile kâseden ayırın ve düz bir tabak üzerine zıt çevirin.

● Tatlıyı kare formunda dilimledikten sonra her karenin üzerine toz fıstık ekleyerek süsleyebilirsiniz.

● Soğuk olarak servis etmeniz önerilir.

3. Kat kat şehriyeli pasta tarifi



MALZEMELER

● 1 su bardağı tel şehriye

● Yarım çay bardağı sıvı yağ

● 1 çay bardağı toz şeker

● 1 yemek kaşığı tereyağı

● 1 yemek kaşığı gül suyu (İsteğe bağlı.)

Kreması için:

● 4 çay bardağı süt

● 1 çay bardağı toz şeker

● 3 yemek kaşığı un

● 3 yemek kaşığı nişasta

● 1 yemek kaşığı tereyağı

● 4 yemek kaşığı galeta unu

● 1 yemek kaşığı gül suyu (İsteğe bağlı.)

Üzeri için:

● Toz fıstık

HAZIRLANIŞI

● Yarım çay bardağı sıvı yağ ve tel şehriyeyi bir tavaya alın. Şehriyelerin rengi değişene kadar karıştırarak kavurun.

● Şehriyeler kavrulduktan sonra tavadaki fazla yağı süzün ve üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin.

● 1 çay bardağı toz şekeri şehriyelerin üzerine ekleyin ve birkaç sefer karıştırın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve karıştırarak pişirin. Şehriyeler suyunu çekince ocaktan alın ve soğuması için bir cam kâseye boşaltın. Üzerine 1 yemek kaşığı gül suyunu ekleyip karıştırın.

● Evvelden tabanını ve kenarlarını yağladığınız 26 cm'lik bir kelepçeli kalıba şehriyeleri aktarın ve üzerini düzelterek kenara alın.

● Derin bir tencerede tereyağı ve gül suyu hariç krema için hazırladığınız gereçleri karıştırarak kremanızı pişirin.

● Göz göz olan kremanızın içerisine tereyağı ve gül suyunu ekleyerek süratli biçimde çırpın.

● Kıvam alan kremanızı pasta kalıbındaki şehriyelerin üzerine dökün.

● Son olarak pastanızın üzerini fıstık ile süsleyerek soğuması için dolaba kaldırın.

● Soğuk olarak servis edin.
 

Similar threads

Tel Şehriyeli Kavurma Pilav Tarifi İçin Malzemeler *5 çorba kaşığı dolusu tel şehriye *2 su bardağı pirinç *1 çorba kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin) *3 su bardağı (et ya da tavuk suyu olabilir) *1 çay kaşığı tuz, Tel Şehriyeli Kavurma Pilav Tarifi Yapılışı Pirinçleri bol sıcak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Şehriye Pilavı nasıl yapılır Şehriye Pilavı yapılışı Şehriye Pilavı malzemeler ½ paket tel şehriye ½ su bardağı doğranmış ya da rendelenmiş domates 3 su bardağı su 50 gr margarin 1 tatlı kaşığı tuzlu 2 küp dondurulmuş tavuk suyu ya da 1 tatlı kaşığı etsu veya tavuksu tablet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Domatesli Tel Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler *2 su bardağı tel şehriye *2 yemek kaşığı tereyağı *1 yemek kaşığı sıvı yağ *1 adet domates *1 tatlı kaşığı domates salçası *3 su bardağı su(var ise yarısı tavuk suyu) *Tavuk bulyon Domatesli Tel Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı Yağları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Tel kadayıfın sadece tatlılara özgü olmadığını kanıtlarcasına hazırladığımız bu nefis içeriğimizin müptelası olacaksınız. Tel kadayıfın dışına verdiği o çıtır çıtır his ile bu tarifler vazgeçilmeziniz olacak. 1. Tel Kadayıflı Muhallebi Tarifi: 300 gr tel kadayıf 60 gr tereyağı 1 su...
Cevaplar
0
Görüntüleme
82
Günümüzde vakit o kadar süratli akıyor ki bazen saatler, hatta günler bile yetmiyor bize. O yüzden her geçen gün vakitten tasarruf ettiren, pratik eserler sürülüyor piyasaya. Bu durumdan mutfaklarımız da etkileniyor elbette! Rastgele bir tarife bakarken dikkat ettiğimiz en değerli noktalar fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
858,506Konular
983,004Mesajlar
33,105Kullanıcılar
2955SamsunSon üye
Üst Alt