
Veladet günlerinde, nişanlarda velev en hoş düğün gününüzde sevdiklerinize hazır alınmış üzere mükemmel pastaları yapmanın sırrı şeker hamurundadır. Sıradan pastaları bir kenara bırakacak enfes şeker hamurlu süper lezzetler hazırlamak istiyorsanız şeker hamurunu konutta de basitçe yapabilirsiniz. Pekala hanede şeker hamuru nasıl yapılır? Konutta şeker hamur yapmanın püf noktaları nelerdir?
Şeker hamuru, yenilebilir bir süsleme materyalidir. Kek ve hamur işlerini süslemek, figürler yapmak için kullanılan hamurun temel gereçleri şeker, su, jelatin ve gliseroldür. Çok ağır bir formdan kil hale geçirilen krema tasarrufunda çeşitli modelleme teknikleri kullanılmaktadır. Pasta süsleme sonlarını yalnızca hayaller ile sonlandıran şeker hamurunun farklı çeşitleri farklı tasarruf yerlerinde süsleme hedefiyle tercih edilmektedir.

PEKALA ŞEKER HAMURU NASIL YAPILIR?
Ağır olan ve kaplama ve süsleme gereci olarak şeker hamuru prodüksiyon sırasında hamura çeşitli gereçlerin katılması ve hamurun ağırlaştırılmasıyla elde edilir. Şeker hamuru hazır satın alınabileceği üzere meskende de yapılabilir.
Meskende şeker hamuru yapmak için gerekli materyaller konut ortamında benmari yöntemi ya da mikrodalga fırında eritilir daha sonra çırpma ve yoğurma aşamalarından geçirilir.

ŞEKER HAMURUNDA HANGİ GEREÇLER VAR?
- Şeker hamuru temel olarak şeker ve sudan yapılır. Farklı yoğunluk, tat ve renkte şeker hamuru elde etmek için değişik gereçler de katılabilir. Şeker hamurunun ağırlaştırılması için mahsusen kaplama ve süslemede kullanılacak daha ağır şeker hamuru elde edilmesinde jelatin ya da gliserin üzere gereçlerden yararlanılır. Şeker hamuruna tat katması için limon suyu ve vanilya; farklı renklerde şeker hamuru elde etmek için besin boyasından yararlanılır.
- Meskende yapılacak şeker hamuru için şeker (pudra şekeri yahut toz şeker), su ve yağ ile birlikte marshmallow ya da jelibon kullanılır. Eritilen marshmallow yahut jelibonun şeker, su ve yağ ile karıştırılması ile şeker hamuru elde edilir. Tekrar tat vermesi açısından limon suyu ve vanilya, renk vermesi açısından da besin boyası eklenebilir.

MESKENDE ŞEKER HAMURU YAPMANIN TANIMI:
GEREÇLER
Bir çorba kaşığı bal
Bir paket pudra şekeri
Bir adet yumurta
İstediğiniz renkte besin boyası
YAPILIŞI
Yumurtanın beyazı ve balı mikser ile çırpın. Daha sonra bir tahta kaşık ile pudra şekerini karışımın içine yavaş yavaş dökün ve karıştırın. Hamur ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar pudra şekeri koymaya devam edin. Son olarak gide boyasını ekleyerek bir sefer daha karıştırın. Oluşan şeker hamurunu pasta ve hamur işlerini süslemek için kullanın.

ŞEKER HAMURU NASIL AÇILIR?
Şeker hamurunu süsleme ya da kaplama için kullanmadan evvel açılması gerekir. Bunun için kuru, düz ve pak bir yüzey tercih edilmelidir. Bunun için şahsi olarak satılan açma tahtalarını alabilir ya da mutfak tezgahınızı kullanabilirsiniz. Şeker hamurunu birinci elinize aldığınızda sert olabilir. Şeker hamuru yumuşatma için elinizle şeker hamurunu ovabilirsiniz.
Şeker hamurunu açmak için yapışmayan merdanelerden kullanabileceğiniz üzere meskende her vakit kullandığınız bir merdaneyi ya da kalın bir oklavayı da kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kullanacağınız aletin hamura yapışmamasıdır. Yapışmayı önlemek için araçlarınızın kuru olmasına ihtimam göstermelisiniz. Bunun için pudra şekerinden de faydalanabilirsiniz. Az ölçüde pudra şekerini şeker hamurunun üzerine serpip daha sonra şeker hamurunu açabilirsiniz.
Hamuru açarken pudra şekeri noktasına nişasta da birebir etkiyi oluşturacaktır. Şeker hamurunu açarken ivedi etmemeniz, hamurda çatlak oluşumunun önlenmesi ismine gereklidir. Adım adım istediğiniz inceliğe kadar açabilirsiniz. Bütün dikkatinize karşın ufak çatlaklar oluşabilir. Bu durumda elinizle ovalayarak bu çatlakları giderebilirsiniz.

ŞEKER HAMURU NASIL SAKLANIR?
eker hamuru oda sıcaklığında uzun mühlet saklanabilir. Lakin şeker hamurunun kurumaması için hava ile temasının önlenmesi gerekir. Streç sinema ile sararak ya da kilitli poşete içinde hava kalmayarak formda konularak hava almaz bir kapta koruma edilebilir.