Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Şeker hastaları için beslenme önerileri

Şeker hastaları için beslenme önerileri
0
106

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
  • Yiyeceklerinizi önerilen ölçülerde yiyiniz. Yiyeceklerin önerilenlerden ziyade yenmesi kan şekerinin yükselmesine (hiperglisemi), az yenmesi ise kan şekerinin düşmesine (hipoglisemi) neden olur.
  • Yiyeceklerinizi önerilen hengamda yiyiniz. Diyabette temel sorun insülin zayıflığıdır. Uzun aralıklarla yahut sistemsiz yemek yemeniz halinde insülin zayıflığı artarak kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Bu nedenle uzun açlıklardan kaçınılmalıdır. Şişman iseniz öğün sayısını azaltmanın kilo vermenizde size yardımcı olacağını sanmayın! Bu, bir sonraki öğünde yiyecek ölçülerini artırmanıza, hasebiyle daha çok kalori alarak kilo artışına ve kan şekerinin yükselmesine yol açabilir. Üç ana öğün (kahvaltı, öğlen, akşam) ve üç ara öğün (kuşluk, ikindi, gece) formunda hazırlanan beslenme programınızda verilen yiyeceği, önerilen ölçü ve saatte yemeniz gerekir. Bu disiplin, sizi hiperglisemi ve hipoglisemiden korur.
  • Ülkü vücut yükünüzü koruyunuz yahut ülkü vücut tartısına ulaşmaya çalışınız. Diyabetiklerin %15-20’sinin Tip 1, %80’inin Tip 2 olduğu ve Tip 2 diyabetiklerin de %80’inin şişman olduğu bilinmektedir. Şişman hastalarda, çok kiloya bağlı olarak bir insülin etkisizliği ortaya çıkmakta ve bu kilo artışı ile fazlalaşmaktadır. Kâfi ve istikrarlı beslenme programı ile ülkü yükünüze ulaştığınızda, kendi insülininizin vücudunuzun gereksinimlerini karşılayabilecek ve kan şekeriniz sıradana inecektir.
  • Kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih edin. Tıpkı ölçüde karbonhidrat içerse de yiyeceklerin kan şekerini artırıcı tesirleri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni, yiyeceklerdeki CHO’ların sindirim sisteminden farklı süratlerde geçmesi ve emilmesidir. Örneğin; patates alanına bulgur pilavı yahut mercimek, beyaz ekmek mekanına kepekli ekmek seçilirse kan şekeri yavaş yükselir.
  • Diyetinizde hep posalı besinlere yan veriniz. Posa yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır. Posa kan şekerinin yükselme suratını düşürür, insülin ihtaiyacını azaltır, tokluk hissi sağladığı için kilo kaybına yardımcı olur, bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler, kan yağlarının düşürülmesinde olumlu tesiri vardır. Bu yüzden öğünlerde zerzevat, salata ve kurubaklagil tüketimi değerlidir. Kabuğuyla yenilebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalıdır.
  • Diyet reçel, çikolata, dondurma, kurabiye üzere diyet yiyecekleri diyet mütehassısına ve doktora istişareden kullanılmamalıdır.
  • Ambalajlı yiyeceklerin etiketindeki ‘içindekiler’ kısmı kesinlikle okunmalıdır. Şeker, glikoz, fruktoz, süt şekeri, maltoz üzere isimlere rastlanılabilir. Bu unsurların ölçüleri belirlenmemişse diyet uzmanınıza istişareden yemeyiniz.
 
858,496Konular
981,661Mesajlar
29,728Kullanıcılar
berat21321Son üye
Üst Alt