Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Şeker nasıl üretilir?

Şeker nasıl üretilir?
0
53

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Şeker nasıl üretilir? şeker nasıl üretilir şekerin üretim aşamaları şekerin üretimi şeker nasıl üretiliyor çay şekerinin üretim aşamaları Jurnal hayatımızda çoğu kereler kullandığımız şekerin nasıl meydana geldiğini ve üretildiğini hiç merak ettiniz mi? İşte bütün merak edenler için bakalım mutfaklara gelene değin şekerin üretim aşamaları nelermiş 1549342793 1549342793 sekernasiluretilir5c59184ea9e3fsekernasiluretilir5c59184ea9e3fsekernasiluretilir5c59184ea9e3f Beyaz şeker iki işlemde elde edilen kamış şekerinin aksine pancardan tek işlemde elde edilir Hasat Pancarlar hasat zamanı olan sonbaharda ve kış başlarında topraktan sökülür Pancarlar genellikle büyük tartma kamyonlarıyla taşınır Çünkü zorunlu olan nakil mesafesi kamış endüstrisindeki nakil mesafesinden fazladır Pancar toprakta olduğu için şeker kamışından daha kirlidir bundan nedeniyle ise şeker pancarı işlenmeden önce yıkanmalı ve kalan pancar yaprakları taş ve kalan çalı çırpı ayrıştırılmalıdır Ekstraksiyon Pancarın ince dilimler halinde kesilmesiyle operasyon başlar Bu işlemle pancarların yüzey alanı artırılır buda şeker çıkarılmasını kolaylaştırır Ekstraksiyon işlemi difüzörde pancarların sıcak suyla birkaç saatlik bağlantı ettirilmesi ile sağlanır Difüzyon işlemi çayın kokusunun ve tadının demlikte çıkması işlemine benzer fakat tipik şeker pancarı difüzörü şeker ve suyla birlikte birkaç yüz ton ağırlığındadır Difüzör tankı yatay ya da dikey olarak çalkalama yapan bir tanktır tanktaki pancar dilimleri yavaşça bir uçtan öteki uca hareket ederken su zıt yönden hareket eder Buna ters yönlü akış denir ve tanktaki su gittikçe yoğunlaşan şeker çözeltisi olur bu çözeltiye şerbet denir Şerbet oluşurken su şeker pancarından şekerin yanı sıra öteki maddeleri de toplar Difüzyondan elde edilen tipik şerbette muhtemelen % 14 şeker ve geriye kalan pulp ise takriben % 12 şeker ve toplam % 812 katı madde içerir Presleme Difüzördeki pancar dilimleri hala ıslak ve hala içerisinde kullanılabilir şeker bulunmaktadır Bu yüzden ıslak pancarlar vidalı presler ile sıkılarak olabildiğince şerbet çıkartılır Bu şerbet difüzöre beslenen suyun bir bölümü olarak kullanılır Bunalmış pancar kurutma tesisine gönderilir burada küçük topaklar haline getirilir ve daha sonra hayvan yemi olarak kullanılır Karbonatlama Bir sonraki safhadaki işlemde katı maddeler şerbeti flu yaptığı için amacımız şeker şerbetindeki katı maddeleri ayırmaktır bu işlemin bununla beraber rengin açılmasına da katkısı vardır En genel işleme tekniklerinden birisi karbonatlama olarak bilinir Karbonatlama kireç sütü (kalsiyum hidroksit Ca(OH2)) nün eklenmesiyle ve karbondioksit baloncuklarının çözeltinin içinden geçirilmesiyle yapılır Gaz kireçle reaksiyona girerek kalsiyum karbonatın ince kristaller şeklini almasını sağlar buda katı maddeleri absorbe eder ve katı parçacıkların bir araya gelip çökmesini sağlar Tepkime koşullarının dikkatlice denetleme edilmesi gerekir Şeker dıştan bütün maddelerin birleşmesiyle oluşan katı çökeltiler filtrelenerek uzaklaştırılır kireç taşı bu maddelerden bir tanesidir Bu işlemleri yaptıktan daha sonra şeker şerbeti beyazlatma işlemi için hazırlanmış duruma kazanç Şeker kamışı üretiminden farklı olarak başka bir operasyon (fosfotlama) kullanılmaz Benzer şekilde bambaşka ağartma evresi normalde kullanılmaz Kaynatma Son işlemde şerbet büyük bir tava içine yerleştirilir (genelde 60 tonluk ya da daha fazla şeker şerbeti alır) Tavada su kaynatılarak buharlaştırılır ve şeker kristalleşir Kristalleşmenin başlaması için biraz şeker tozu çözeltiye eklenir Kristal miktarının artmasıyla sonuçta oluşan kristal ve başlıca şerbet santrifüjle ayrılır daha sonra sıcak hava ile kurutulan şeker kristalleri paketlenir Şeker kamışı işleminde santrifüjle ayrılan çözelti hala önemli miktarda şeker içermektedir bu yüzden kristalleştirme işlemi bir kaç kere gerçekleştirilir Fakat şeker olmayan maddeler kristalleşmeye engel olurlar Bu koşul özellikle sakkarozun dağılma ürünü olan dekstroz ve früktoz için önemlidir bu nedenle her peşine düşüp takip eden kristallenme işlemi zorlaşır Bu çoğunlukla üç defadan daha sonra olur Ürün En son oluşan beyaz renkteki şeker mutfaklarda ya da alkolsüz alkol üretimi gibi sektörlerde kullanılmaya hazırlanmış olur Şeker üretimi esnasında bütün şeker alınamadığı için bir emrindeki mahsul olan tatlı melas'da elde edilir Bu ürün genellikle büyükbaş hayvanlar için yem olarak kullanılır veya alkol üretimi amacıyla alkol fabrikalarında fermantasyonda kullanılmak için gönderilir Lakin koku ve lezzet olarak şeker kamışı değin kaliteli olmadığı için rom üretiminde kullanılmaz  
 
858,496Konular
981,672Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt