iltasyazilim
FD Üye
şeker pancarinin nasil şeker olusü
PANCARIN YIKANMASI
Pancarların üstünde kalan son çamurların temizlenmesi yıkanma teknesinde gerçekleşir
PANCARLARIN KESİLMESİ
Pancar kesme makinelerinde pancarlar 48 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda kıyımlara dönüşür
ŞERBET ÜRETİMİ
Kıyımlardan şerbet üreten sisteme diffüzör denir
Diffüzörün bir ucundan kıyım girerken diğer ucundan su girer
Sonuçta şekerce zenginleşen kıyımlar ham şerbet olarak işletmeye alınır
Fotoğraf 3 Şekeri alınan kıyımlar diffüzörden posa olarak çıkarlar
Şekeri azalmış kıyımlar ise diffüzörlerden sulu pancar posası olarak çıkarılır
Sulu posa preslerde sıkılarak, hayvan yemi olarak kullanılacak hale kazanç
Kıyımlardan şekerin alınması 70 derece sıcaklıkta ve 1 saatlik bir zamanda gerçekleşir
ŞERBET ARITIM
İşletmeye alınan çiğ şerbet içinde şeker dışarıda bazı maddelerde bulunmaktadır
Şerbet bünyesinde bulunan şeker dışı maddelerden kurtarılmak için, şerbet arıtım istasyonlarında bir dizi işleme tabi tutulur
Bu işlemlere şerbet arıtım adı verilir
Bu Nedenle beyaz şeker verimi ve kalitesi artar
Şerbet arıtımı, çiğ şerbetin kireç sütü ve karbondioksit gazıyla işleme alt tutulmasıdır
Şerbet arıtımıyla şekerin kristalizasyonunu engelleyen maddeler şerbetten uzaklaştırılır
Şerbet arıtımının tamamlanması için şerbet iki kez da karbonitratlanmaya ast tutulmaktadır
ŞERBET KOYULAŞTIRMA
Bu operasyon Buharlaştırıcıdenilen ve iki bölümden oluşan silindirik kazanlarda gerçekleştirilir
Burada maksat şerbetin buharla suyunu uçurarak daha fazla kuru madde ihtiva edecek ayla getirmektir
ARITILMIŞ SÜZME VE ERİTME
Koyu şerbet rafineride kristalizasyon pişirim aparatlarındavakum altında arıtılır
Burada içinde kristal halinde şeker ve şeker dışı maddeler bulunan bir mahsul elde edilir ki buna Lapadenir
Koyu şerbet rafineride arıtılır
LAPANIN SANTRİFÜJLENMESİ VE ŞEKERİN AMBALAJLANLAMASI
Santrifüjlerde lapa, içindeki kristalleşmiş şeker şurubundan ayrılır
Santrifüjler, dikey eksen etrafında dönen delikli silindirik tamburlardan oluşmaktadır
sonradan yaş şeker kurutma dolaplarında kurutulur
Kurutulan şeker eleklerden geçirilerek temizlenir
Kantarlara gelen şeker 50 kg torbalara doldurularak ambalajlama işi tamamlanır
Santrifüjden ayrılan şurup melas olup şeker dışı maddeler içermektedir
Melas hayvan beslemede kıymetli bir besin maddesidir *
PANCARIN YIKANMASI
Pancarların üstünde kalan son çamurların temizlenmesi yıkanma teknesinde gerçekleşir
PANCARLARIN KESİLMESİ
Pancar kesme makinelerinde pancarlar 48 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda kıyımlara dönüşür
ŞERBET ÜRETİMİ
Kıyımlardan şerbet üreten sisteme diffüzör denir
Diffüzörün bir ucundan kıyım girerken diğer ucundan su girer
Sonuçta şekerce zenginleşen kıyımlar ham şerbet olarak işletmeye alınır
Fotoğraf 3 Şekeri alınan kıyımlar diffüzörden posa olarak çıkarlar
Şekeri azalmış kıyımlar ise diffüzörlerden sulu pancar posası olarak çıkarılır
Sulu posa preslerde sıkılarak, hayvan yemi olarak kullanılacak hale kazanç
Kıyımlardan şekerin alınması 70 derece sıcaklıkta ve 1 saatlik bir zamanda gerçekleşir
ŞERBET ARITIM
İşletmeye alınan çiğ şerbet içinde şeker dışarıda bazı maddelerde bulunmaktadır
Şerbet bünyesinde bulunan şeker dışı maddelerden kurtarılmak için, şerbet arıtım istasyonlarında bir dizi işleme tabi tutulur
Bu işlemlere şerbet arıtım adı verilir
Bu Nedenle beyaz şeker verimi ve kalitesi artar
Şerbet arıtımı, çiğ şerbetin kireç sütü ve karbondioksit gazıyla işleme alt tutulmasıdır
Şerbet arıtımıyla şekerin kristalizasyonunu engelleyen maddeler şerbetten uzaklaştırılır
Şerbet arıtımının tamamlanması için şerbet iki kez da karbonitratlanmaya ast tutulmaktadır
ŞERBET KOYULAŞTIRMA
Bu operasyon Buharlaştırıcıdenilen ve iki bölümden oluşan silindirik kazanlarda gerçekleştirilir
Burada maksat şerbetin buharla suyunu uçurarak daha fazla kuru madde ihtiva edecek ayla getirmektir
ARITILMIŞ SÜZME VE ERİTME
Koyu şerbet rafineride kristalizasyon pişirim aparatlarındavakum altında arıtılır
Burada içinde kristal halinde şeker ve şeker dışı maddeler bulunan bir mahsul elde edilir ki buna Lapadenir
Koyu şerbet rafineride arıtılır
LAPANIN SANTRİFÜJLENMESİ VE ŞEKERİN AMBALAJLANLAMASI
Santrifüjlerde lapa, içindeki kristalleşmiş şeker şurubundan ayrılır
Santrifüjler, dikey eksen etrafında dönen delikli silindirik tamburlardan oluşmaktadır
sonradan yaş şeker kurutma dolaplarında kurutulur
Kurutulan şeker eleklerden geçirilerek temizlenir
Kantarlara gelen şeker 50 kg torbalara doldurularak ambalajlama işi tamamlanır
Santrifüjden ayrılan şurup melas olup şeker dışı maddeler içermektedir
Melas hayvan beslemede kıymetli bir besin maddesidir *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.