şeker pancarının uretim aşamaları
Şeker (sakaroz) coğu bitkinin bunyesinde bulunur Fakat bunyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı
Ana vatanı Hindistan ve Arap ulkeleri olan şeker kamışı dunyada tropikal ve yarı tropikal bolgelerde yetiştirilmektedir Ulkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır
Şeker kamışının bunyesinde yaklaşık olarak % 12 16 şeker bulunur ve dunyada uretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir
Şeker pancarı ise dunyada ulkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir Şeker pancarının yapısında % 4 5 hucre dokusu, % 4 5 kimyasal bağlı su ve % 90 95 oz suyu vardır Pancar oz suyunun bileşimi şu şekildedir: % 15 18 şeker (sakaroz), % 1,0 1,5 diğer şeker dışı organik maddeler, % 0,8 anorganik tuzlar
ŞEKER URETİM SURECİ :
Şeker pancarından şeker uretim sureci başlıca uc bolumden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Ham fabrika işlemleri
c) Rafineri unitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belli aylarında sokulur Sokum genellikle EylulKasım ayları arasında yapılır ve sokumu yapılan pancarlar işlenmek uzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek uzere bir sure stoklanacağı yer silolarına alınır
Gunluk işletmeye yonlendirilen pancarlar once fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu yabancı maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden gecen pancarlar bantlarla taşınarak gunluk bunkere alınırlar
HAM FABRİKA UNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Ham fabrika kısmında surec şu bolumlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difuzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıcakları, etrafındaki kasalara rende şeklinde ozel yapıya sahip bıcaklar yerleştirilmiş doner tambur şeklindedir Donuş hareketi, tamburun ic bolumunden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının ardından bu kıyımlar difuzyon işlemi oncesi haşlama teknesine gonderilir
Şeker Uretimi
Şeker (sakaroz) coğu bitkinin bunyesinde bulunur Fakat bunyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı
Ana vatanı Hindistan ve Arap ulkeleri olan şeker kamışı dunyada tropikal ve yarı tropikal bolgelerde yetiştirilmektedir Ulkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır
Şeker kamışının bunyesinde yaklaşık olarak % 12 16 şeker bulunur ve dunyada uretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir
Şeker pancarı ise dunyada ulkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir Şeker pancarının yapısında % 4 5 hucre dokusu, % 4 5 kimyasal bağlı su ve % 90 95 oz suyu vardır Pancar oz suyunun bileşimi şu şekildedir: % 15 18 şeker (sakaroz), % 1,0 1,5 diğer şeker dışı organik maddeler, % 0,8 anorganik tuzlar
ŞEKER URETİM SURECİ :
Şeker pancarından şeker uretim sureci başlıca uc bolumden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Ham fabrika işlemleri
c) Rafineri unitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belli aylarında sokulur Sokum genellikle EylulKasım ayları arasında yapılır ve sokumu yapılan pancarlar işlenmek uzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek uzere bir sure stoklanacağı yer silolarına alınır
Gunluk işletmeye yonlendirilen pancarlar once fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu yabancı maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden gecen pancarlar bantlarla taşınarak gunluk bunkere alınırlar
HAM FABRİKA UNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Ham fabrika kısmında surec şu bolumlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difuzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıcakları, etrafındaki kasalara rende şeklinde ozel yapıya sahip bıcaklar yerleştirilmiş doner tambur şeklindedir Donuş hareketi, tamburun ic bolumunden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının ardından bu kıyımlar difuzyon işlemi oncesi haşlama teknesine gonderilir
Şeker Uretimi