iltasyazilim
FD Üye
şeker pancarının imal aşamaları
Şeker (sakaroz) birçok bitkinin bünyesinde bulunur Ama bünyesinde hesaplı olarak şeker elde edilebilecek değin şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı
Başlıca vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve benzeri tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir Ülkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır
Şeker kamışının bünyesinde adeta % 12 16 şeker bulunur ve dünyada üretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir
Şeker pancarı ise dünyada ülkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir Şeker pancarının yapısında % 4 5 hücreli dokusu, % 4 5 kimyasal ast su ve % 90 95 öz suyu vardır Pancar öz suyunun bileşimi şu şekildedir: % 15 18 şeker (sakaroz), % 1,0 1,5 öteki şeker dışı organik maddeler, % 0,8 anorganik tuzlar
ŞEKER ÜRETIM SÜRECİ :
Şeker pancarından şeker üretim süreci esas üç bölümden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Çiğ fabrika işlemleri
c) Rafineri ünitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belirlenmiş aylarında sökülür Söküm genellikle EylülKasım ayları aralarında yapılır ve sökümü yapılan pancarlar işlenmek üzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek üzere bir süre stoklanacağı yer silolarına alınır
Günlük işletmeye yönlendirilen pancarlar önce fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu tanıdık olmayan maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden geçen pancarlar bantlarla taşınarak günlük bunkere alınırlar
ÇIĞ FABRİKA ÜNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Çiğ fabrika kısmında işlem şu bölümlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difüzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıçakları, etrafındaki kasalara rende biçiminde özel yapıya sahip bıçaklar yerleştirilmiş döner tambur şeklindedir Dönüş hareketi, tamburun iç bölümünden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının gerisinde bu kıyımlar difüzyon işlemi öncesi haşlama teknesine gönderilir
Şeker Üretimi
*
Şeker (sakaroz) birçok bitkinin bünyesinde bulunur Ama bünyesinde hesaplı olarak şeker elde edilebilecek değin şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı
Başlıca vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve benzeri tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir Ülkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır
Şeker kamışının bünyesinde adeta % 12 16 şeker bulunur ve dünyada üretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir
Şeker pancarı ise dünyada ülkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir Şeker pancarının yapısında % 4 5 hücreli dokusu, % 4 5 kimyasal ast su ve % 90 95 öz suyu vardır Pancar öz suyunun bileşimi şu şekildedir: % 15 18 şeker (sakaroz), % 1,0 1,5 öteki şeker dışı organik maddeler, % 0,8 anorganik tuzlar
ŞEKER ÜRETIM SÜRECİ :
Şeker pancarından şeker üretim süreci esas üç bölümden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Çiğ fabrika işlemleri
c) Rafineri ünitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belirlenmiş aylarında sökülür Söküm genellikle EylülKasım ayları aralarında yapılır ve sökümü yapılan pancarlar işlenmek üzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek üzere bir süre stoklanacağı yer silolarına alınır
Günlük işletmeye yönlendirilen pancarlar önce fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu tanıdık olmayan maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden geçen pancarlar bantlarla taşınarak günlük bunkere alınırlar
ÇIĞ FABRİKA ÜNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Çiğ fabrika kısmında işlem şu bölümlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difüzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıçakları, etrafındaki kasalara rende biçiminde özel yapıya sahip bıçaklar yerleştirilmiş döner tambur şeklindedir Dönüş hareketi, tamburun iç bölümünden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının gerisinde bu kıyımlar difüzyon işlemi öncesi haşlama teknesine gönderilir
Şeker Üretimi
*