iltasyazilim
FD Üye
Selanik Böregi
Hamur icin malzemeler:
21 gr yaş maya
1 bardak ılık su
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Ici icin:
yarım kg ıspanak (yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış)
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
45 yeşil soğan (doğranmış)
tuz, karabiber, pul biber
Yapilisi:
İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın
Mayayı ılık suda eritin
Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun
Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin
Hamuru 3 bezeye ayırın Her bezeyi tekrar 45 bezeye ayırın
Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları, aralarını yağlayarak üst üste koyun (en üst parçayı yağlamayın) Bu grubu dolaba kaldırıp 1015 dakika bekletin Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın
Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin Ispanaklı içi ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin
İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın Son grubu da açıp tepsiye serin
Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin
Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin
Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın Bir süre daha bu şekilde pişirin)
Tamamen piştikten sonra fırını kapatın Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın
Mümkünse sıcak servis yapın
Hamur icin malzemeler:
21 gr yaş maya
1 bardak ılık su
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Ici icin:
yarım kg ıspanak (yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış)
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
45 yeşil soğan (doğranmış)
tuz, karabiber, pul biber
Yapilisi:
İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın
Mayayı ılık suda eritin
Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun
Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin
Hamuru 3 bezeye ayırın Her bezeyi tekrar 45 bezeye ayırın
Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları, aralarını yağlayarak üst üste koyun (en üst parçayı yağlamayın) Bu grubu dolaba kaldırıp 1015 dakika bekletin Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın
Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin Ispanaklı içi ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin
İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın Son grubu da açıp tepsiye serin
Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin
Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin
Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın Bir süre daha bu şekilde pişirin)
Tamamen piştikten sonra fırını kapatın Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın
Mümkünse sıcak servis yapın