ses bozukluklarının sebebleri Teknik bilgisi edinmemiş, şarkı söylemeye yeni başlamış kişiler gırtlaklarını gereğinden artı zorlayarak farklı alanlara yönlendirilmiş sorunlarla karşılaşabilir Amatör şarkıcılar yanlış teknikler geliştirirler ya da sesine uygun olmayan repertuarları vardır Tüm bunlar kalıcı ses bozukluklarına yol açar Karın kaslarını diyafram bilinçsizce göstermek ses sorunlarına yol açacaktır Unutmayın ancak ses organı sadece gırtlak değildir Postür ayakta dengelenmiş bir vücut simetriğine denir Yanlış postür gırtlağı ve diyaframı basmak için tatmin edici bir sebeptir Yatarak, oturarak, kol kaslarını gererek, başı dimdik tutarak ya da kasılarak şarkı söylemek ayrıca fazla şiddet ayrıca de yanlıştır Zamansız şan dersleri elde etmek veya almadan şarkı anlatmak fazla tehlikelidir Buluğ döneminde ses bütün oturmamışken alınan şan dersi sese umulduğundan fazla zarar verir Herkesin beğendiği ve örnek olmak istediği ses sanatçıları belli vardır Sesinizi başkasına benzetmeye çalışmayın Ses bozukluğunun bir nedeni de budur Akustiği bozuk salonlar, müzik nedeniyle inşa edilmemiş yapılar ses sanatçılarının bir numaralı düşmanıdır Eğer bu tarz yerlerde performans sergileyecekseniz ses monitörleri kullanmanızı güçlü olarak nasihat ederim Bu monitörler sesi şarkıcıya geri yansıtıp yankı geri dönüşü sağlar Sahne korkusu geçici ses bozukluklarına (ses kısılması, titremesi vb) sebep olabilir Bu biraz güven, birazcık deneyim ve eğitimle başa çıkılabilecek bir sorundur Olur Ya sevdiğiniz tarzda şarkılar söylemek istemeniz fazla doğal Hatta bunu yapmamak hayal kırıklığı doğurabilir Lakin seslerin sınıflandırılması ilerde yaşayacağınız daha büyük düş kırıklıklarını engeller Alıştırma ya da eğitim programlarınızı çok sık ve yorucu olmayacak şekilde ayarlayın Bu ayrıca maddesel dayanıklılığınıza darbe vurur ayrıca de sesinizde sanıldığının tersine olumsuzluklar yaşamanıza sebebiyet verir Ses yeterliliğiniz ve sesinizi korumayı öğrenmeniz eğitim sürecinizle dürüst orantılıdır Kısa süreli bir eğitim her zaman için yetersizdir Konser veya eğitim gibi performanslar anında sesinizi korumanız tatmin edici değildir Sesinizi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra bir dinlendirme sürecine sokmanız gereklidir Bu süreç içerisinde bunaltıcı hava ya da soğuk ortamlardan, şamatacı ortamlardan, sigara dumanından ve tozlu ortamlardan, yüksek sesle konuşmaktan ve alkolden kaçınmalısınız Lombard etkisi gürültülü ortamlarda sesin yüksek olarak kullanılması eğilimidir İyi bir eğitim almış olan şarkıcılar seslerini lombard etkisinden korumayı bilirler ve sesi için zararlı olacak düzeye çıkmazlar Konserlerden önce süt, dondurma, kahve, kuruyemiş gibi gıdalar almak boğazda tahriş, boğazı temizleme ihtiyacı ve salgılarda koyulaşma meydana getirir Limon suyu salgıları incelttiği için yararlı olabilecektir Fakat bunu da saf olarak içmeniz yine tahriş yapacaktır Ilık suya ya da çok açık çayla beraber limon suyu içerseniz konser öncesi boğazınızı temizlemenizde yardımcı olacaktır Çalışma ortamları da son derece önemlidir Nemsiz ve kuru ortamlar, toz , gürültü, bozuk akustik, bunaltıcı hava veya soğuk ortamlar ses bozukluklarına yol açar