Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Seyda Hazretlerinin Veda Sohbeti

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Bismillahirrahmanirrahim
Elhamdulillahi Rabbil aleminVessalatü vesselanıü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain
Allah (cc) bizlere üç büyük nimet bahsetmiştir

Bismillahirrahmanirrahim Elhamdulillahi Rabbil aleminVessalatü vesselanıü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain Allah (cc) bizlere üç büyük nimet bahsetmiştir Bu nimetlere çok şükür etmemiz lazimdir Bu nimetlerden birincisi ve en önemlisi; Allah (cc)'in bizi Müslüman olarak yaratmasidir Bizim de bu nimete karşilik Allah (cc)'a çok ibadet etmemiz lazim Oruç tutmak, zekat vermek, sadaka vermek, namaz kilmak Allah (cc)'in bize bahşettigi en büyük nimetlerdendir Bu ibadetlere karşilik Allah (cc) müslümanlara cenneti ve içindeki nimetleri hazirlamiş ve ebedi olarak orada kalacaklardir Ona göre ibadetleri artirmamiz lazim gelirAllahu Teala (cc) bize hidayet yolunu göstermekle büyük bir lütuf ve ihsanda bulunmuştur Kafirler bu lütfü ilahi'ye icabet etmediklerinden ötürü onlara ebedi cehennem ateşi ve izdirabmi hazirlamiştir İnsan bir düşünecek olursa, parmağını tuttuğu bir mum ateşine bile parmağını tutamazken nasıl olurda ebedi ateş olan cehennemlik amelleri işler, günahlardan sakınmaz ve ibadet yapmaz? Bütün bunları düşünerek ibadetlerimizi artırmamız lazım Allah (cc) tüm dünyanın servetini bize vermiş olsaydı ve bu serveti Allah (cc) yolunda tasadduk etseydik yine de müslüman olmanın şükrünü eda edemezdik Allah (cc)'m bize bahşettigi ikinci büyük nimet; bizleri en son ve en büyük pegamber Hz Muhammed (sav) ümmeti olarak yaratmasidir Nasil ki, Hz Muhammed (sav) paygamberlerin en efdali ve en üstünü ise, Hz Muhammed (sav)'in ümmeti de ümmetlerin en üstünüdür Hz Musa (as) Levhi Mahfuz'a baktığı zaman, orada Hz Muhammed (sav)'in öyle hasletlerini, büyüklüğimü, faziletini görmüş ki, Ya Rabbii Keşke beni de Hz Muhammed (sav)'in ümmeti olarak yaratsaydın, başka bir şey istemezdimbuyurmuştur Biz böyle bir peygamberin ümmetiyiz Buna layık olmaya çalışalım Hz Peygamber (sav) buyurdu: Benim ümmetimin evliyaları, Beni İsrail peygamberleri gibidir (Bu,büyüklük bakımından değil, hidayet bakımındandır) Eskiden gönderilen peygamberlerin bir kısmı yalnız kendisini irşad etmiş, bir kısmı yalnız kendi ailesini, bir kışımı kendi içinde bulunduğu kabilesini, bir kısım da yalnız bulunduğu köyü irşad edebilmiştir Hz Peygamber (sav)'in ümmetinin evliyaları, mürşidi kamilleri ise daha fazla irşadda bulunarak daha çok kişinin hidayete ermelerine vesile olmuşlardır Allah (cc)'ın bize sunduğu üçüncü büyük nimet, Allah (cc)'ın Hz Muhammed (sav)'in ümmetini son ümmet olarak, bizleri de ümmetin en son kısımlarında yaratmasıdır Diğer ümmetler binlerce ytl toprak altında (kabirde) yattıkları ve günahkar olanların kabir azabı çektikleri halde, bu son ümmet az bir süre toprak altında yatacaktır Ve (günahkar için de) azapları da çok kısa bir zaman sürecektirCenabı Hakk'ın bizlere farz kıldığı namazda huşu ve takvaya da çok dikkat etmeliyizNamaz peygamber (sav)'e miraçta farz kılınmıştır İlk önce elli rekat olarak farz kılınmıştır Bu emirle Rabb'in huzurandan dönen Hz Peygamber (sav) altıncı kat semada Hz Musa (as)'m ruhaniyeti ile karşılaşır Hz Musa (as), Resullah Efendimiz'e (sav) elli vakit namazın çok olduğunu, bunun ahir zaman ümmetine ağır geleceğini, Allah (cc)'tan namaz vakitlerini azaltması için niyazda bulunmasını söyler Resulullah (sav) da tekrar Allahu Teala'nın (cc) huzuruna varıp, elli vakit namazın ağır gelebileceğini, vakitleri biraz azaltması için Alahu Teala'nın (cc) huzuruna varıp, elli vakit namazın ağır gelebileceğini, vakitleri biraz azaltması için Allahu Teala'ya (cc) niyazda bulunur Allahu Teala (cc) da namazları on vakit azaltarak kırk vakte indirir Resullulah Efendimiz (sav) geri dönerken tekrar Hz Musa (as) ile karşılaşır Hz Musa (as) yine bu kadar vakit namazın çok olacağını söyler ve biraz daha azaltılması için tekrar Allahu Teala (cc)'nın huzuruna gitmesini söyler Bu gidip gelmeler birkaç kez daha tekrarlanır ve namaz vakitleri sonunda beş vakte indirilir İşte böylece Muhammed aleyhisselam ümmetine her gün beş vakit namaz farz kılınır Peygamber Efendimiz (sav), Musa aleyhisselam'ın bizzat kendisi ile değil ruhaniyeti ile görüşmüştür Tabii ki Allah (cc)'ın dostları ölmez, yalnızca nakil olur yer değiştirir Onların himmeti, yardımı her zaman vardır Hz Musa (as), Hz Muhammed (sav)'in ve O'nun ümmetinin fazilet ve büyüklüğünü, Allah (cc) katındaki değerini Levhi mahfuz'da gördükten sonra şöyle buyurur: Ya Rabbi! Hz Muhammed (sav)'in ümmeti olamadım Bari ümmetini görenlerden olsaydımdiye arzu ediyor O sırada İmamı Gazali (rha)'nin ruhaniyeti oraya geliyor ve Hz Musa (as) ile görüşüyor Hz Musa (as): Sen kimsin? diye sorunca, îmamı Gazali: Muhammed Oğlu, Muhammed Oğlu, Hamid Oğlu İmamı Gazali'yim diye cevap verir Bu cevap üzerine Hz Musa (as) Künyeni neden bu kadar uzun söyledin, yalnızca İmanıı Gazali deseydin yetmez miydi? diye sorar İmamı Gazali (rha) de cevap olarak Allah (cc) Hazretleri, ile konuşmaya gittigin zaman sana sag elindeki nedir?diye sordugunda, sen onu tanitirken O benim asamdir Ona dayanirim ve onunla davarlarima yaprak silkerim ve onda benim başka hacetlerim de vardirdiye uzun uzun anlattin, kisaca cevap verseydin yeterli olmaz miydi?şeklinde sorusuna soruyla cevap verir Hz Musa (as) da cevap olarak: Ben Allahu Teala (cc) ile biraz daha fazla konuşabilmek için uzun uzun açikladim, der Imami Gazali (rha) de cevap olarak: Sen Allah (cc)'in büyük peygamberlerindensin Kelimetullah'sın Kitab verilenlerdensin Onun için seninle daha fazla konuşabilme şerefine nail olmak için uzun açıklamada bulundum, der İşte Hz Musa (as) ile bu derece yakın olabilen İmamı Gazali (RhA) zamanının en büyük alimi idi Ama tasavvufu sevmeyen tasavvuf münkiri idi İmamı Gazali (rh A)nin kardeşi ise tasavvuf ehli veli bir zat idi İmamı Gazali (rha)'ye ilminden dolayı, her müşkülü olan fetva almaya geldiği halde, kardeşi arkasında namaz bile kılmıyordu İmamı Gazali (rha) arkasında namaz kılmadığı için kardeşini annesine şikayet etti Annesi kardeşini camiye cemaate gitmesi için ısrar etti Gayesi İmamı Gazali (rha)nin gönlünü almaktı Gazali'nin kardeşi annesine; Anne, onun arkasında benim namazım olmaz, dedi Bunun üzerine annesi fazla ısrar etti: Bak oğlum, o senin büyüğün, sen cahilsin, ağabeyin alim kişidir, herkes ona geliyor, müşkülünü halledip gidiyor, herkesin namazı kabul oluyor da seninki neden kabul olmasın? Mutlaka gidip arkasında namaz kılacaksındiye çok ısrar edince İmamı Gazali'nin kardeşi camiye gidiyor O gün İmamı Gazali (rha)'ye namazdan önce bir kişi geliyor ve hayız (kadınlık hali) hakkında bir soru soruyor, İmamı Gazali (rha) de Namazdan sonra gel, cevabını vereyimdiyor Namaza başlayinca Imami Gazali sürekli hayiz (kadinlik hali) ile ilgili soruyu düşünüyor ve namazin tamamini cevap hazirlamakla geçiriyor, bu arada imami Gazali'nin kardeşi sürekli tekbir aliyor, sonunda namazi bozuyor ve yeniden kiliyor İmamı Gazali, kardeşinin ikide bir tekbir almasına ve namazı bozup, tekrar kılmasına çok üzülüyor ve annesine şikayette bulunuyor Annesi, Oğlum, neden ağabeyinin namazına müdahale ettin, cemaatın içinde mahcup duruma düşürecek hareket yaptın, hani bana söz vermiştin, Namazı kılıp gelecektin? deyince, İmamı Gazali'nin kardeşi annesine; Anne, bir insan göbeğine kadar kana bulanırsa onun arkasında kılman namaz kabul olur mu? diye soruyor ve bu soruyu abime de sordiyor Annesi, İmamı Gazali'ye bu soruyu aynen aktarıyor İmamı Gazali (rha) namazdaki durumunu hatırlıyor, namazı hayızla uğraşmaktan tam olarak kıldıramadığını ve kardeşinin de keşif sahibi olduğu için haline vakıf olduğunu anlıyor Gerçekleri görüyor ve daha önce inkar ettiği tasavvuf ve tarikat yoluna giriyor Gerçekleri gördüğü ve alim de olduğu için çalışarak kısa zamanda Gavs oluyor Bu nimete layık olmak için çok çalışalım, Hz Muhammed (sav)'e hakiki ümmet olmaya gayret edelim Padişah ne kadar büyük olursa, hizmetçisi de o kadar büyüktür Hasani Basri Hazretleri çarşiya çikip, bir dükkana ugramiş Bir adamin çarşida elini kolunu sallaya sallaya, gururlu ve kibirli bir şekilde gezdigini görür Hasani Basri (rha) Bu kim ki gururla^ ellerini kollarini sallaya sallaya yürüyor?diye sorar Orada bulunanlar Bu şahis padişahin hizmetçisidir, onun için böyle yürüyorderler Bunun üzerine Hasani Basri (Rha): Ben de Sultanlar Sultanı Allah (cc)'ın kuluyum Ben neden bu adamdan daha iyi yürümeyeyim?der ve çarşının içinde ellerim kollarını sallaya sallaya bir süre gezinir Bizim de üzerimize düşen, Sultanlar Sultani'na çok ibadet edip, çok çalişmamizdir Zaten Allahu Teala (cc) Insanlari ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattimbuyuruyor O'na layik olmaya gayret edelim Bizlere bildirmiş oldugu hayirlari yapmaya çalişalim Zaten Allahu Teala (cc) da şöyle buyuruyor: Azaba duçar olmadan önce (tövbe edip) Rabbiniz'e dönün ve O'na teslim olun Sonra yardim olunmazsiniz Ansizin haberiniz olmadan azap size gelmeden evvel Rabbiniz'den size indirilenin en güzeline (nehyedildiklerinizi birakip emrolunduklariniza) tabi olunDünyada yapılan günahların hesabı, azabı ve cezası ahirettedir Ölmeden önce iyi amelde bulunmaya acele edin Bir insan yalnızken, tek başına, günah işleme fırsatı olduğu halde Allah (cc)'tan korkarak o günahı işlemezse, Allah (cc) ona çok büyük ecir ve sevap veriyor O davranış (günahtan kaçış) mümin için en hayırlı iştir Bu durum imanın kemale erdiğinin işaretidir Kalabalıktan çekinerek günah işlemeyen kimseye sevap yoktur, ama yalnızken ve elinden geldiği halde, yapabilecek durumdayken gühahı işlemeyene çok sevap vardır Bütün insanlar, herkesin birbirinden kaçacağı o günde, hesapları görüldükten sonra bir kısmı cennete bir kısmı cehenneme gitmek üzere ayrılırlar Herkes gideceği yere gitmeden önce; anne, baba, oğul, kız hepsi birbirlerine sarılıp vedalaşırlar Bu vedalaşma beşyüz yıl sürer Vedalaşma bitince melekler gelir ve Vedalaşma bitmiştir, artık yeter, ayrılındiyecekler Sonra herkes hak ettiği yere gönderilecektir Cehenneme gidenlere Allah (cc): Ey ademoğulları! Şeytana itaat etmeyin, o sizin apaçık düşmanınızdır Bana itaat edin, doğru yol budur, diye size bildirmedim mi?diyecektir Allah (cc) yine: Bugün onların ağızlarım mühürleyeceğiz Elleri bize konuşacak ve ayaklan da neler isledilerse ona şahitlik edeceklerdirdiye buyurur İnsanların omuzlarında iki melek vardır İşlenen bir günahı tövbe edebilir diye sağdaki melek, soldaki günah yazan meleğe yirmidört saat yazdırmıyor Bu süre içerisinde tövbe etmezse bir günah yazılıyor Sevap meleği ise, her sevap ve iyilik için on ile yediyüz katı kadar sevap yazıyor Hiç beklemeden, hemen yazıyor Bundan büyük nimet var mı? Allah (cc) kulunu bağışlamak, affetmek için adeta ufak bir bahane arıyor Madem Allah (cc) bahane arıyor, biz de gayret edelim Dünya ile mağrur olmayalım, ona aklanmayalım Sofiler ayakta çok beklediler, onun için sohbetime burada son veriyorum Allah (cc) hepinizden razı olsun İnşallah nasip olursa cumaya kadar evimize dönmek niyetindeyiz Allah (cc) hepimizi affetsin, inşallah

858,464Konular
981,136Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt