Arap mutfağından Hatay'a kadar uzanan Pir Mualla yemeğinin ismi 'Ancak pirler bu türlü şaşalı bir yemeği tatma talihine sahip olabilir' fikrinden gelmektedir. Kimi yörelerde 'mercimekli patlıcan yemeği' olarak da bilinir. Pekala meskende Pir Mualla nasıl yapılır? Pir Mualla yemeği hangi yörenin? İşte sorunun karşılığı:
İlişkin olduğu yörede, Hatay’da ismi Pir Mualla olarak da bilinen Mualla yemeği, varlıklı bir içeriğe sahip. Ana materyali patlıcan ve yeşil mercimek olan Pir Mualla yemeğini sıradan mercimek tanımlarından sıkılanlar basitçe yapabilir. Şeyh Mualla yemeği Hatay ve etrafında sık sık yapılan yemeklerden biri. Farklı ismiyle dikkat çeken Pir Muallayı birinci defa yapmak isteyenler için gerekli materyalleri ve imal kademelerini derledik.
PİR MUALLA TANIMI:
GEREÇLER
1 kilogram patlıcan
4-5 adet domates
4 adet soğan
4 adet kırmızı biber
6-8 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Kuru nane
Tuz
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyduktan sonra halka halka doğrayın.
Bir tarafta da soğan ve biberleri doğrayıp hazırda tutun.
Domateslerin ve sarımsakların kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Haşlanmış nohut, mercimekler ve zeytinyağı ile birlikte tüm malzemeyi tencerede karıştırın.
Üzerine nar ekşisi ve 1 bardak su ek ederek kısık ateşte pişirin.
Ocaktan indirmeden evvel üzerine nane serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...