Şeytanın Hileleri
İblis
şeytanın tuzakları Eserin yazarı Muhyiddini Arabi
Bu cep kitabı, Muhyiddini Arabi'nin Seceret'ul Kevnadlı eserinden iktibas edilmiştir
Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun Salat ve selam, efendimiz Emin Peygamber Muhammed'e Sonra, onun ak aline ve ashabının tumune olsun
İbni Abbas (ra) Hz'inden naklen Muaz b Cebel rivayet ediyor
Bir gun Resulullah (sav) ile beraberdik Ensardan birinin evinde toplanmıştık Tam bir cemaat olmuştuk Sohbete dalmıştık Bu arada, dışarıdan bir ses geldi;
Ev sahibi İcerdekiler Eve girmem icin bana izin verir misiniz? Benim sizden bir dileğim var Gorulecek bir işim var
Bunun uzerine, herkes ResUlullah (sav) Efendimizin yuzune bakmaya başladı Orada ve her zaman buyuk oydu izin ondan cıkacaktı Resulullah (sav) Efendimiz, duruma vakıf oldu ve:
Bu seslenen kimdir, bilirmisiniz?Buyurdu Biz hep birden şoyle dedik:
En iyi bilen Allah ve Resuludur Bunun uzerine ResUlullah (sav) Efendimiz:
O, lain İblistir Şeytandır Allah'ın laneti onun uzerine olsun
Buyurunca; hemen Hz Omer:
Ya Resulullah, bana izin veriniz onu oldureyim
Dedi Resulullah (sav) Efendimiz bu izni vermedi; şoyle buyurdu:
Dur ya Omer, bilmiyor musun ki; ona belli bir vakte kadar muhlet verilmiştir Oldurmeyi bırak
Sonra şoyle buyurdu:
Kapıyı ona acın gelsin O, buraya gelmek icin emir almıştır Diyeceklerini anlamaya calışınız Size anlatacaklarını iyi dinleyiniz
* * *
Bundan sonrasını ondan dinleyelim; yani Ravi'den Şoyle anlattı:
Kapıyı ona actılar, iceri girdi ve bize gorundu Bir de baktık ki, şekli şu: Bir ihtiyar Şaşı Aynı zamanda kose Cenesinde altı veya yedi kadar kıl sallanıyor At kılı gibi Gozleri yukarı doğru acılmış Kafası, buyuk bir fil kafası gibi Dudakları da, bir manda dudağına benziyordu
Sonra, selam verdi, onun bu selamına Resulullah (sav) Efendimiz şu mukabelede bulundu:
Selam Allah'ındır ya lain
Sonra ona şoyle buyurdu:
Bir iş icin geldiğini duydum; nedir o iş?
Şeytan şoyle anlattı:
Benim buraya gelişim, kendi arzumla olmadı Mecburen geldim
Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Nedir o mecburiyet?Şeytan anlattı:
İzzet sahibi Rabbın katından bana bir melek geldi Ve dedi ki:
Allahu Teala sana emir veriyor: Muhammed'e gideceksin Ama duşuk ve zelil bir halde Tevazu ile Ona gideceksin ve ademoğullarını nasıl kandırdığını anlatacaksın Onları nasıl aldattığını soyleyeceksin bir bir ona Sonra o; sana ne sorarsa doğrusunu diyeceksin
Sonra Allahu Teala buyurdu ki:
Soylediklerine bir yalan katarsan, doğruyu soylemezsen seni kul ederim; ruzgar savurur Duşmanların onunde, seni rusvay ederim
İşte boyle; ya Muhammed, o emir uzerine sana geldim
Arzu ettiğini bana sor Şayet bana sorduklarına doğru cevap vermezsem; duşmanlarım benimle eğlenecek Şu muhakkak ki, duşmanlarımın eğlencesi olmaktan daha zor bir şey yoktur
* * *
Bundan sonra, Resuiullah (sav) Efendimiz şoyle sordu:
Madem ki, sozlerinde doğru olacaksın O halde bana anlat: Halk arasında en cok sevmediğin kimdir?
Şeytan şu cevabı verdi:
Sensin, ya Muhammed Allah'ın yarattıkları arasında senden daha cok sevmediğim kimse yoktur Sonra, senin gibi kim olabilir ki? Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Benden sonra, en cok kimlere buğuzlusun ve sevmezsin?Şeytan anlattı:
Muttaki bir gence ki varlığını Allah yoluna vermiştir
Bundan sonra, sual cevap aşağıdaki şekilde devam etti Resulullah (sav) Efendimiz sordu; şeytan anlattı:
Sonra kimi sevmezsin?
Kendisini sabırlı bildiğim, şupheli işlerden sakınan alimi
Sonra?
Temizlik işinde yıkadığı yerleri uc defa yıkamaya devam eden kimseyi
Sonra?
Sabırlı olan bir fakiri ki; ihtiyacını hic kimseye anlatmaz Halinden şikayet etmez
Peki, bu fakirin sabırlı olduğunu nereden bilirsin?
Ya Muhammed, ihtiyacını kendi gibi birine acmaz Her kim ihtiyacını kendi gibi birine uc gun ust uste anlatırsa, Allah onu
sabredenlerden yazmaz Sabırlı kimselerin işi buna benzemez Hasılı, onun sabrını; halinden, tavrından ve şikayet etmeyişinden anlarım
Sonra kim?
Şukreden zengin
Peki, ama o zenginin şukreden olduğunu nasıl anlarsın?
Onu gorursem ki, aldığını helal yoldan alıyor ve mahalline harcıyor Bilirim ki:
O şukreden bir zengindir
* * *
Resulullah (sav) Efendimiz bu defa mevzuu değiştirdi ve ona başka bir sual sordu:
Peki, ummetim namaza kalkınca, senin halin nice olur?
Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar Titrerim
Neden boyle olursun; ya lain?
Cunku bir kul, Allah icin secde edince bir derece yukselir
Peki, ya oruc tuttukları zaman nasıl olursun?
O zaman da bağlanırım Taa, onlar iftar edinceye kadar
Peki, ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun?
O zaman da, cıldırırım
Peki, ya Kuran okudukları zaman nasıl olursun?
O zaman da, eririm Tıpkı ateşte eriyen bir kurşun gibi eririm
Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır?
Ha, işte o zaman halim pek yaman olur Sanki sadaka veren, bir testere alır eline ve beni ikiye boler
Resulullah (sav) Efendimiz sebebini sordu:
Neden oyle testere ile ikiye bicilirsin, ya Eba murre?
Bunun uzerine İblis:
Onu da anlatayım
Dedikten sonra anlatmaya başladı:
Cunku sadakada dort guzellik vardır Şoyle ki:
1 Allahu Teala, sadaka verenin malına ihsan eyler
2 O sadaka, veren kimseyi halkına sevdirir
3 Allahu Teala, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar
4 Allahu Teala, belayı, sıkıntıyı ve ahları ondan defeder
* * *
Bundan sonra, Resulullah (sav) Efendimiz ashabı hakkında ona bazı sorular sordu:
Ebubekir icin ne dersin?İblis buna şu cevabı verdi:
O bana, cahiliyet devrinde bile itaat etmedi İslama girdikten sonra nasıl bana itaat eder?
Peki, Omer b Hattab icin ne dersin?
İblis buna da şu cevabı verdi:
Allah'a yemin ederim ki, her gorduğum yerde ondan kactım
Peki Osman b Affan icin ne dersin?
Ondan utanırım hem de cok Nasıl ki, Rahman'ın melekleri de ondan utanırlar
Peki, Ali b Ebutalib icin ne dersinİblis onun icin de şoyle dedi:
Ah, onun elinden bir kurtulsam O, kendi başına kalsa; ben de kendi başıma kalsam O, beni bıraksa ben de onu bıraksam Ben onu bırakırım; ama o beni bırakmaz
Resulullah (sav) Efendimiz, yukarıdaki soruları sorduktan ve şeytanın verdiği cevaplar da kısmen bittikten sonra, şoyle buyurdu:
Ummetime saadet ihsan eden; seni de taa, belli bir vakte kadar şaki kılan Allah'a hamd olsun
Resulullah (sav) Efendimiz o cumlesini duyan lain İblis şoyle dedi:
Heyhat, heyhat Ummetin saadeti nerede? Ben, o belli vakte kadar diri kaldıkca, sen ummetin icin nasıl ferah duyarsın?
Ben, onların kan mecralarına girerim Etlerine karışırım Ama onlar, benim bu halimi goremez ve bilemezler, beni yaratan ve baas gunune kadar bana muhlet veren Allah'a yemin ederim ki:
Onların tumunu azdırırım Cahillerini ve alimlerini Ummilerini ve okumuşlarını Facirlerini ve abidlerini Hasılı, bunların hicbiri elimden kurtulamaz
Fakat Allah'ın halis kullarını Evet, bunları azdıramam
Bunun uzerine Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Sana gore ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir?
Bu suale İblis şu cevabı verdi:
Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever O Allah icin bir ihlasa sahip değildir
Bir kimseyi gorursem ki; dirhemini ve dinarını sevmez; ovulmekten, medh edilmekten hoşlanmaz bilirim ki o: İhlas sahibidir Hemen onu bırakır kacarım
Bir kul, malı ve ovulmeyi sevdiği sure, kalbi de dunya arzularına bağlı kaldığı muddet, o size vasfım yaptığım kimseler arasında bana en cok itaat edendir
Bilmez misin ki; mal sevgisi, buyuk gunahların en buyuğudur
Bilmez misin ki; ya Muhammed, baş olma sevgisi yine buyuk gunahların en buyukleri arasındadır
İblis, anlatmaya devam etti:
Ya Muhammed, bilmez misin? Benim yetmiş bin tane cocuğum var Bunların her birini bir başka yere tayin etmişimdir Sonra o her cocuğumla birlikte yine yetmiş bin tane şeytan vardır
Onların bir kısmını ulemaya gonderdim
Bir kısmını genclere yolladım
Bir kısmını da, meşayiha saldım
Bir kısmını da, ihtiyar kadınlara musallat ettim
Genclere gelince; aramızda hicbir anlaşmazlık yoldur Onlarla gayet iyi geciniriz
Cocuklara gelince onlarla da, bizimkiler istedikleri gibi birlikte oynarlar
Bizimkilerin bir kısmını da, abidlerin başına dert ettim Bir kısmını da zahidlerin
Onlar, bunların yanına girer; halden hale sokarlar Bir tepeden oburune hep dolaştırıp dururlar Oyle bir hal alırlar ki; başlarlar, sebeplerden herhangi birine sovmeye
İşte boylece, onlardan ihlası alırım Onlar, bu haller ile, yaptıkları ibadeti, ihlassız yaparlar gayrı Ama, bu hallerinin farkında olamazlar
İblis, bundan sonra, aldattığı bir rahibin hikayesini anlatmaya gecti Ve şoyle dedi;
Bilmez misin, ya Muhammed, Rahip Barsisa; tam yetmiş yıl ihlas ile Allah'a ibadet etti
Bu ibadetleri sonunda, ona oyle bir hal ihsan edilmişti ki: Her dua ettiği hasta, duası bereketi ile şifayap oluyordu
Onun peşine takıldım; hic bırakmadım Zina etti Katil oldu Sonunda da kufre girdi
Bu o kimsedir ki; Allahu Teala aziz kitabında, ona şoyle anlatır:
Şeytanın hali gibidir ki; o insana:
Kafir ol
Dedi Vaktaki o kafir oldu; bu defa ona şoyle dedi:
Ben, senden uzağım Ben alemlerin
Rabbi olan Allah'tan korkarım(5916)
* * *
İblis, bundan sonra, bazı kotu huylar uzerinde durdu Ve onların her birinden nasıl istifade ettiğini anlattı
YALAN:
Bilmez misin ya Muhammed, yalan bendendir ve ilk yalan soyleyen de benim
Her kim yalan soylerse o benim dostumdur
Her kim yalan yere yemin ederse o da benim sevgilimdir
Bilmez misin ya Muhammed, ben Adem'e ve Havva'ya yalan yere Allah adına and ictim
Muhakkak, ben size nasihat ediyorum(716)
Dedim Bunu yaparım; cunku yalan yere yemin gonlumun eğlencesidir
GIYBET KOĞUCULUK:
Gıybet ve koğuculuğa gelince Onlar da, benim meyvelerim ve şenliğimdir
NİKAH UZERİNE YEMİN ETMEK:
Her kim, talak uzerine yemin ederse gunahkar olacağından endişe edilir İsterse bir defa olsun İsterse doğru bir şey uzerine olsun
Her kim, talakı ağzına alırsa taa, hakikat belli oluncaya kadar karısı ona haram olur Onlar bu halleri ile, kıyamete kadar meydana getirecekleri cocuklar, hep zina cocuğu olur Ağza alınan o talak kelimesi yuzunden, hepsi cehenneme girer
NAMAZ:
Ya Muhammed, namazı an bean tehir edene gelince onu da anlatayım
O, her ne zaman ki, namaza kalkmak ister; tutarım Ona vesvese veririm
Derim ki:
Henuz vakit var Sen de meşgulsun Hele şimdilik işine bak Sonra kılarsın
Boylece o: Vaktinin dışında namazını kılar Ve bu sebepten onun kıldığı namaz yuzune atılır
Şayet o kimse, beni mağlup ederse ona insan şeytanlanndan birini yollarım Boylece onu vaktinde namaz kılmaktan alı koyar
O, bunda da, beni mağlup ederse bu sefer onun hesabını namazından gormeye bakarım O namazın icinde iken:
Sağa bak sola bak
Derim O da, bakar O ki boyle yaptı yuzunu okşar alnından operim Bundan sonra ona:
Sen, ebedi yaramaz bir iş yaptın
Derim ve boylece onun huzurunu bozarım
Sen de bilirsin ki ya Muhammed, her kim namazda sağa ve sola cokca bakarsa, Allah onun namazını kabul etmez
Bunda da ona mağlup olursam Yalnız başına namaz kıldığı zaman yanına giderim Ve ona: Cabuk namaz kılmasını emrederim O da, başlar; namazını cabuk cabuk kılmaya Tıpkı horozun, gagası ile, yerden bir şeyler topladığı gibi
Bu işi, ona yaptırmakta da, başarı kazanamazsam; bu sefer cemaatle namaz kılarken onun yanma varırım
Orada onun başına bir gem takarım Başını imamdan evvel secdeden ve rukU'dan kaldırırım İmamdan evvel de, secde ve rukU yaptırırım
işte o boyle yaptığı icin, kıyamet gunu Allah onun başını eşek başına cevirir
O kimse, bunda da beni yenerse Bu defa, ona namazda parmaklarını cıtlatmasını emrederim Boylece o: Beni teşbih edenlerden olur Ama bu işi ona namaz icinde yaptırmaya muvaffak olursam
Bunda da, ona mağlup olursam Bu sefer ona tekrar giderim Namaz icinde iken burnuna uflerim Ben ufleyince, o esnemeye başlar
Şayet o, bu esneme esnasında elini ağzına kapamazsa onun icine kucuk bir şeytan girer, dunya hırsını ve dunyevi bağlarını coğaltır
İşte bundan sonra o kimse: Hep bize itaat eder Sozumuzu dinler Dediklerimizi
yapar
* * *
Şeytan bundan sonra, konuşmasına devam etti:
Sen, ummetin hangi saadetinden ferah duyarsın ki?
Ben onlara, ne tuzaklar kurarım ne tuzaklar
Miskinlerine, caresizlerine ve zavallılarına giderim Namazı bırakmalarını emrederim Ve onlara derim ki:
Namaz size gore değil O, Allah'ın afiyet ihsan ettiği ve bolluk verdiği kimseler icindir
Sonra da hastalara giderim:
Namaz kılmayı bırak Derim Cunku Allahu Teala:
Hastalara zorluk yok(2461)
Buyurdu İyi olduğun zaman cokca kılarsın Ve boylece o, namazını bırakır Hatta kufre de gidebilir
Şayet o, hastalığında namazını terk ederek olup giderse Allah'ın huzuruna cıkarken, Allahu Teala'yı ofkeli bulur
Sonra şoyle dedi:
Ya Muhammed, eğer bu sozlerime yalan kattımsa, beni akrep soksun Sonra eğer yalan varsa Allah (CC) beni kul eylesin
İblis bundan sonra, konuşmalarına devam etti ve şoyle dedi:
Ya Muhammed, sen ummetin icin ferah mı duyuyorsun? Halbuki ben onların altıda birini dininden cıkardım
* * *
Bundan sonra Resulullah (sav) Efendimiz ona, yani İblis'e aşağıdaki şekilde kısa kısa bazı sorular sordu O da bunlara cevap verdi:
Ya lain, senin oturma arkadaşın kim?
Faiz yiyen
Dostun kim?
Zina eden
Yatak arkadaşın kim?
Sarhoş
Misafirin kim?
Hırsız
Elcin kim?
Sihirbazlar
Gozunun nuru nedir?
Karı boşamak
Sevgilin kim?
Cuma namazını bırakanlar
* * *
Resulullah (sav) Efendimiz bu defa başka bir mevzua gecti ve şoyle sordu:
Ya lain, senin kalbini ne kırar?
Allah yolunda cihada koşan atların kişnemesi
Peki, senin cismini ne eritir?
Tevbe edenlerin tevbesi
Peki, ciğerini ne parcalar, ne curutur?
Gece ve gunduz, Allah'a yapılan bol bol istiğfar
Peki, yuzunu ne buruşturur?
Gizli sadaka
Peki, gozlerini kor eden nedir?
Gece namazı
Peki, başını eğdiren nedir?
Cokca kılınan cemaatle namaz
* * *
ResUlullah (sav) Efendimiz tekrar bir başka mevzua gecti ve şoyle sordu:
Sana gore insanların en saadetlisi kimdir?
Namazlarını bilerek kasten bırakanlar
Peki, sana gore insanların en şakisi kim?
Cimriler
Peki, seni işinden ne alı koyar?
Ulema meclisleri
Peki, yemeğini nasıl yersin?
Sol elimle parmaklarımın ucu ile
Peki, sam yeli estiği zaman ve ortalığı sıcaklık bastığı zaman cocuklarını nerede golgelendirirsin?
İnsanların tırnakları arasında
* * *
ResUlullah (sav) Efendimiz bundan sonra, bir başka mevzuu sordu İblis de cevap verdi
Rabbinden neler talep ettin?
On şey talep ettim
Nedir onlar, ya lain?
Şunlardır:
1 Allah'tan diledim ki, beni ademoğullarının malına ve evladına ortak ede Bu, ortaklık talebimi yerine getirdi Ki bu:
Onlara ortak ol Mallarına ve cocuklarına Onlara vaad et Halbuki şeytan onlara en cok gurur vaad eder(1764) Ayeti Celilesi ile sabittir
Her besmelesiz kesilen hayvan etinden yerim faiz ve haram karışan yemekten de yerim
Şeytandan Allah'a sığınılmayan malın da ortağıyım
Cinsi munasebet anında; Allah'a şeytandan sığınmayan kimse ile birlikte hanımı ile birleşirim Ve o birleşmeden hasıl olan cocuk, bize itaat eder Sozumuzu dinler
Her kim hayvana binerken, helal yola gitmeyi değil de, aksini isteyerek binerse, ben de onunla beraber binerim Yol arkadaşı ve binek arkadaşı olurum
Bu da Ayeti Kerime ile sabittir Allahu Teala bana şu emri verdi:
Onlar uzerine suvarilerinle, piyadelerinle yaygara cıkart(1764)
2 Allahu Teala'dan diledim ki: Bana bir ev vere Bu dilediğim uzerine hamamları bana ev olarak verdi
3 Diledim ki; bana bir mescid vere Pazar yerlerine bana birer mescid yaptı
4 Benim icin bir okuma kitabı vermesini istedim Şiirleri bana okuma kitabı yaptı
5 İstedim ki; benim icin bir ezan vere Mezmurları verdi
6 Diledim ki; bana bir yatak arkadaşı vere Sarhoşları verdi,
7 Diledim ki; bana yardımcılar vere Bunun icin de kaderiye mensuplarını verdi
8 İstedim ki; bana kardeşler vere Mallarını boş yere israf edenleri verdi Bir de masiyet yoluna para harcayanları Bunlar da şu Ayeti Kerime ile sabittir:
O kimseler ki; mallarını boş yere harcarlar Onlar şeytanın kardeşleri olmuşlardır(1727)
Bir ara ResUlullah (sav) Efendimiz şoyle buyurdu:
Eğer soylediklerini, Allah'ın kitabındaki ayetlerle isbat etmeseydin Seni tasdik etmezdim
Bundan sonra İblis devam etti:
9 Ya Muhammed, Allah'tan diledim ki, ademoğullarını ben goreyim; ama onlar beni goremeyeler Bu dileğimi de yerine getirdi
10 Diledim ki; ademoğullarının kan mecralarını bana yol yapa Bu da oldu Boylece ben, onlar arasında akıp giderim gezerim hem nasıl istersem
Butun bu isteklerimi verdi
Hepsi sana verildi
Buyurdu Ve ben bu hallerimle iftihar ederim Sonra Şunu da ekleyelim ki; benimle beraber olanlar, seninle beraber olanlardan daha coktur İşte boylece kıyamete kadar, ademoğullarının ekserisi benimle beraber olurlar
Bundan sona İblis şoyle anlattı:
Benim bir oğlum vardır Adı: ATEME'dir Bir kul, yatsı namazını kılmadan uyursa gider; onun kulağına bevl eder Eğer boyle olmasaydı; imkan yok, insanlar, namazlarını eda etmeden uyuyamazlardı
Benim bir oğlum daha vardır ki; onun adı da; MUTEKAZİ'dir Bunun vazifesi de; yapılan gizli amelleri yaymaya calışmaktır
Mesela: Bir kul, gizli bir taat işlerse ve bu yaptığını da gizlemeye calışırsa MUTEKAZÎ onu durter En sonunda o gizli amelin yayılmasına ve acığa cıkarmaya muvaffak olur Boylece: Allahu Teala o amel sahibinin yuz sevabının doksan dokuzunu imha eder biri kalır Cunku, bir kulun yaptığı gizli bir amel icin tam yuz sevap verilir
Sonra benim bir oğlum daha vardır ki; onun adı da KUHAYL'dir Bunun işi de insanların gozlerini surmelemektir Bilhassa, ulema meclisinde ve hatip hutbe okurken' Bu surme onların gozune cekildi mi uyuklamaya başlarlar Ulemanın sozlerini işitemezler Boylece hic sevap alamazlar
Bundan sonra İblis şoyle anlattı:
Hangi kadın olursa olsun Onun kalktığı yere şeytan oturur Sonra her kadının kucağında mutlaka bir şeytan durur Ve onu, bakanlara guzel gosterir Sonra o kadına bazı emirler verir Mesela:
Elini kolunu dışarı cıkar; goster Der O da, bu emri tutar Elini, kolunu acar, gosterir Bundan sonra, o kadının haya perdesini tırnakları ile yırtar
iblis, bundan sonra ResUlullah (sav) Efendimize kendi durumunu anlatmaya başladı:
Ya Muhammed, bir kimseyi delalete suruklemek icin elimde bir imkan yoktur
Ben, ancak vesvese veririm ve bir şeyi guzel gosteririm o kadar
Eğer delalete suruklemek elimde olsaydı; yeryuzunde:
Allah'tan başka ilah yoktur ve Muhammed Allah'ın resuludur
Diyen herkesi, oruc tutanı ve namaz kılanı hic bırakmazdım Hepsini dalalete duşururdum Nasıl ki, senin elinde de, hidayet nevinden bir şey yoktur Sen ancak Allah'ın resUlusun Ve tebliğe memursun Şayet hidayet elinde olsaydı; yeryuzunde tek kafir bırakmazdın
Sen, Allah'ın halkı uzerinde bir huccetsin ben de, kendisi icin ezelde şekavey yazılan kimselere bir sebebim
Said olan kimse, taa, ana karnında iken saiddir Şaki olan da, yine ana karnında iken şakidir
Saadet ehli kılan Allah Şekavet ehli kılan da Allah
Bundan sonra Resulullah (sav) Efendimiz şu iki Ayeti Kerimeyi okudu:
Bunlar, taa, sonuna kadar boyle değişik şekilde devam edecek Ancak Rabbın esirgedikleri haric(11119)
Allah'ın emri behemehal yerini bulan bir kaderdir(3338)
Bundan sonra, Resulullah (sav) Efendimiz, İblis'e şoyle buyurdu:
Ya Ebamurre, acaba senin bir tevbe etmen ve Allah'a donmen mumkun değil mi? Cennete girmene kefil olurum Soz veririm
Bunun uzerine İblis şoyle dedi:
Ya ResUlullah, iş verilen hukme gore oldu Kararı yazan kalem de kurudu Kıyamete kadar olacak işler olacaktır
Seni peygamberlerin efendisi kılan, cennet ehlinin hatibi eyleyen ve seni halkı icinden secen ve halkı arasında bir gozde yapan, beni de şakilerin efendisi kılan ve cehennem ehlinin hatibi eyleyen Allah'tır Ve o: Butun noksan sıfatlardan munezzehtir
Ve İblis, cumlelerini şoyle tamamladı:
İşte bu soylediklerim, sana son sozumdur Ve butun soylediklerimi de doğru soyledim
Evvel, ahir, zahir, batın, alemlerin Rabbı olan Allah'a hamd olsun
Efendimiz Muhammed Nebiye Allah salat eylesin Keza onun aline de ashabına da Amin!
Butun peygamberlere selam Alemlerin Rabbı olan Allah'a da, tekrar hamd olsun
İblis
şeytanın tuzakları Eserin yazarı Muhyiddini Arabi
Bu cep kitabı, Muhyiddini Arabi'nin Seceret'ul Kevnadlı eserinden iktibas edilmiştir
Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun Salat ve selam, efendimiz Emin Peygamber Muhammed'e Sonra, onun ak aline ve ashabının tumune olsun
İbni Abbas (ra) Hz'inden naklen Muaz b Cebel rivayet ediyor
Bir gun Resulullah (sav) ile beraberdik Ensardan birinin evinde toplanmıştık Tam bir cemaat olmuştuk Sohbete dalmıştık Bu arada, dışarıdan bir ses geldi;
Ev sahibi İcerdekiler Eve girmem icin bana izin verir misiniz? Benim sizden bir dileğim var Gorulecek bir işim var
Bunun uzerine, herkes ResUlullah (sav) Efendimizin yuzune bakmaya başladı Orada ve her zaman buyuk oydu izin ondan cıkacaktı Resulullah (sav) Efendimiz, duruma vakıf oldu ve:
Bu seslenen kimdir, bilirmisiniz?Buyurdu Biz hep birden şoyle dedik:
En iyi bilen Allah ve Resuludur Bunun uzerine ResUlullah (sav) Efendimiz:
O, lain İblistir Şeytandır Allah'ın laneti onun uzerine olsun
Buyurunca; hemen Hz Omer:
Ya Resulullah, bana izin veriniz onu oldureyim
Dedi Resulullah (sav) Efendimiz bu izni vermedi; şoyle buyurdu:
Dur ya Omer, bilmiyor musun ki; ona belli bir vakte kadar muhlet verilmiştir Oldurmeyi bırak
Sonra şoyle buyurdu:
Kapıyı ona acın gelsin O, buraya gelmek icin emir almıştır Diyeceklerini anlamaya calışınız Size anlatacaklarını iyi dinleyiniz
* * *
Bundan sonrasını ondan dinleyelim; yani Ravi'den Şoyle anlattı:
Kapıyı ona actılar, iceri girdi ve bize gorundu Bir de baktık ki, şekli şu: Bir ihtiyar Şaşı Aynı zamanda kose Cenesinde altı veya yedi kadar kıl sallanıyor At kılı gibi Gozleri yukarı doğru acılmış Kafası, buyuk bir fil kafası gibi Dudakları da, bir manda dudağına benziyordu
Sonra, selam verdi, onun bu selamına Resulullah (sav) Efendimiz şu mukabelede bulundu:
Selam Allah'ındır ya lain
Sonra ona şoyle buyurdu:
Bir iş icin geldiğini duydum; nedir o iş?
Şeytan şoyle anlattı:
Benim buraya gelişim, kendi arzumla olmadı Mecburen geldim
Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Nedir o mecburiyet?Şeytan anlattı:
İzzet sahibi Rabbın katından bana bir melek geldi Ve dedi ki:
Allahu Teala sana emir veriyor: Muhammed'e gideceksin Ama duşuk ve zelil bir halde Tevazu ile Ona gideceksin ve ademoğullarını nasıl kandırdığını anlatacaksın Onları nasıl aldattığını soyleyeceksin bir bir ona Sonra o; sana ne sorarsa doğrusunu diyeceksin
Sonra Allahu Teala buyurdu ki:
Soylediklerine bir yalan katarsan, doğruyu soylemezsen seni kul ederim; ruzgar savurur Duşmanların onunde, seni rusvay ederim
İşte boyle; ya Muhammed, o emir uzerine sana geldim
Arzu ettiğini bana sor Şayet bana sorduklarına doğru cevap vermezsem; duşmanlarım benimle eğlenecek Şu muhakkak ki, duşmanlarımın eğlencesi olmaktan daha zor bir şey yoktur
* * *
Bundan sonra, Resuiullah (sav) Efendimiz şoyle sordu:
Madem ki, sozlerinde doğru olacaksın O halde bana anlat: Halk arasında en cok sevmediğin kimdir?
Şeytan şu cevabı verdi:
Sensin, ya Muhammed Allah'ın yarattıkları arasında senden daha cok sevmediğim kimse yoktur Sonra, senin gibi kim olabilir ki? Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Benden sonra, en cok kimlere buğuzlusun ve sevmezsin?Şeytan anlattı:
Muttaki bir gence ki varlığını Allah yoluna vermiştir
Bundan sonra, sual cevap aşağıdaki şekilde devam etti Resulullah (sav) Efendimiz sordu; şeytan anlattı:
Sonra kimi sevmezsin?
Kendisini sabırlı bildiğim, şupheli işlerden sakınan alimi
Sonra?
Temizlik işinde yıkadığı yerleri uc defa yıkamaya devam eden kimseyi
Sonra?
Sabırlı olan bir fakiri ki; ihtiyacını hic kimseye anlatmaz Halinden şikayet etmez
Peki, bu fakirin sabırlı olduğunu nereden bilirsin?
Ya Muhammed, ihtiyacını kendi gibi birine acmaz Her kim ihtiyacını kendi gibi birine uc gun ust uste anlatırsa, Allah onu
sabredenlerden yazmaz Sabırlı kimselerin işi buna benzemez Hasılı, onun sabrını; halinden, tavrından ve şikayet etmeyişinden anlarım
Sonra kim?
Şukreden zengin
Peki, ama o zenginin şukreden olduğunu nasıl anlarsın?
Onu gorursem ki, aldığını helal yoldan alıyor ve mahalline harcıyor Bilirim ki:
O şukreden bir zengindir
* * *
Resulullah (sav) Efendimiz bu defa mevzuu değiştirdi ve ona başka bir sual sordu:
Peki, ummetim namaza kalkınca, senin halin nice olur?
Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar Titrerim
Neden boyle olursun; ya lain?
Cunku bir kul, Allah icin secde edince bir derece yukselir
Peki, ya oruc tuttukları zaman nasıl olursun?
O zaman da bağlanırım Taa, onlar iftar edinceye kadar
Peki, ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun?
O zaman da, cıldırırım
Peki, ya Kuran okudukları zaman nasıl olursun?
O zaman da, eririm Tıpkı ateşte eriyen bir kurşun gibi eririm
Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır?
Ha, işte o zaman halim pek yaman olur Sanki sadaka veren, bir testere alır eline ve beni ikiye boler
Resulullah (sav) Efendimiz sebebini sordu:
Neden oyle testere ile ikiye bicilirsin, ya Eba murre?
Bunun uzerine İblis:
Onu da anlatayım
Dedikten sonra anlatmaya başladı:
Cunku sadakada dort guzellik vardır Şoyle ki:
1 Allahu Teala, sadaka verenin malına ihsan eyler
2 O sadaka, veren kimseyi halkına sevdirir
3 Allahu Teala, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar
4 Allahu Teala, belayı, sıkıntıyı ve ahları ondan defeder
* * *
Bundan sonra, Resulullah (sav) Efendimiz ashabı hakkında ona bazı sorular sordu:
Ebubekir icin ne dersin?İblis buna şu cevabı verdi:
O bana, cahiliyet devrinde bile itaat etmedi İslama girdikten sonra nasıl bana itaat eder?
Peki, Omer b Hattab icin ne dersin?
İblis buna da şu cevabı verdi:
Allah'a yemin ederim ki, her gorduğum yerde ondan kactım
Peki Osman b Affan icin ne dersin?
Ondan utanırım hem de cok Nasıl ki, Rahman'ın melekleri de ondan utanırlar
Peki, Ali b Ebutalib icin ne dersinİblis onun icin de şoyle dedi:
Ah, onun elinden bir kurtulsam O, kendi başına kalsa; ben de kendi başıma kalsam O, beni bıraksa ben de onu bıraksam Ben onu bırakırım; ama o beni bırakmaz
Resulullah (sav) Efendimiz, yukarıdaki soruları sorduktan ve şeytanın verdiği cevaplar da kısmen bittikten sonra, şoyle buyurdu:
Ummetime saadet ihsan eden; seni de taa, belli bir vakte kadar şaki kılan Allah'a hamd olsun
Resulullah (sav) Efendimiz o cumlesini duyan lain İblis şoyle dedi:
Heyhat, heyhat Ummetin saadeti nerede? Ben, o belli vakte kadar diri kaldıkca, sen ummetin icin nasıl ferah duyarsın?
Ben, onların kan mecralarına girerim Etlerine karışırım Ama onlar, benim bu halimi goremez ve bilemezler, beni yaratan ve baas gunune kadar bana muhlet veren Allah'a yemin ederim ki:
Onların tumunu azdırırım Cahillerini ve alimlerini Ummilerini ve okumuşlarını Facirlerini ve abidlerini Hasılı, bunların hicbiri elimden kurtulamaz
Fakat Allah'ın halis kullarını Evet, bunları azdıramam
Bunun uzerine Resulullah (sav) Efendimiz sordu:
Sana gore ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir?
Bu suale İblis şu cevabı verdi:
Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever O Allah icin bir ihlasa sahip değildir
Bir kimseyi gorursem ki; dirhemini ve dinarını sevmez; ovulmekten, medh edilmekten hoşlanmaz bilirim ki o: İhlas sahibidir Hemen onu bırakır kacarım
Bir kul, malı ve ovulmeyi sevdiği sure, kalbi de dunya arzularına bağlı kaldığı muddet, o size vasfım yaptığım kimseler arasında bana en cok itaat edendir
Bilmez misin ki; mal sevgisi, buyuk gunahların en buyuğudur
Bilmez misin ki; ya Muhammed, baş olma sevgisi yine buyuk gunahların en buyukleri arasındadır
İblis, anlatmaya devam etti:
Ya Muhammed, bilmez misin? Benim yetmiş bin tane cocuğum var Bunların her birini bir başka yere tayin etmişimdir Sonra o her cocuğumla birlikte yine yetmiş bin tane şeytan vardır
Onların bir kısmını ulemaya gonderdim
Bir kısmını genclere yolladım
Bir kısmını da, meşayiha saldım
Bir kısmını da, ihtiyar kadınlara musallat ettim
Genclere gelince; aramızda hicbir anlaşmazlık yoldur Onlarla gayet iyi geciniriz
Cocuklara gelince onlarla da, bizimkiler istedikleri gibi birlikte oynarlar
Bizimkilerin bir kısmını da, abidlerin başına dert ettim Bir kısmını da zahidlerin
Onlar, bunların yanına girer; halden hale sokarlar Bir tepeden oburune hep dolaştırıp dururlar Oyle bir hal alırlar ki; başlarlar, sebeplerden herhangi birine sovmeye
İşte boylece, onlardan ihlası alırım Onlar, bu haller ile, yaptıkları ibadeti, ihlassız yaparlar gayrı Ama, bu hallerinin farkında olamazlar
İblis, bundan sonra, aldattığı bir rahibin hikayesini anlatmaya gecti Ve şoyle dedi;
Bilmez misin, ya Muhammed, Rahip Barsisa; tam yetmiş yıl ihlas ile Allah'a ibadet etti
Bu ibadetleri sonunda, ona oyle bir hal ihsan edilmişti ki: Her dua ettiği hasta, duası bereketi ile şifayap oluyordu
Onun peşine takıldım; hic bırakmadım Zina etti Katil oldu Sonunda da kufre girdi
Bu o kimsedir ki; Allahu Teala aziz kitabında, ona şoyle anlatır:
Şeytanın hali gibidir ki; o insana:
Kafir ol
Dedi Vaktaki o kafir oldu; bu defa ona şoyle dedi:
Ben, senden uzağım Ben alemlerin
Rabbi olan Allah'tan korkarım(5916)
* * *
İblis, bundan sonra, bazı kotu huylar uzerinde durdu Ve onların her birinden nasıl istifade ettiğini anlattı
YALAN:
Bilmez misin ya Muhammed, yalan bendendir ve ilk yalan soyleyen de benim
Her kim yalan soylerse o benim dostumdur
Her kim yalan yere yemin ederse o da benim sevgilimdir
Bilmez misin ya Muhammed, ben Adem'e ve Havva'ya yalan yere Allah adına and ictim
Muhakkak, ben size nasihat ediyorum(716)
Dedim Bunu yaparım; cunku yalan yere yemin gonlumun eğlencesidir
GIYBET KOĞUCULUK:
Gıybet ve koğuculuğa gelince Onlar da, benim meyvelerim ve şenliğimdir
NİKAH UZERİNE YEMİN ETMEK:
Her kim, talak uzerine yemin ederse gunahkar olacağından endişe edilir İsterse bir defa olsun İsterse doğru bir şey uzerine olsun
Her kim, talakı ağzına alırsa taa, hakikat belli oluncaya kadar karısı ona haram olur Onlar bu halleri ile, kıyamete kadar meydana getirecekleri cocuklar, hep zina cocuğu olur Ağza alınan o talak kelimesi yuzunden, hepsi cehenneme girer
NAMAZ:
Ya Muhammed, namazı an bean tehir edene gelince onu da anlatayım
O, her ne zaman ki, namaza kalkmak ister; tutarım Ona vesvese veririm
Derim ki:
Henuz vakit var Sen de meşgulsun Hele şimdilik işine bak Sonra kılarsın
Boylece o: Vaktinin dışında namazını kılar Ve bu sebepten onun kıldığı namaz yuzune atılır
Şayet o kimse, beni mağlup ederse ona insan şeytanlanndan birini yollarım Boylece onu vaktinde namaz kılmaktan alı koyar
O, bunda da, beni mağlup ederse bu sefer onun hesabını namazından gormeye bakarım O namazın icinde iken:
Sağa bak sola bak
Derim O da, bakar O ki boyle yaptı yuzunu okşar alnından operim Bundan sonra ona:
Sen, ebedi yaramaz bir iş yaptın
Derim ve boylece onun huzurunu bozarım
Sen de bilirsin ki ya Muhammed, her kim namazda sağa ve sola cokca bakarsa, Allah onun namazını kabul etmez
Bunda da ona mağlup olursam Yalnız başına namaz kıldığı zaman yanına giderim Ve ona: Cabuk namaz kılmasını emrederim O da, başlar; namazını cabuk cabuk kılmaya Tıpkı horozun, gagası ile, yerden bir şeyler topladığı gibi
Bu işi, ona yaptırmakta da, başarı kazanamazsam; bu sefer cemaatle namaz kılarken onun yanma varırım
Orada onun başına bir gem takarım Başını imamdan evvel secdeden ve rukU'dan kaldırırım İmamdan evvel de, secde ve rukU yaptırırım
işte o boyle yaptığı icin, kıyamet gunu Allah onun başını eşek başına cevirir
O kimse, bunda da beni yenerse Bu defa, ona namazda parmaklarını cıtlatmasını emrederim Boylece o: Beni teşbih edenlerden olur Ama bu işi ona namaz icinde yaptırmaya muvaffak olursam
Bunda da, ona mağlup olursam Bu sefer ona tekrar giderim Namaz icinde iken burnuna uflerim Ben ufleyince, o esnemeye başlar
Şayet o, bu esneme esnasında elini ağzına kapamazsa onun icine kucuk bir şeytan girer, dunya hırsını ve dunyevi bağlarını coğaltır
İşte bundan sonra o kimse: Hep bize itaat eder Sozumuzu dinler Dediklerimizi
yapar
* * *
Şeytan bundan sonra, konuşmasına devam etti:
Sen, ummetin hangi saadetinden ferah duyarsın ki?
Ben onlara, ne tuzaklar kurarım ne tuzaklar
Miskinlerine, caresizlerine ve zavallılarına giderim Namazı bırakmalarını emrederim Ve onlara derim ki:
Namaz size gore değil O, Allah'ın afiyet ihsan ettiği ve bolluk verdiği kimseler icindir
Sonra da hastalara giderim:
Namaz kılmayı bırak Derim Cunku Allahu Teala:
Hastalara zorluk yok(2461)
Buyurdu İyi olduğun zaman cokca kılarsın Ve boylece o, namazını bırakır Hatta kufre de gidebilir
Şayet o, hastalığında namazını terk ederek olup giderse Allah'ın huzuruna cıkarken, Allahu Teala'yı ofkeli bulur
Sonra şoyle dedi:
Ya Muhammed, eğer bu sozlerime yalan kattımsa, beni akrep soksun Sonra eğer yalan varsa Allah (CC) beni kul eylesin
İblis bundan sonra, konuşmalarına devam etti ve şoyle dedi:
Ya Muhammed, sen ummetin icin ferah mı duyuyorsun? Halbuki ben onların altıda birini dininden cıkardım
* * *
Bundan sonra Resulullah (sav) Efendimiz ona, yani İblis'e aşağıdaki şekilde kısa kısa bazı sorular sordu O da bunlara cevap verdi:
Ya lain, senin oturma arkadaşın kim?
Faiz yiyen
Dostun kim?
Zina eden
Yatak arkadaşın kim?
Sarhoş
Misafirin kim?
Hırsız
Elcin kim?
Sihirbazlar
Gozunun nuru nedir?
Karı boşamak
Sevgilin kim?
Cuma namazını bırakanlar
* * *
Resulullah (sav) Efendimiz bu defa başka bir mevzua gecti ve şoyle sordu:
Ya lain, senin kalbini ne kırar?
Allah yolunda cihada koşan atların kişnemesi
Peki, senin cismini ne eritir?
Tevbe edenlerin tevbesi
Peki, ciğerini ne parcalar, ne curutur?
Gece ve gunduz, Allah'a yapılan bol bol istiğfar
Peki, yuzunu ne buruşturur?
Gizli sadaka
Peki, gozlerini kor eden nedir?
Gece namazı
Peki, başını eğdiren nedir?
Cokca kılınan cemaatle namaz
* * *
ResUlullah (sav) Efendimiz tekrar bir başka mevzua gecti ve şoyle sordu:
Sana gore insanların en saadetlisi kimdir?
Namazlarını bilerek kasten bırakanlar
Peki, sana gore insanların en şakisi kim?
Cimriler
Peki, seni işinden ne alı koyar?
Ulema meclisleri
Peki, yemeğini nasıl yersin?
Sol elimle parmaklarımın ucu ile
Peki, sam yeli estiği zaman ve ortalığı sıcaklık bastığı zaman cocuklarını nerede golgelendirirsin?
İnsanların tırnakları arasında
* * *
ResUlullah (sav) Efendimiz bundan sonra, bir başka mevzuu sordu İblis de cevap verdi
Rabbinden neler talep ettin?
On şey talep ettim
Nedir onlar, ya lain?
Şunlardır:
1 Allah'tan diledim ki, beni ademoğullarının malına ve evladına ortak ede Bu, ortaklık talebimi yerine getirdi Ki bu:
Onlara ortak ol Mallarına ve cocuklarına Onlara vaad et Halbuki şeytan onlara en cok gurur vaad eder(1764) Ayeti Celilesi ile sabittir
Her besmelesiz kesilen hayvan etinden yerim faiz ve haram karışan yemekten de yerim
Şeytandan Allah'a sığınılmayan malın da ortağıyım
Cinsi munasebet anında; Allah'a şeytandan sığınmayan kimse ile birlikte hanımı ile birleşirim Ve o birleşmeden hasıl olan cocuk, bize itaat eder Sozumuzu dinler
Her kim hayvana binerken, helal yola gitmeyi değil de, aksini isteyerek binerse, ben de onunla beraber binerim Yol arkadaşı ve binek arkadaşı olurum
Bu da Ayeti Kerime ile sabittir Allahu Teala bana şu emri verdi:
Onlar uzerine suvarilerinle, piyadelerinle yaygara cıkart(1764)
2 Allahu Teala'dan diledim ki: Bana bir ev vere Bu dilediğim uzerine hamamları bana ev olarak verdi
3 Diledim ki; bana bir mescid vere Pazar yerlerine bana birer mescid yaptı
4 Benim icin bir okuma kitabı vermesini istedim Şiirleri bana okuma kitabı yaptı
5 İstedim ki; benim icin bir ezan vere Mezmurları verdi
6 Diledim ki; bana bir yatak arkadaşı vere Sarhoşları verdi,
7 Diledim ki; bana yardımcılar vere Bunun icin de kaderiye mensuplarını verdi
8 İstedim ki; bana kardeşler vere Mallarını boş yere israf edenleri verdi Bir de masiyet yoluna para harcayanları Bunlar da şu Ayeti Kerime ile sabittir:
O kimseler ki; mallarını boş yere harcarlar Onlar şeytanın kardeşleri olmuşlardır(1727)
Bir ara ResUlullah (sav) Efendimiz şoyle buyurdu:
Eğer soylediklerini, Allah'ın kitabındaki ayetlerle isbat etmeseydin Seni tasdik etmezdim
Bundan sonra İblis devam etti:
9 Ya Muhammed, Allah'tan diledim ki, ademoğullarını ben goreyim; ama onlar beni goremeyeler Bu dileğimi de yerine getirdi
10 Diledim ki; ademoğullarının kan mecralarını bana yol yapa Bu da oldu Boylece ben, onlar arasında akıp giderim gezerim hem nasıl istersem
Butun bu isteklerimi verdi
Hepsi sana verildi
Buyurdu Ve ben bu hallerimle iftihar ederim Sonra Şunu da ekleyelim ki; benimle beraber olanlar, seninle beraber olanlardan daha coktur İşte boylece kıyamete kadar, ademoğullarının ekserisi benimle beraber olurlar
Bundan sona İblis şoyle anlattı:
Benim bir oğlum vardır Adı: ATEME'dir Bir kul, yatsı namazını kılmadan uyursa gider; onun kulağına bevl eder Eğer boyle olmasaydı; imkan yok, insanlar, namazlarını eda etmeden uyuyamazlardı
Benim bir oğlum daha vardır ki; onun adı da; MUTEKAZİ'dir Bunun vazifesi de; yapılan gizli amelleri yaymaya calışmaktır
Mesela: Bir kul, gizli bir taat işlerse ve bu yaptığını da gizlemeye calışırsa MUTEKAZÎ onu durter En sonunda o gizli amelin yayılmasına ve acığa cıkarmaya muvaffak olur Boylece: Allahu Teala o amel sahibinin yuz sevabının doksan dokuzunu imha eder biri kalır Cunku, bir kulun yaptığı gizli bir amel icin tam yuz sevap verilir
Sonra benim bir oğlum daha vardır ki; onun adı da KUHAYL'dir Bunun işi de insanların gozlerini surmelemektir Bilhassa, ulema meclisinde ve hatip hutbe okurken' Bu surme onların gozune cekildi mi uyuklamaya başlarlar Ulemanın sozlerini işitemezler Boylece hic sevap alamazlar
Bundan sonra İblis şoyle anlattı:
Hangi kadın olursa olsun Onun kalktığı yere şeytan oturur Sonra her kadının kucağında mutlaka bir şeytan durur Ve onu, bakanlara guzel gosterir Sonra o kadına bazı emirler verir Mesela:
Elini kolunu dışarı cıkar; goster Der O da, bu emri tutar Elini, kolunu acar, gosterir Bundan sonra, o kadının haya perdesini tırnakları ile yırtar
iblis, bundan sonra ResUlullah (sav) Efendimize kendi durumunu anlatmaya başladı:
Ya Muhammed, bir kimseyi delalete suruklemek icin elimde bir imkan yoktur
Ben, ancak vesvese veririm ve bir şeyi guzel gosteririm o kadar
Eğer delalete suruklemek elimde olsaydı; yeryuzunde:
Allah'tan başka ilah yoktur ve Muhammed Allah'ın resuludur
Diyen herkesi, oruc tutanı ve namaz kılanı hic bırakmazdım Hepsini dalalete duşururdum Nasıl ki, senin elinde de, hidayet nevinden bir şey yoktur Sen ancak Allah'ın resUlusun Ve tebliğe memursun Şayet hidayet elinde olsaydı; yeryuzunde tek kafir bırakmazdın
Sen, Allah'ın halkı uzerinde bir huccetsin ben de, kendisi icin ezelde şekavey yazılan kimselere bir sebebim
Said olan kimse, taa, ana karnında iken saiddir Şaki olan da, yine ana karnında iken şakidir
Saadet ehli kılan Allah Şekavet ehli kılan da Allah
Bundan sonra Resulullah (sav) Efendimiz şu iki Ayeti Kerimeyi okudu:
Bunlar, taa, sonuna kadar boyle değişik şekilde devam edecek Ancak Rabbın esirgedikleri haric(11119)
Allah'ın emri behemehal yerini bulan bir kaderdir(3338)
Bundan sonra, Resulullah (sav) Efendimiz, İblis'e şoyle buyurdu:
Ya Ebamurre, acaba senin bir tevbe etmen ve Allah'a donmen mumkun değil mi? Cennete girmene kefil olurum Soz veririm
Bunun uzerine İblis şoyle dedi:
Ya ResUlullah, iş verilen hukme gore oldu Kararı yazan kalem de kurudu Kıyamete kadar olacak işler olacaktır
Seni peygamberlerin efendisi kılan, cennet ehlinin hatibi eyleyen ve seni halkı icinden secen ve halkı arasında bir gozde yapan, beni de şakilerin efendisi kılan ve cehennem ehlinin hatibi eyleyen Allah'tır Ve o: Butun noksan sıfatlardan munezzehtir
Ve İblis, cumlelerini şoyle tamamladı:
İşte bu soylediklerim, sana son sozumdur Ve butun soylediklerimi de doğru soyledim
Evvel, ahir, zahir, batın, alemlerin Rabbı olan Allah'a hamd olsun
Efendimiz Muhammed Nebiye Allah salat eylesin Keza onun aline de ashabına da Amin!
Butun peygamberlere selam Alemlerin Rabbı olan Allah'a da, tekrar hamd olsun