iltasyazilim
FD Üye
Muaz b Cebel’in (ra) ibn abbas’tan (ra) naklen rivayet edilmiştir
Peygamberimizle ashabı birgün sohbet ederlerken Allah’ın emri üzerine şeytan yanlarına gönderilir Ve yine Allah’ın emri üzerine,ogün şeytan, kendisine sorulan sorulara TAMAMEN DOĞRU cevap verecektir ve insanlari nasıl kandırdıgını, onları nasıl aldatıp saptırdıgını anlatmasını ister Allah (cc)
Resulullah (sav),
mademki dogruları konuşacaksın, o halde söyle bana, insanlar arsında en cok kızıp öfkelendiğin kimdir?
sensin ey Muhammed! Senden daha fazla beni kim kızdırıp öfkelendirebilirki?
seni başka kimler öfkelendirir?
takva sahibi, Allah’tan korkan, malını canın Allah için ortaya koymuş kimseler
bundan baska seni öfkelendiren birileri varmıdır?
evet, sabırlı oldugunu bildigim, takva sahibi, şüpheli seylerden sakınan alimler
sonra?
temizlğne önem gösterenler
sonra?
fakirliğinden kimseye söz acmayan, halinden kimseye şikayetçi olmayan sabırlı fakir
peki onuhn sabırlıu oldugunu nasıl bilirsin?
ya Muhammed! Bir kimse birine 3 günden fazla darlık ve yoksulluk içinde bulundugunu anlatırsa Allah o kimseyi sabredenlerden yazmaz
sonra kime kızarsın?
şükreden zengine
zenginin şükredenlerden oldugunu nasıl bilirsin?
alacagı şeyi helalinden alır, onu kullanması gereken yerde kullanır
peki ümmetim namaza kalktıgı zaman durumun nasıl olur?
işte o zaman beni bir sıtma tutar, titremeyte başlarım
ey melun, neden böyle oluyorsun?
çünkü bir kul Allah için secde ettiği zaman Allah onun her secdesi ile onu bir derece yükseltir de ondan
peki ümmetim oruç tuttugunda?
o zaman zincirle baglanırım,ta ki onlar iftar edinceye kadar
ya haccettiklerinde?
otakdirde deliye dönerim
kur’an okuduklarında nasıl olursun?
tıpkı ateşe atılmış bir kurşun gibi eririm
ya sadaka verdiklerinde?
o vakit sanki sadaka veren kişi eline bir testere alır da beni lğme liğme eder
bunun sebebi nedir?
çünkü sadakada 4 güzellik vardır:
Allah o sadaka veren kişinin malına bereket ihsan eder
Onu insanlara karşı sevimli yapar
Verdiği sadaka cehennemle onun arasında bir perde olur
Verdiği sadaka sebebiyle Allah Teala ondan bela ve musibetleri savar
Ebu Bekir hakkında ne düşünüyorsun?
ya Muhamed, o bana cahiliye devrinde bile itaat etmedi, islamdan sonra nasıl etsinki!
Ömer b Hattab hakkında ne dersin?
yeminle söylüyorum ne zamanki onu görsem hemen oradan kacarım
Osman b Affan hakkında ne dersin?
O öyle haya sahibidir ki, melekr dahi ondan haya ederken ben nası haya etmeyeyim ki?
peki ya Ali b Ebu Talip hakkında ne dersin?
keşkekeşke ondan şöylece bir kurtulsam, vo benbi bıraksa ben de onu bıraksamne yazıkki böyle bir günüm hiç olmadı
ümmetime saadetler ihsan eden, seni de cehennemliklerden kılan Allah a hamd olsun
heyhat ki heyat! Ümmetinin saadete ulaşması pek mümkün degil Ben kıyamete kadar hayattayım, ölmeyeceğim Nasıl olur da sen ümmetin hakkında gönlünü ferah tutrsın
ben onların damarlarına ve içlerine girerim, onlar benim farkıma varmazlar
Resulullah (sav),
sana göre ihlaslı olan kullar kimlerdir?
bilmezmisinki bir adam parayı pulu cok seviyorsa o ihlas sahib değildir
paraya pula asırı baglı olmayan, övülmeyi methedilmeyi sevmeyen bir adam gördüğümde anlarımki o ihlaslı bir kuldur Hemen onu bırakır giderim
Yüzüne karşı övülmeyi seven, kalbi dünyevi arzulara baglı olan kul bana en cok itaat edendir
Şeytan anlatmaya devam eder:
Ey Muhammed! Benim 70bin tane askerim vardır ve herbirinin de 70 bin tane yardımcısı vardır Onlardan kimin alimlere, kimini genclere, kimini yaşlı adamlara göndermişimdir
Gençlere gelince, o0nlarla aramızda hiçbir problem yoktur
Çocuklar ise bizimkiler onlarla diledikleri gibi oynarlar
Askerlerimden bazılarını cokca ibadet edenlere bazılarını takva hayatı yasamayanlara göndermişimdir
İşte bu askerlerim, aralarına girerek onları halden hale sokar Sonunda onlardaki ihlas alınır Onlar bu şuursuzluk içinde Allah a ihlas içinde ibadet ettiklerini zanneder dururlar
Bilirmisin rahip Barsisa tam 70 yıl ihlas içinde Allah a ibadet etmişti Öyle ki hangi hastaya dua etse o kimse şifa buluyordu ama ben onun peşini hiç bırakmadım, sonunda zina etti, ardından cinayet işledi ve nihayet kafirlerden oldu
Ey Muhammed! Yalan bendendir ve ben yalan söyleyenlerin ilkiyim Yalan söyleyen kimse benim dostumdur Kim Allah adını söyleyerek yalan yere yemin ederse işte o benim sevgilimdir
Gıybet ve koğuculuk benim en hoşladıgım, keyif aldıgım bir şeydir
Yalan yere sahitlik gözümün nurudur Mesela, kim sürekli hanımına vallahi seni bosarım, bosayacagım, bosadım gibi yeminle konusup dursa, bu kimse hanımını boşamış olur;fakat farkında değildir Bundan sonra onlar birbirlerinden ayrılıncaya kadar ya da ölene kadar zina içinde bulunurlar, cocukları da bu zinanın mahsulu olur
Ey Muhammed! Ümmetinden namazlarını dakika dakika saat saat ertelenyenler vardır, onları da anlatayım:
Her ne zamanki biri namaza kalkmak istese yakasına yapısır “hele biraz dur, daha vakit var Sen şimdi meşgulsün gibi vesvese veririm Böylece namazı erteleye erteleye öbür namazın vaktinde kaza eder Tabiki bu namaz da onun yüzüne carpılır
Şayet beni maglup eder de namazını vaktinde kılmaya karar verirse, ona insanlardan şeytan huylu birini gönderirimki o, namzaını vaktinde kılmasına engel olsun
Bu sefer de beni maglup ederse onu namaza başlayıncaya kadar rahat bırakır, namaza basladıgında ona sagıan bak, solun bak diye telkinde bulunurum Sonra da nazmazının düzenini bozarım
Şayet beni be hususta da yenerse tek başına namaz kıldıgı bir anda yanına varır ve namazı acale acele kılmasını söylerim
Bu sefer de başarısız olursam ve o da namazını cemaatle kılarsa, baasına ip gecirir onu acele ettiririmki rükü ve secdede imamdan evvel basını kaldırır ve indirir Bildigin gibi Allah kıyamet günü onun basını eşek başına cevirir
Bunda da basarısız olursam ona namazda parmaklarını çıtlatmasını söylerim
Bunu da beceremezsem ona yaklaşır burnuna üfürürm,esnemeye baslar Eger elini agzına koyup esnedigini gizlemezse onun içine askerlerimden biri girer , böylelikle bize itaat eder
Ey Muhammed!
Ben ümmetinin yoksul ve fakirlerine durmadan vesvese verirken onlar nasıl saadeti bulurlar?
Bir hastanın yanına gider, “ namazı bırakabilirsin, senin için değildir, zira Allah ın kitabında hastaya da bir güclük yoktur buyrulmuyştur
Öyle ki bazılarını böylece namazdan uzaklaştırır kafir olarak ölmelerini saglarım
Ey Muhammed! Eğer su söylediklerime bir katre yalan katmışsam Allah tan benim kül olmamı isteyebilirsin
Ey Muhammed! Ben ümmetinin altıda birini islamdan cıkaracagım Sen bundan sonra nasıl sevinebilirsin?
Bunun üzerine Resulullah (sav) sormaya başladı iblise:
ey melun kimlerle oturup kalkarsın?
faiz yiyenlerle
dostların kim?
zina edenler
kiminle yatıp kalkarsın?
sarhoşlarla
misafirlerin kimler?
hırsızlar
senin elçilerin kimlerdir?
sihirbazlar
gözünün nuru olan sey nedir?
boşama üzerine yemin etmek
dostların kimlerdir?
Cuma namazını terkedenler
ey melun, peki senin belini kıran sey nedir?
Allah yolunda yapılan cihad ve hizmet
ya seni eriten şey nedir?
samimi olarak yapılan tövbe
ciğerini yakıp kavuran sey?
gece gündüz yapılan istiğfarlar
seni en cok utandıran, rezil rüva eden?
gizli verilen sadakalar
ya gözlerini kör eden şey?
vaktinde kılınan namazlar
seni zelil kılıp kahreden sey?
cemaatle kılınan namazların cokluğu
yemegini nasıl yersin?
sol elimle
yazın o sıcaklarda askerlerini nerede saklarsın?
insanların pis, kirli ve uzamış tırnaklarının areasında
ey melun, Allah ın dergahından kovulmadan önce O ndan neler istedin?
insanoğlunun mallarına ve evlatların ortak olmayı istedim,o da beni ortak etti (İsra 1764)
zekatı verilmeyen her maldan, içine faiz ve haram karışan her maldan yerim ve euzu besmele cekilmeden baslanan her yemege ortak olurum
Aynı şekilde euzu besmelesiz başlanılan her ilişkiye ortak olurum, dolayısıyla dogan cocuk bize itaat eden biri olur
İkinci olarak Allah tan bana bir ev tahsis etmesiniistedim, O da hamamları bana verdi
Kendime ait bir mescidim olsun istedim, sokakları verdi bana
Benim bir cagrım olsun istedim, kaval, düdük gibi calgıların sesleri verildi bana
Bana bir yatak arkadası ver dedim,sarhoşları verdi
Bana yardımcı olcak kişiler ver dedim, kaderi inkar edenleri verdi Allah
Benim kardeşlerim olsun istedim, Allah mallarını günah yolunda harcayanları bana kardeş yaptı
Resulullah (sav)
“eger söylediklerini Allah ın kitabıyla tasdik etmeseydin sana inanmazdım dedi
İblis devam etti:
Allah tan insanların beni görememesini ama benim onları görebilmemi istedi, Allah da bunu bana verdi
Sonra insanların damarlarında dilediğim gib dolaşmayı istedim, onu da verdi
Ben bana verilenlerle övüneceğimbenimle beraber olanlar seninle beraber olanlardan coktur
Adını Ateme koydugum bir oğlım var Bir kul yatsı namazını kılmadan yattıgı zaman onun kulagına bevleder Yoksa insanlar namazlarını kılana kadar gözlerin uyku girmezdi
Adını Mütekazi koydugum bir oglum daha var Kul Allah için gizlşi bir ibadet yaptıgı zaman onu herkese duyurması için vesvese verir, basrılı da olur Böylece Allah onun yüz sevabından doksan dokuzunu siler
Adını kuhayla koyduğum bir oğlumdaha var, onun görevi insanların gözlerine sürme cekmektir Hutbe veya vaaz verilirken insanların uyuklamasına ve sevaplardan mahrum kalmasına sebep olur
Herhangi bir kadın dışarı cıktıgı zaman onun sırtına ve hatta kucagına birer seytan oturur, bakanlara onu güzel ve süslü gösterirSonra kadına “elini kolunu cıkar göster der, o da cıkarır Sonra kadına diğer yerlerini actırır,böylece kadın kendi eliyle iffet ve haya perdesini yırtar
Ey Muhammed ben kimseyi hak yoldan saptıramam, sadece vesvese verir ve kötü şeyleri güzelmiş gibi gösteririm Zira inkara sürüklemek elimde olsaydı, yeryüzünde, la ilahe illallah Muhammedün resülullah diyen, namaz kılan, oruç tutan kimseyi bırakmaz, hepsinin imanlarını alırdım
Aynı şekilde hidayete erdirmek de senin elinde diildir Sen Allah ın emir ve yasaklarını insanlara ulaştıran elçisin Eğer hidayete erdirmek senin elinde olsaydı dünyada iman etmeyen kimse kalmazdı, herkesi müslüman ederdin
Sen Hakkı ispat eden bir delilsin, bense cehenneme gidecek olanlara oraya gitmeleri için bir sebebim
Peygamberimizle ashabı birgün sohbet ederlerken Allah’ın emri üzerine şeytan yanlarına gönderilir Ve yine Allah’ın emri üzerine,ogün şeytan, kendisine sorulan sorulara TAMAMEN DOĞRU cevap verecektir ve insanlari nasıl kandırdıgını, onları nasıl aldatıp saptırdıgını anlatmasını ister Allah (cc)
Resulullah (sav),
mademki dogruları konuşacaksın, o halde söyle bana, insanlar arsında en cok kızıp öfkelendiğin kimdir?
sensin ey Muhammed! Senden daha fazla beni kim kızdırıp öfkelendirebilirki?
seni başka kimler öfkelendirir?
takva sahibi, Allah’tan korkan, malını canın Allah için ortaya koymuş kimseler
bundan baska seni öfkelendiren birileri varmıdır?
evet, sabırlı oldugunu bildigim, takva sahibi, şüpheli seylerden sakınan alimler
sonra?
temizlğne önem gösterenler
sonra?
fakirliğinden kimseye söz acmayan, halinden kimseye şikayetçi olmayan sabırlı fakir
peki onuhn sabırlıu oldugunu nasıl bilirsin?
ya Muhammed! Bir kimse birine 3 günden fazla darlık ve yoksulluk içinde bulundugunu anlatırsa Allah o kimseyi sabredenlerden yazmaz
sonra kime kızarsın?
şükreden zengine
zenginin şükredenlerden oldugunu nasıl bilirsin?
alacagı şeyi helalinden alır, onu kullanması gereken yerde kullanır
peki ümmetim namaza kalktıgı zaman durumun nasıl olur?
işte o zaman beni bir sıtma tutar, titremeyte başlarım
ey melun, neden böyle oluyorsun?
çünkü bir kul Allah için secde ettiği zaman Allah onun her secdesi ile onu bir derece yükseltir de ondan
peki ümmetim oruç tuttugunda?
o zaman zincirle baglanırım,ta ki onlar iftar edinceye kadar
ya haccettiklerinde?
otakdirde deliye dönerim
kur’an okuduklarında nasıl olursun?
tıpkı ateşe atılmış bir kurşun gibi eririm
ya sadaka verdiklerinde?
o vakit sanki sadaka veren kişi eline bir testere alır da beni lğme liğme eder
bunun sebebi nedir?
çünkü sadakada 4 güzellik vardır:
Allah o sadaka veren kişinin malına bereket ihsan eder
Onu insanlara karşı sevimli yapar
Verdiği sadaka cehennemle onun arasında bir perde olur
Verdiği sadaka sebebiyle Allah Teala ondan bela ve musibetleri savar
Ebu Bekir hakkında ne düşünüyorsun?
ya Muhamed, o bana cahiliye devrinde bile itaat etmedi, islamdan sonra nasıl etsinki!
Ömer b Hattab hakkında ne dersin?
yeminle söylüyorum ne zamanki onu görsem hemen oradan kacarım
Osman b Affan hakkında ne dersin?
O öyle haya sahibidir ki, melekr dahi ondan haya ederken ben nası haya etmeyeyim ki?
peki ya Ali b Ebu Talip hakkında ne dersin?
keşkekeşke ondan şöylece bir kurtulsam, vo benbi bıraksa ben de onu bıraksamne yazıkki böyle bir günüm hiç olmadı
ümmetime saadetler ihsan eden, seni de cehennemliklerden kılan Allah a hamd olsun
heyhat ki heyat! Ümmetinin saadete ulaşması pek mümkün degil Ben kıyamete kadar hayattayım, ölmeyeceğim Nasıl olur da sen ümmetin hakkında gönlünü ferah tutrsın
ben onların damarlarına ve içlerine girerim, onlar benim farkıma varmazlar
Resulullah (sav),
sana göre ihlaslı olan kullar kimlerdir?
bilmezmisinki bir adam parayı pulu cok seviyorsa o ihlas sahib değildir
paraya pula asırı baglı olmayan, övülmeyi methedilmeyi sevmeyen bir adam gördüğümde anlarımki o ihlaslı bir kuldur Hemen onu bırakır giderim
Yüzüne karşı övülmeyi seven, kalbi dünyevi arzulara baglı olan kul bana en cok itaat edendir
Şeytan anlatmaya devam eder:
Ey Muhammed! Benim 70bin tane askerim vardır ve herbirinin de 70 bin tane yardımcısı vardır Onlardan kimin alimlere, kimini genclere, kimini yaşlı adamlara göndermişimdir
Gençlere gelince, o0nlarla aramızda hiçbir problem yoktur
Çocuklar ise bizimkiler onlarla diledikleri gibi oynarlar
Askerlerimden bazılarını cokca ibadet edenlere bazılarını takva hayatı yasamayanlara göndermişimdir
İşte bu askerlerim, aralarına girerek onları halden hale sokar Sonunda onlardaki ihlas alınır Onlar bu şuursuzluk içinde Allah a ihlas içinde ibadet ettiklerini zanneder dururlar
Bilirmisin rahip Barsisa tam 70 yıl ihlas içinde Allah a ibadet etmişti Öyle ki hangi hastaya dua etse o kimse şifa buluyordu ama ben onun peşini hiç bırakmadım, sonunda zina etti, ardından cinayet işledi ve nihayet kafirlerden oldu
Ey Muhammed! Yalan bendendir ve ben yalan söyleyenlerin ilkiyim Yalan söyleyen kimse benim dostumdur Kim Allah adını söyleyerek yalan yere yemin ederse işte o benim sevgilimdir
Gıybet ve koğuculuk benim en hoşladıgım, keyif aldıgım bir şeydir
Yalan yere sahitlik gözümün nurudur Mesela, kim sürekli hanımına vallahi seni bosarım, bosayacagım, bosadım gibi yeminle konusup dursa, bu kimse hanımını boşamış olur;fakat farkında değildir Bundan sonra onlar birbirlerinden ayrılıncaya kadar ya da ölene kadar zina içinde bulunurlar, cocukları da bu zinanın mahsulu olur
Ey Muhammed! Ümmetinden namazlarını dakika dakika saat saat ertelenyenler vardır, onları da anlatayım:
Her ne zamanki biri namaza kalkmak istese yakasına yapısır “hele biraz dur, daha vakit var Sen şimdi meşgulsün gibi vesvese veririm Böylece namazı erteleye erteleye öbür namazın vaktinde kaza eder Tabiki bu namaz da onun yüzüne carpılır
Şayet beni maglup eder de namazını vaktinde kılmaya karar verirse, ona insanlardan şeytan huylu birini gönderirimki o, namzaını vaktinde kılmasına engel olsun
Bu sefer de beni maglup ederse onu namaza başlayıncaya kadar rahat bırakır, namaza basladıgında ona sagıan bak, solun bak diye telkinde bulunurum Sonra da nazmazının düzenini bozarım
Şayet beni be hususta da yenerse tek başına namaz kıldıgı bir anda yanına varır ve namazı acale acele kılmasını söylerim
Bu sefer de başarısız olursam ve o da namazını cemaatle kılarsa, baasına ip gecirir onu acele ettiririmki rükü ve secdede imamdan evvel basını kaldırır ve indirir Bildigin gibi Allah kıyamet günü onun basını eşek başına cevirir
Bunda da basarısız olursam ona namazda parmaklarını çıtlatmasını söylerim
Bunu da beceremezsem ona yaklaşır burnuna üfürürm,esnemeye baslar Eger elini agzına koyup esnedigini gizlemezse onun içine askerlerimden biri girer , böylelikle bize itaat eder
Ey Muhammed!
Ben ümmetinin yoksul ve fakirlerine durmadan vesvese verirken onlar nasıl saadeti bulurlar?
Bir hastanın yanına gider, “ namazı bırakabilirsin, senin için değildir, zira Allah ın kitabında hastaya da bir güclük yoktur buyrulmuyştur
Öyle ki bazılarını böylece namazdan uzaklaştırır kafir olarak ölmelerini saglarım
Ey Muhammed! Eğer su söylediklerime bir katre yalan katmışsam Allah tan benim kül olmamı isteyebilirsin
Ey Muhammed! Ben ümmetinin altıda birini islamdan cıkaracagım Sen bundan sonra nasıl sevinebilirsin?
Bunun üzerine Resulullah (sav) sormaya başladı iblise:
ey melun kimlerle oturup kalkarsın?
faiz yiyenlerle
dostların kim?
zina edenler
kiminle yatıp kalkarsın?
sarhoşlarla
misafirlerin kimler?
hırsızlar
senin elçilerin kimlerdir?
sihirbazlar
gözünün nuru olan sey nedir?
boşama üzerine yemin etmek
dostların kimlerdir?
Cuma namazını terkedenler
ey melun, peki senin belini kıran sey nedir?
Allah yolunda yapılan cihad ve hizmet
ya seni eriten şey nedir?
samimi olarak yapılan tövbe
ciğerini yakıp kavuran sey?
gece gündüz yapılan istiğfarlar
seni en cok utandıran, rezil rüva eden?
gizli verilen sadakalar
ya gözlerini kör eden şey?
vaktinde kılınan namazlar
seni zelil kılıp kahreden sey?
cemaatle kılınan namazların cokluğu
yemegini nasıl yersin?
sol elimle
yazın o sıcaklarda askerlerini nerede saklarsın?
insanların pis, kirli ve uzamış tırnaklarının areasında
ey melun, Allah ın dergahından kovulmadan önce O ndan neler istedin?
insanoğlunun mallarına ve evlatların ortak olmayı istedim,o da beni ortak etti (İsra 1764)
zekatı verilmeyen her maldan, içine faiz ve haram karışan her maldan yerim ve euzu besmele cekilmeden baslanan her yemege ortak olurum
Aynı şekilde euzu besmelesiz başlanılan her ilişkiye ortak olurum, dolayısıyla dogan cocuk bize itaat eden biri olur
İkinci olarak Allah tan bana bir ev tahsis etmesiniistedim, O da hamamları bana verdi
Kendime ait bir mescidim olsun istedim, sokakları verdi bana
Benim bir cagrım olsun istedim, kaval, düdük gibi calgıların sesleri verildi bana
Bana bir yatak arkadası ver dedim,sarhoşları verdi
Bana yardımcı olcak kişiler ver dedim, kaderi inkar edenleri verdi Allah
Benim kardeşlerim olsun istedim, Allah mallarını günah yolunda harcayanları bana kardeş yaptı
Resulullah (sav)
“eger söylediklerini Allah ın kitabıyla tasdik etmeseydin sana inanmazdım dedi
İblis devam etti:
Allah tan insanların beni görememesini ama benim onları görebilmemi istedi, Allah da bunu bana verdi
Sonra insanların damarlarında dilediğim gib dolaşmayı istedim, onu da verdi
Ben bana verilenlerle övüneceğimbenimle beraber olanlar seninle beraber olanlardan coktur
Adını Ateme koydugum bir oğlım var Bir kul yatsı namazını kılmadan yattıgı zaman onun kulagına bevleder Yoksa insanlar namazlarını kılana kadar gözlerin uyku girmezdi
Adını Mütekazi koydugum bir oglum daha var Kul Allah için gizlşi bir ibadet yaptıgı zaman onu herkese duyurması için vesvese verir, basrılı da olur Böylece Allah onun yüz sevabından doksan dokuzunu siler
Adını kuhayla koyduğum bir oğlumdaha var, onun görevi insanların gözlerine sürme cekmektir Hutbe veya vaaz verilirken insanların uyuklamasına ve sevaplardan mahrum kalmasına sebep olur
Herhangi bir kadın dışarı cıktıgı zaman onun sırtına ve hatta kucagına birer seytan oturur, bakanlara onu güzel ve süslü gösterirSonra kadına “elini kolunu cıkar göster der, o da cıkarır Sonra kadına diğer yerlerini actırır,böylece kadın kendi eliyle iffet ve haya perdesini yırtar
Ey Muhammed ben kimseyi hak yoldan saptıramam, sadece vesvese verir ve kötü şeyleri güzelmiş gibi gösteririm Zira inkara sürüklemek elimde olsaydı, yeryüzünde, la ilahe illallah Muhammedün resülullah diyen, namaz kılan, oruç tutan kimseyi bırakmaz, hepsinin imanlarını alırdım
Aynı şekilde hidayete erdirmek de senin elinde diildir Sen Allah ın emir ve yasaklarını insanlara ulaştıran elçisin Eğer hidayete erdirmek senin elinde olsaydı dünyada iman etmeyen kimse kalmazdı, herkesi müslüman ederdin
Sen Hakkı ispat eden bir delilsin, bense cehenneme gidecek olanlara oraya gitmeleri için bir sebebim