Seyyid HarUnı Veli Hayatı
Seyyid HarUnı Veli Kimdir
Konya'nın Seydişehir ilcesini kuran buyuk bir velidir
Horasan bolgesinde doğdu Doğum tarihi beli değildir Zamanının alimlerinin sohbetlerinde ilim oğrendi Amcasının vefatı uzerine Horasan bolgesinin emirliğine getirildi Bu gorev sırasında buyuk babası hazreti HarUnı Keramet'in ve amcasının kabrini sık sık ziyaret ederdi Bu ziyaretlerin birinde gaibden bir ses; Ya HarUn, RUm'a cık! Karaman ilinde Kupe Dağının doğu eteklerinde bir şehir kur! O şehrin halkı salih ola Şaki olanın akıbeti hayır rolmayadiyordu Bu sesi daha sonra da duymaya başladı Bunun uzerine Harun Veli, ileri gelenleri topladı ve onlara; Ey yarenlerim! Buyuk dedem ile amcamın kabirlerini ziyaretim sırasında fevkalade bir hal oldudeyince, onlar ısrarla ne olduğunu anlatmasını istediler Bunun uzerine duyduklarını anlatarak onlardan izin istedi Dunya tac ve tahtını terk edip, kendisni tamamen Allah yoluna verdi
Harun Veli, daima tevekkul halinde idi Hic kimesye yol sormazdı Sonra evliyalar otağı, ilim ve irfan yatağı Konya'ya vardılar Bir sure once vefat eden bu beldenin buyuk alimi Hoca Ahmet Fakih'e; Sultanım! Senin dunyaya veda etme zamanın yaklaştı Ne olur, yerine birisini bıraksan Size halef olup, bizim rUhumuzu terbiye etsediye yalvarmaları uzerine; Yakın zaman icinde Acem taraflarından bir veli gelir Onun adı Harun'dur Alameti, sağ elinde beyaz bir ben vardır Beni isteyen onda bulabuyurdu
Seyyid Harun Konya'ya vardığında uzun sure camide Allahu tealaya ibadet etti Bu duruma cok hayret eden Konyalılar, bu zatı merak ettiler Seyyid Harun Veli olduğunu oğrenince, Mevlana Ahmed Fakih'in vefat etmeden once kendilerine tavsiye ettiği zat olduğunu anladılar Hemen Harun Veli'nin yanına gidip; Efendim! Bizim hocamız Ahmed Fakih vefat etmeden once; Benden sonra yakın bir zamanda Horasan'dan bir veli gelecek Onun adı Harun'dur Sağ elinde beyaz bir beni vardır Beni seven onu seve, beni isteyen onda bulabuyurmuştudediler ve hocalarının yerine oturmasını ısrar ettiler seyyid aldığı ilahi emre uymak icin yola devam edeceğini bildirdi ve yanındakilere; Ey dostlarım! Yola cıkalım, gideceğimiz yer yakınlaşmış gibi gorunuyordedi Yola cıktılar Hatunsaray koyunde kardeşi Seyyid Bedreddin'in hastalığı şiddetlenerek vefat etti Oraya defnettiler Kabrinin bulunduğu yer, Seyyid Kabriismiyle meşhurdur
Harun Veli Hazretleri, Ey Harun! Dağa doğru yaklaşdiye bir ses duydu İşaret edilen dağa doğru yol alırken, Haydar Baba ve iki talebesini onden gonderdi İleride pusu kuran şakiler iki talebeyi şehit ettiler Haydar Baba geri donup olanları Harun Veli Hazretleri'ne anlattı O da kafilenin onune duştu Şakiler kactılar İleride gokkuşağı gibi bir nur gorundu Harun Veli, yerleşe*cekleri yerin orası olduğunu yanında bulunanlara mujdeledi Yerleşme yerinde bircok kerameti gorulen Harun Veli Hazretleri'ne, Muslumanlardan başka, orada bulunan bircok Hıristiyan da inanarak Muslu*man oldular Birlikte yuce Veli'nin de manevi desteğini alarak Seydişehir meydana getirildi
1320 yılında oldu
Son düzenleme: