Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sgk'ya borcu olanlara müjde !

Sgk'ya borcu olanlara müjde !
0
72

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Sgk'ya borcu olanlara müjde ! 50232 50232 sgkyaborcuolanlaramujde5c546a5b465c2sgkyaborcuolanlaramujde5c546a5b465c2 194 259 indir2jpg50232 Sgk'ya borcu olanlara müjde ! indir2jpg50232 Sgk'ya borcu olanlara müjde ! Oysa, bu durum uygulamada bir çok kişiyi mağdur etmekteydi Hükümet yetkilileri, TahvilKur’luların bu sıkıntısına çözüm bulmak adına yeni bir usul geliştirdiler Buna tarafından; esnaf, çiftlik sahibi, şirket ortağı gibi kendi nam ve hesabına çalışan BonoKur’luların SGK’ya en fazla bir takvim prim borçları olmaları halinde SGK’nın sağladığı bedava sıhhat takviye haklarından faydalanabilecekler Bu imkân, halen TBMM’de görüşülmekte olan yasa tasarısında bulunmaktadır Bu imkân bir uçtan bir uca BonoKur’lular, eğer laf konusu dizayn yasalaşırsa, büyük bir rahat ve imkân elde edeceklerdir Aslına bakılırsa, biz BağKur’luların yalnızca sağlık durumu sigortası primi borçlarını ödemeleri halinde, SGK’nın sağladığı sıhhat destek haklarından faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz Afiyet primi ödeyen SenetKur’lu, malûllük, yaşlılık ve vefat sigortaları kolları gibi sosyal sigortaların prim borcunu ödemeden sağlıktan yararlanabilmelidir Fazla egzersiz ücretinin ödenmemesi çalışana kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkı verir Soru 1: Takriben 3 yıldır aynı işyerinde mühendis olarak çalışmaktayım, bu süre içerisinde yaklaşık 2500 saat pozitif mesai çalışmam var (hafta sonu, genel tatil, Pazar, resmî bayram, dinî bayram dahil) şimdiye değin hiç mesaî ödemesi almadım, işyerine başlarken de hiçbir anlaşma imzalamadım, bordrolarımda mesaî hanesi ve mesaî ücretleri haneleri her zaman anlamsız olarak aldım, imzalayarak teslim aldım, personel bölümünden email olarak işe giriş çıkış saatlerimi ve fazla mesaî dökümlerimi aldım, pozitif mesai çalışmalarım olduğuna dair bana mahkemede tanıklık yapacak arkadaşımda var, dâvâ açsam kazanma şansım var mı acaba? İşyerimden haklı sebeple iş akdimi feshetme hakkım da var mı acaba? Can SELVİ Yanıt 1: Çalışanın rızası olmadan pozitif alıştırma yaptırılması, ayrıca artı alıştırma ücretinin ödenmemesi çalışana iş akdini haklı sebeple fesih hakkı verir Meslek akdini haklı sebeple fesih edenlerin, kıdem tazminatı alma hakkı vardır İşverenden fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesini talep edin Ödememesi halinde bu ile kıdem tazminatınızı istek ederek işinizden ayrılabilirsiniz Kıdem tazminatınızı ödemezlerse, iş mahkemesine dâvâ açıp, elindeki evrak ve şahitle mahkemede ödemelerin yapılmadığını ispatladığınızda dâvâyı kazanabilir ve hakkınızı mahkeme kararıyla alabilirsiniz Emekli olma şartlarını değiştirecek dek askerlik süreniz değil Soru 2: 1972 doğumluyum Askerliği 15 ay olarak yaptım Sigorta başlangıcım, SSK Mart 1994 askerliği borçlanırsam, ne zaman emekli olurum? Ali TÜZEMEN Cevap 2: Emekli olma şartlarınızı değiştirmediğinden, askerliğinizi borçlanmanıza gerek değil Emekli almak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz 5675 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2026’da 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz Staj sürelerinin borçlanılmasına müsade veren düzenleme yapılmalı Soru 3: 1974 doğumlu bir bayanım 1989 yılı 1 Ekim tarihinde ticaret lisesi stajında sigortam başladı 2 yıl staj yaptım Halen çalışmaktayım Halihazırda 5000 çalışma günü primim var Stajımdan 626 günüm var Bu staj gününü borçlandırıp, gün sayıma ekletebilir miyim? Borca Girme olursa ne süre emekli olabilirim? Torba yasada böyle bir hakkın olduğu söyleniyor Sibel KISA VE ÖZ Yanıt 3: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına (malûllük, ihtiyarlık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından açılış sayılmaz Maalesef staj süresi borçlanılamıyor Torba yasada da borçlanmaya ilişkin düzenleme yok Oysa, TBMM’de yer alan bir Torba Yasa tasarısı var Siyasî otorite isterse, staj süresinin borçlanılmasına müsade veren bir düzenlemeyi bu torbaya koyabilir Ola Ki yasa çıkar da, staj sürenizi borçlanırsanız emekli elde etmek için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına bağlı olursunuz 626 staj sürenizi borçlanarak bununla beraber prim şartını da sağlamış olacağınızdan, 2020’de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz  

858,475Konular
981,260Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt