Bir podcast yayıncısı, girişimci ve Financial Freedom’ın yazarı olan Grant Sabatier, kripto paralara yatırım yapmanın en iyi yolunun net varlığınızın %5 veya daha azıyla sınırlamak olduğunu söylüyor. Grant Sabatier ayrıca çeşitlendirilmiş bir portföy tutmayı, SHIB gibi meme coin’lerden uzak durmayı tavsiye ediyor ve kripto evreninde yatırım yapmanın sırlarını paylaşıyor. Grant Sabatier’in vermiş olduğu röportajı kendi anlatımıyla Kriptokoin.com okuyucuları için derledik.
Bitcoin’e ilk yatırım yaptığımdan bu yana çok şey değişti
Sadece değer patlamakla kalmadı, aynı zamanda yatırım yapabileceğiniz kripto para sayısı da arttı. Seçenekler çok büyük ve şimdi var olacak tüm Bitcoin’den daha fazla altcoin var. Herhangi bir konuda hemen hemen herhangi bir kripto paraya veya token’e yatırım yapabilirsiniz. Decentraland’da sanal bir arsa sahibi olmak ister misiniz? MANA’ya bakın. Defi’ye yatırım yapmak ister misiniz? SOL veya ETH’ye bakın. Kripto için sonsuz sayıda kullanım durumu var ve Web3, durmadan hızlanıyor.
SHIB gibi kriptolara değil, bu kriterlere göre yatırım yapın
1. Satın alma durumunuzu net varlığınızın %5’i veya daha azıyla sınırlayın
Blockchain teknolojisi konusunda iyimser olsam ve bunun gelecek olduğuna inansam da, herhangi bir kripto para birimine yatırım yapmak için çok fazla risk almak için çok erken. Net varlığının tamamını veya çoğunu kriptoya koyan çok fazla yatırımcı görüyorum. Her hafta kredi alan, ikinci ipotek alan veya kripto varlıklarını daha fazla kripto satın almak için kullanan insanlardan e-posta alıyorum. Bu tehlikeli ve aptalca. Neden tek bir yatırımda can güvenliğinizi ve özgürlüğünüzü bu kadar riske atıyorsunuz?
2. Geleneksel varlıklar ve altcoin’ler arasında çeşitlendirin
İnsanlar geleceği tahmin etmede çok kötüler. Önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasadaki kripto paraların ve token’lerin çoğu hiçbir değere sahip olmayacak. Bireysel yatırımcıların %90’ından fazlasının borsayı yenemeyeceği gibi, uzun vadeli kripto kazananları seçmek son derece zor olacak. Bu yüzden çeşitlendirmek önemlidir. Sadece birkaç kripto para birimi tutmayın, çeşitlendirilmiş bir geleneksel kripto para ve altcoin portföyüne sahip olun.
3. SHIB gibi meme coin’lerden uzak durun
Yatırım yapmak kumar değildir. Ben bir hayran değilim ve bu noktada kumar olan meme paralarına yatırım yapmanızı tavsiye etmiyorum. Elbette, Shiba Inu (SHIB) geçen ay çılgınca bir yükseliş yaşadı, ama ben paramı yatırmazdım. Bunun en büyük nedeni, arkasında sadece bir hype olması değil. 1 dolara ulaşabilir ve bazı kazançları kaçırabilirim, ancak portföyüme bu kadar fazla risk eklemem için hiçbir neden yok.
4. Yatırımlarınızın ortalama maliyetini takip edin
Tıpkı geleneksel hisse senedi yatırımında olduğu gibi, zaman içinde yatırımlarınızı maliyet ortalamasını almak mantıklıdır. Bu basitçe, tüm paranızı bir kerede yatırmak yerine, zaman içinde daha küçük miktarlarda (haftalık, aylık vb.) yatırım yapmanız anlamına geliyor.
Zamanla bu, varlık hem düşük hem de yüksek olduğunda satın almanıza, maliyetinizin ortalamasını etkili bir şekilde korumanıza ve satın aldıktan hemen sonra sizi büyük bir fiyat düşüşünden korumanıza olanak tanır. Bir kova paranız varsa veya maaş çeklerinizin bir kısmını yatırmak istiyorsanız, yatırımlarınızın ortalama maliyetini düşünün. Çoğu kripto alım satım uygulaması, otomatikleştirmeyi kolaylaştırmak için bu özelliğe sahiptir.
5. İnandığınız projelere ve kuruculara yatırım yapın
Son olarak, altta yatan kriptonun, merkezi olmayan bir Blockchain’in son derece basit ve güzel fikri olduğunu hatırlamak önemlidir. Herhangi bir yatırım gibi, sadece anladığınız şeye yatırım yapın. Bazı projelerin içini ve dışını anlamak için teknoloji veya bilgisayar bilimi geçmişine sahip olsanız da olmasanız da, en azından misyonlarını anlayın ve onlara yatırım yapmadan önce kurucularını tanıyın.
Kurucuları ile podcast’leri dinleyin, Discord’larına katılın, Reddit’te kontrol edin, çalışmalarını okuyun. Sadece önseziye sahip olduğunuz bir gecede ikiye katlanacak kripto paralara değil, inandığınız projelere ve kuruculara yatırım yapın. Yatırımcı olmak ve hayatta olmak için tarihte inanılmaz bir zaman, ama sizi dikkatli olmaya ve asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamaya teşvik ediyorum.