Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sıcaklık Kontrollü Gıda Taşıma İşlemi

Sıcaklık Kontrollü Gıda Taşıma İşlemi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Gıda ürünlerinin dağıtımında sıcaklık kontrolü önemli bir faktördür Sıcaklık, kalite bozulması seviyesini etkileyerek ürün kalitesini etkiler ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin (Salmonella ve Escherichia coli gibi) büyümesini etkileyerek ürün güvenliğini etkiler Dahası, yetersiz sıcaklık kontrolü bir ürünün görünümünü veya dokusunu değiştirebilecek kimyasal reaksiyonlara bile neden olabilir
Ürün özelliklerinde oluşan bu istenmeyen değişiklikler, gıda ürününün raf ömrünü belirler ve dolayısıyla genellikle bir sıcaklık gereksinimi ile bağlantılıdır Sıcaklık kontrolü ile ilgili olarak, temelde üç çeşit gıda tedarik zinciri belirleyebiliriz:
1) Donmuş Zincir
2) Soğutulmuş Zincir (Soğuk Zincir)
3) Ortam Zinciri
Dondurulmuş ve soğutulmuş zincir için bir dizi farklı sıcaklık kullanılır:
1) Donmuş zincir ağırlıklı olarak 18 ° C’de çalışır, ancak dondurma gibi bir ürün, 25 ° C daha düşük bir sıcaklıkta donmuş bir zincir gerektirir
2) Soğutulmuş zincir için sıcaklıklar, taze balıklar için 0 ° C’den, örneğin patates ve muzlar için 15 ° C aralığındadır
3) Son olarak, ortam zinciri, konserve mallar gibi sıcaklık kontrolüne ihtiyaç duymayan ürünleri ilgilendirir
Dondurulmuş ve soğutulmuş zincir içerisindeki sıcaklık seviyeleri, ilgili ürünler için önemlidir Ancak dondurulmuş, soğutulmuş ve ortamın temel bir sınıflandırması, gıda dağıtım yönetimi literatürü ile ilgili olarak yeterlidir Bu sınıflandırma, sıcaklık kontrol ve ürün paketlemeyle ilgili üretim ve dağıtım teknolojileri açısından ürünlerin taşınmasında kullanılan temel modları (örneğin, soğutma ekipmanı veya yalıtım ambalaj malzemesi) yansıtır Ayrıca, bazı ürünler için dondurulmuş bir durumda neredeyse kesilebilir kalite bozulması ile uğraşmanın farklı yollarına karşılık gelir
Taşıma esnasında ısı transferini ve mikrobiyal büyümeyi araştıran çok sayıda çalışma bulunmaktadır Bu çalışmalar daha çok son tüketiciye kadar olan lojistik sistemlerini kapsar Çalışmalar sonucunda karar verilmiştir ki, perakendecilerden alınan soğutulmuş ürünler için nihai tüketiciye büyük bir raf ömrü bırakılmalıdır Çünkü bu ürünlerin çoğu, çoğu zaman sıcaklığın tavsiye edilen olandan daha yüksek olan ev buzdolaplarında önemli bir zaman harcamaktadır Bu durumlar da, hızlı bir şekilde kalitede bozulmaya neden olur Bu nedenle en iyi şekilde gıda üretimi yapılmalı ve akabinde de en iyi şekilde lojistiği sağlanarak gıdanın raf ömrü uzatılmalıdır
Kaynakça:
Renzo Akkerman Poorya Farahani Martin Grunow Quality, Safety And Sustainability İn Food Distribution:A Review Of Quantitative Operations Management, Approaches And Challenges

858,461Konular
981,117Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt