Dişlerin üzerinde katran artıkları yahut koyu-kahverengi lekeler birikir.
Damakta al renkli iltihabi oluşumlar gözlenir
Dişeti illetine yatkınlık
Bed ağız kokusu
Siyah kıllı lisan imgesi
Ağızda doku bozuklukları (oral lezyonlar)
Dişeti çekilmesi
Ağız kanseri
Tütünün en büyük zararlarından birisi ağız kanseridir. Umumide ağız kanserlerinin %75'inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski çabucak ve kıymetli ölçüde azalır. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyeninkine denk olur.
Ağız kanserinin tespiti
ağızda ve uzunluğunda ağrısız, alışılmadık şişlik, yumru ve şişlik oluşumu
ağız içinde mahal taraf al ve beyaz meydanlar
Ağız yahut boğazdan gelen tekrar eden kanamalar
çiğneme- yutkunma zorluğu
Nizamlı olarak diş denetimlerini yaptırmanız erken tanıda kıymetlidir. Anormal bir doku değişikliği varsa biopsi alınarak teşhise yollanır. Şayet ağız içinde anormal bir doku değişikliği varsa derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Ağız kanserini nasıl tespit edersiniz?
Şu durumlarda yüksek risk altındasınız demektir:
sigara ve tütün tasarrufu
çok alkol tüketimi
daima güneş ışığına maruz kalma
dudak ısırma, yanak çiğneme alışkanlığı
berbat yapılmış protezler
Birtakım erken işaretler:
yüz, boyun ve ağızda 2 hafta içinde güzelleşmeyen ağrılar, uyuşuk sahalar
dudak, dişeti yahut öteki ağız ortamlarında oluşan şişlik, yumru yahut kabarcıklar
beyaz, al yahut koyu renkli sahaların oluşması
ağız içinde tekrar eden kanamalar
7 KOLAY ADIMDA KANSER TESTİ:
BAŞ-BOYUN aynada başınıza ve boynunuza bakın. Yüzün solu ve sağı tıpkı biçime sahip olmalıdır. Yüzünüzün yalnızca bir tarafında oluşan kabarcık ya da yumru oluşup oluşmadığını denetim edin.
YÜZ cildinizi denetim edin. Renk, biçim değişikliği, yeni ben oluşumu ya da ağrılı meydanlar var mı?
BOYUN yan ve ön kenarları parmakla denetim edin. Hassas bir alan hissediyor musunuz?
DUDAK alt dudağınızı dışarı- aşağı çıkardığınızda rastgele bir renk değişikliği ya da ağrılı bir alan fark ediyor musunuz? Alt dudağınızı parmağınızla yoklayın, tekrar denetim edin. birebir süreci üst dudak için de tekrarlayın.
YANAK yanakların iç kısmında beyaz, al, koyu renkli lekeler var mı? İşaret ve baş parmağınızla yoklayarak şişlik yahut ağrılı bir alan olup olmadığını denetim edebilirsiniz.
DAMAK damağınızı görmeye çalışın. Şişlik, hassasiyet, renk değişikliği var mı?
LISAN lisanınızı dışarı çıkarıp renk ve yüzey yapısını denetim edin. Sağına, soluna, üstüne ve altına bakın.