Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sihirli Değnek İster misiniz?

Sihirli Değnek İster misiniz?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Yeni yılda birçok dileğimiz, gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz vardır Lakin nedense bunların birçoğu yalnızca lafta kalır Peki, yılbaşı hedeflerimize vefalı kalmak için ne yapmamız gerekir?

Herkes sihirli değnek ister

yılbaşı benzeri yeni bir hayatın başlangıcı gibi kazanç çoğumuza yılbaşı başlarken çoğu konuda kararlar alırız Değişimin mihenk taşı olabilecek kararlar Alınan kararlardan bu değin bahsetmişken, en manâlı soruyu sıçramak olmaz Soruyorum: 'Bugüne dek yeni yılda hayata geçmek üzere aldığınız kararlardan kaç tanesini uyguladınız?' Sanırım gelen cevaplar sıfır ile bir kaç tane aralarında değişiyor Pek umutlu değil galiba Ola Ki bu yıl hiç bir konuda plan yapmamalı, karar almamalıyız Ne de olsa uygulamıyoruz Kolay yok mi? Kasıt yoksa başkalaşım de yok Ola Ki de her şeyin alıştığınız gibi olmasını istiyorsunuzdur Olur Ya de bir yanlamasına şikayet edip, bundan başka bir şey yapmamayı seçiyorsunuzdur Olur Ya de gerçekten uygulamayı sahiden istemediğiniz konularda kararlar alıyorsunuzdur
Neden aldığımız kararları uygulayamıyoruz?

Bu konu üzerinde birazcık düşününce insanın aklına bir soru geliyor Acaba aldığınız kararları uygulamama sebebiniz yeni yıl gecesi kendi kendinize verdiğiniz sözlerin başkaları tarafından duyulmaması, bir bağlayıcılığı olmaması olabilir mi? Bilimsel çalışmalar bir defa bir seçim yaptıktan veya bir manzara için ayağa kalktıktan daha sonra bu seçtiklerimizlebağlandıklarımızla tutarlı yararlanmak için bireysel ve kişilerarası baskılara karşısında koyduğumuzu kanıtlıyor Leon Festinger 1957, Fritz Heider 1946, Theodore Newcomb 1953 gibi araştırmacılar tutarlılık arzusunu davranışın belli başlı güdüleyicisi olarak görmüşlerdir İnsan davranışını yönlendirmede tutarlılığın gücünü etkin ışık halkası getirmek için bağlanmayı karşılamak gerekiyor Eğer sizi bir şeye bağlayabilirsem yani bir görüşü bir defa savunmanızı veya herhangi bir biçimde kayda geçmenizi sağlayabilirsem bu, yani daha önceki bağlanım ile otomatik ve iyi düşünülmemiş tutarlılık eğiliminizi işe koşmak için zorunlu sahneyi hazırlamış olurum

Hedeflerinize kopamamak için kalem kağıt yeterli

Bağlanmayı sağlamanın çok kolay yolları vardır Bilhassa bir tanesine gerçekten fazla basit bir usul İhtiyacınız olanlar yalnızca bir kağıt ve bir kalem; yazmak sizin bağlanmanızı sağlar Uzmanlar yazılmış beyanların bağlayıcı gücünü bilirler ve bunu o kadar çok alanda kullanırlar Yazılı ifadeler reel kişisel değişikliğe niçin olmada fazla etkilidirler O halde sizlerde yılbaşı için kendinize bir kasıt belirleyin ve onu yazın Bazı şeyleri bir yere yazmada sihirli bir şeyler vardır Ola Ki de gereklilik duyduğumuz sihirli değnek budur Hatta varmak istediğimiz hedefin yazılı olduğu kağıdı aralıksız görebileceğimiz bir yerlerde tutmakta menfaat var

Hedeflerinizi paylaşın

Bir öteki bağlayıcı usul ise amacımızı başkaları ile paylaşmaktır Bir birey ne vakit başkalarınca görülebilecek bir şey yapar söyler ya da yazarsa tutarlı bir birey olarak görünebilmek için o konumu koruma gereksinimi doğar Tedeschi, Schlenker ve Bonoma, 1971 yılında yaptıkları bir araştırma bu konuyu belirli bir şekilde desteklemektedir Başkaları önünde bağlanma taktiği öyle fazla insan üzerinde etkin olur Tarihteki en hoş örneklerden biri, Fransa için unutulmaz başarılara imza atmış olan Charles de Gaulle ile ilgili olarak D Cook göre yazılmıştır Herkese çok içtiği sigarayı bırakacağını bildiri etmesinin niçin onu sigarayı bir daha hiç içmemek üzere bırakmaya zorladığı sorulduğunda önemli bir tavırla, De Gaulle sözünden dönmezdediği söylenmektedir De Gaulle olmayabiliriz ama sevdiklerimizin ve değerinde verdiklerimizin karşısında bizlerde sözümüzden dönüyor olmayı, başaramamış olmayı, kuvvetsiz bir insan imajı çizmeyi istemeyiz Amacımızı başkaları ile paylaşmanın ilk akla gelen yolu ise bu konuları sevdiğimiz insanlarla paylaşmaktır Bu size azıcık alaturka bir usul olarak gelebilir fakat, evet doğrudur
Profesyonellerle kastetmek realite getirir

Bunun bir adım ötesi de bu konuda profesyonellerle çalışmaktır İşte bu batılı meslektaşlarınızın rakiplerinden bir adım öne aşmak için başvurduğu yöntemdir Günümüzün rekabetçi ortamında kendinize farklılık kazandırmanın en dürüst yolu profesyonellerle kastetmek değil midir zaten? Böylece amaçlarımızı belirlerken olaylara daha objektif yaklaşabilir, değerlerimizi yansıtan, realist ve ulaşılabilir hedefleri saptama edebiliriz Bir profesyonelin süzgecinden geçmiş yaşanmış tecrübelerin aydınlattığı bir yolda yürümek hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştırmaz mı?
'Her sabahtan daha mutlu bir şekilde gidebileceğim bir meslek istiyorum ve bu konu ile ilgili 2007 yılında mutlaka bir şeyler yapacağım' Olur Ya çevrenizdekilerden bu sözleri duymuşsunuzdur ya da ola ki siz de böyle düşünüyorsunuzdur Eğer gerçekten harekete devretmek istiyorsanız, yıllardır olduğu gibi bu sene da ertelemek istemiyorsanız öncelikle düşüncenizi yazılı ışık halkası getirin Sonuçta ola ki şimdi çalışmakta olduğunuz şirkette bir takım değişikliklerle mutlu olabileceksiniz veya bir meslek değişikliği kararı vereceksiniz Kendinize bir takım sorular sorarak konuyu kendiniz için netleştirin İşimde mutlu olmak için nelere ihtiyacım var? Şu lahza çalıştığım firmada mutlu olmamı engelleyen faktörler neler? Bunları değiştirmek için neye ihtiyacım var? Egzersiz arkadaşlarımla ve üstlerimle iletişimim nasıl? Kendimi dürüst ifade etmeme sebep olan eksikliklerim neler? Daha pek fazla soru ile halen çalışmakta olduğunuz şirkette neler yaparsanız, şartları değiştirebileceğinizi belirleyebilirsiniz Oysa bir takım durumlarda bu değişiklikleri yerine getirmek olası olmaz, kararınız yeni bir meslek arayışına girmek olabilir

Nihai kararınız ne olursa olsun, bundan böyle elinizde net bir maksat var Bir sonraki adım ise bu hedefe gelmek için yapılabilecekler listesi çıkarmaktır ?En çok ben çalışıyorum, en düşük ben ayrım ediliyorum, kimse beni takdir etmiyor; mutsuzum? diyorsanız eğer, yapılacaklar listeniz sözlü ve sözsüz iletişiminizi geliştirmenizle başlamalıdır Fark edilmeyi, kendinizi göstermeyi öğrenmeniz gerekir

Niçin siz de kendinize bir yol arkadaşı bulmayı denemiyorsunuz? Birileri ile yolculuğunu paylaşmayı ya da? En basitinden eşiniz, sevdiğiniz bir arkadaşınız, değerinde verdiğiniz bir yakınınız ya da bir profesyonel Birlikte yürüyebileceğiniz, size destek olabilecek, sizin takviye olabileceğiniz biri Ne kadar güzel bir hediye olurdu amaca doğru yürürken verilecek içten bir destek Sanki sihirli bir değnek gibi :f47:

Kaynak: Kariyer Dergi *

858,496Konular
981,668Mesajlar
29,740Kullanıcılar
Üst Alt