Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Siirtin Yemekleri

Siirtin Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
siirt yöresi yemekleri,siirt'in yemekleri,siirt yöresel yemekleri,siirt yemek yemek tarifleri,siirt yemek kültürü

Siirtin Yemekleri; Siirt köftesi, büryan, varak kek, aside, imcerket perde pilavı, ayranlı yarma, rayoşu meketip ve humbardır

Büryan (Perive)
Kavgalı kuyularda pişirilen Büryan başlıca yazın yenilen bir et yemeğidir Kemiklerinden ayrılan et parçaları daha evvel kızdırılmış yeraltı kuyularına çengellerle sarkıtılır ve kuyu ağzı kapatılır Kuyu tabanına büyükçe bir kazan yerleştirilir Etin artı yağı bu kazanda birikir İki saat bekletilir Kuyudan alınan pişmiş etler, askılarda satışa sunulur Servis sırasında dargın vaziyette hazırlanmış bekletilen etler, her tarafta konularak sıcak servis yapılır

Perde Pilavı
Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen Perde Pilavı Siirtin en meşhur misafir yemeğidir Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir Evvelden kızartılan keklik ya da tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber değişik baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür Önceleri kor alev üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şu anda fırınlarda pişirilmektedir Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle külay biçiminde boşaltılır Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır Bu kabuk yarılarak servis yapılır

Siirt Köftesi
Mahalli tabirle Kitel diye adlandırılan Siirt Köftesi ince bulgurdan yapılır Su ile yoğrularak hamur haline getirilen bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir arz baharat konduktan sonra kapatılır Bundan sonradan yapılan kocaman köfteler kaynar suda haşlanarak pişirilir Bu ağır köftenin yanına çoğunlukla garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar ya da bamya bulunur Pırtike denilen ıspanak çorbası bunların başında kazanç Nube denilen çok acılı ottan yapılan çorba da bulunabilir

Sarımsaklı Köfte
Serin mevsimlerde Pazar sabahları yenen sade bir köftedir İnce bulgurla yapılır Bulgur hamur haline getirilerek elle geniş ve ince bir daire şekli verilir Kaynar suda haşlanarak pişirildikten daha sonra yağlı kavurmanın sıcak suda eritilmesi ve bir tedarik ince sarımsam ilavesiyle elde edilen bir nevi sosa batırılarak yenilir

Ayranlı Yarma
Kış mevsiminde yenilen bu yemeğin diğer adı Şişe Şirtendir Semt dibeklerinde dövülerek kasuğu çıkarılan buğday, değirmende övütülerek yarma haline getirilir Bol suda hamurlaşıncaya değin pişirilir Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakılarak yayılır Yazın torbalarda süzülerek topak halinde kurutulan ayran İncene denen dibi pürüzlü toprak tencerede ılık suda, elle sürtülerek eritilir Istikrarsız ayla gelen ayranın içine bol miktarda kızarmış yağ, nane ve kırmızı biber konularak yarma tabağının anlamsız bırakılan kısmına dökülür Hazırlanan ayranlı yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir

Bumbar
Bu yemek yemek mahalli bayram günü olen Cıgorun (çık gör) özel emeğidir Mahalli adı Cokattır Evvelden arınmış, tuzlanarak kurutulmuş ya da taze olarak itina ile temizlenmiş kalın bağırsakların bir ucu dikilir Yıkanmış nemli pirinç, karabiber, maydanoz ve kıyma (elle ince doğranmış et) karıştırılarak bağırsak içine doldurulur 3040 Cm olacak şekilde öbür ucu da dikilir Bağırsağın hava almasını temin etmek için, değişik yerlerinden şişle delik açılır ve kazanda ılık su içine bırakılır Bir buçuk saat kadar kaynatılarak pişirilir Bağırsaklar, dolgun vaziyete geldiği vakit ateşten indirilir Kaynar sudan alınan Bumbarlar geniş bir kabın içine konur ve üstü bir bezle örtülerek 20 dakika dinlendirildikten daha sonra servis yapılır

Tatlılar :

Varak Kek
Sıradan sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur Hamurun iki katı dek pekmez, yarısı oranında su ile karıştırılarak kaynatılır Kaynamış bu karışıma hamurlar atılarak yarım saat kaynatılır Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür Üstüne ceviz içi serpilir Sogutulduktan sonradan servis yapılır

Aside
Un ve yağla birlikte kısık ateşte kahve rengini alıncaya değin kavrulur Kavrulan un, soğumaya bırakılır Bir tencerede unla orantılı olarak ağda hazırlanır Ağda da soğutulur Kavrulmuş unla ağda iyice yoğrularak elle şekil verilir Böylece tatlı, servise hazırlanmış olur


Rayoşu Meketip

2 kg una 2 yumurta kırılır Bir nehir bardağı zeytinyağı ve bir akarsu bardağı yoğurtla hamur adamakıllı yoğrulur Yufka yapılır Yufka içine dövülmüş ceviz serilir Yufka katlanır Mektup zarfı şeklinde kesilir Adı da buradan gelir Kızdırılmış zeytinyağı içine atılır Kızartılır Pekmez ya da şekerli suya batırılır Tatlı servise hazır hale getirilir

İmçerket
1 kg un, 1 yumurta ve 1 nehir bardağı yoğurtla, kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur Çok az miktarda tuzlu atılır Bu hamur yaş bezin altında, küçük parçalar halinde indirilmiş vaziyette bekletilir 15 dakika dinlendirilen kesilmiş hamurlar açılır ve yağda kızartılır Soğutulduktan sonra toz şekerle birlikte servise hazır hale getirilir *
 
858,498Konular
982,569Mesajlar
30,318Kullanıcılar
pikachu -88Son üye
Üst Alt