iltasyazilim
FD Üye
Siirt Bölgesel Yemekleri,
Siirt yöresine ait yemekler,
Siirt yöresine özgü kıyma ve bulgurla yapılan bir yemek
Siirtin Yemekleri
Büryan(Perive) Kebabı, (Kuzu etinden yapılır)
Yahni (Zengerani), İçli köfte hamurundan nohut ile hazırlanan ekşili bir yemek yemek
Pirtike, Nohutlu, sumaklı ıspanak çorbası
Ginef, Bumbar dolması(Cokat, Zimbilok)
Perde pilavı,
SeverbasalŞorbit Basal (Taze soğan çorbası)
Şorbit Zehtar (Kekikli bulgur çorbası)
Şişe Şirten (Ayranlı Yarma),
Kitel, İnce bulgurdan yapılan Siirt köftesi
Kiftel Leben, Yoğurtlu köfte
Kitel Fum, Et, Bulgur ve Sarımsakla hazırlanan köfte
Balsıra Ir, Kıyma ve bulgurla yapılan yemek yemek
Bellog, Siirt' in Mercimekli köftesi
Aside, Un, yağ ile yapılan bir tatlı
İmçerket, Un,yumurta, yoğurtla yapılan bir tatlı
Rayoşu Meketip, Un, yumurta,pekmez ile yapılan tatlı
Varak keek, Hamur, yufka, pekmez ile yapılan bir tatlı
Enip, Üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bir tatlı
Büryan (Perive)
Kızgın kuyularda pişirilen Büryan çoğunlukla yazın yenilen bir et yemeğidir Kemiklerinden ayrılan et parçaları daha evvel kızdırılmış yeraltı kuyularına çengellerle sarkıtılır ve kuyu ağzı kapatılır Kuyu tabanına büyükçe bir kazan yerleştirilir Etin artı yağı bu kazanda birikir İki saat bekletilir Kuyudan alınan pişmiş etler, askılarda satışa sunulur Servis sırasında kavgalı vaziyette hazırlanmış bekletilen etler, bitmiş konularak sıcak servis yapılır
Perde Pilavı
Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen Perde Pilavı Siirtin en ünlü konuk yemeğidir Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka biçiminde sıvanır Bu hamur üstüne badem içi ile şekiller verilir Evvelden kızartılan keklik ya da tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber dağıtılmış baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür Önceleri kor alev üstünde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, hemen fırınlarda pişirilmektedir Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin zıt yüz edilmesiyle külay şeklinde boşaltılır Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır Bu kabuk yarılarak servis yapılır
Siirt Köftesi
Mahalli tabirle Kitel diye adlandırılan Siirt Köftesi ince bulgurdan yapılır Su ile yoğrularak hamur haline getirilen bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir miktar baharat konduktan daha sonra kapatılır Bundan sonra yapılan iri köfteler kaynar suda haşlanarak pişirilir Bu ağır köftenin yanına genel olarak garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur Pırtike denilen ıspanak çorbası bunların başında gelir Nube denilen fazla acılı ottan yapılan çorba da bulunabilir
Sarımsaklı Köfte
Serin mevsimlerde Pazar sabahları yenen sade bir köftedir İnce bulgurla yapılır Bulgur hamur haline getirilerek elle geniş ve ince bir daire şekli verilir Kaynar suda haşlanarak pişirildikten daha sonra yağlı kavurmanın sıcak suda eritilmesi ve bir arz ince sarımsam ilavesiyle elde edilen bir nevi sosa batırılarak yenilir
Ayranlı Yarma
Kış mevsiminde yenilen bu yemeğin diğer adı Şişe Şirtendir Mahalle dibeklerinde dövülerek kasuğu çıkarılan buğday, değirmende övütülerek yarma haline getirilir Bol suda hamurlaşıncaya değin pişirilir Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakılarak yayılır Yazın torbalarda süzülerek topak halinde kurutulan ayran İncene denen dibi pürüzlü toprak tencerede ılık suda, elle sürtülerek eritilir Sıvı hale gelen ayranın içine bolca kızarmış yağ, nane ve kırmızı biber konularak yarma tabağının abes bırakılan kısmına dökülür Hazırlanan ayranlı yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir
Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı
Bu yemek mahalli bayram günü olen Cıgorun (çık gör) özel emeğidir Mahalli adı Cokattır Evvelden temizlenmiş, tuzlanarak kurutulmuş ya da taze olarak itina ile arınmış kalın bağırsakların bir ucu dikilir Yıkanmış ıslak pirinç, karabiber, maydanoz ve kıyma (elle ince doğranmış et) karıştırılarak bağırsak içine doldurulur 3040 Cm olacak şekilde değişik ucu da dikilir Bağırsağın hava almasını sağlamak için, çeşitli yerlerinden şişle delik açılır ve kazanda ılık su içine bırakılır Bir buçuk saat değin kaynatılarak pişirilir Bağırsaklar, çizgili vaziyete geldiği süre ateşten indirilir Kaynar sudan alınan Bumbarlar geniş bir kabın içine konur ve üstü bir bezle örtülerek 20 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır
Tatlılar :
Varak Kek
Bayağı sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur Hamurun iki katı dek pekmez, yarısı oranında su ile karıştırılarak kaynatılır Kaynamış bu karışıma hamurlar atılarak yarım saat kaynatılır Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür Üstüne ceviz içi serpilir Sogutulduktan daha sonra servis yapılır
Aside
Un ve yağla birlikte kısık ateşte kahve rengini alıncaya dek kavrulur Kavrulan un, soğumaya bırakılır Bir tencerede unla orantılı olarak ağda hazırlanır Ağda da soğutulur Kavrulmuş unla ağda en ince ayrıntısına kadar yoğrularak elle şekil verilir Bu Nedenle tatlı, servise hazır olur
Rayoşu Meketip
2 kg una 2 yumurta kırılır Bir nehir bardağı zeytinyağı ve bir nehir bardağı yoğurtla hamur iyice yoğrulur Yufka yapılır Yufka içine dövülmüş ceviz serilir Yufka katlanır Mektup zarfı şeklinde kesilir Adı da buradan kazanç Kızdırılmış zeytinyağı içine atılır Kızartılır Pekmez ya da şekerli suya batırılır Tatlı servise hazırlanmış ışık halkası getirilir
İmçerket
1 kg un, 1 yumurta ve 1 nehir bardağı yoğurtla, kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur Fazla az miktarda tuzlu atılır Bu hamur yaş bezin aşağıda, küçük parçalar halinde indirimli vaziyette bekletilir 15 dakika dinlendirilen indirilmiş hamurlar açılır ve yağda kızartılır Soğutulduktan sonra toz şekerle birlikte servise hazır hale getirilir *
Siirt yöresine ait yemekler,
Siirt yöresine özgü kıyma ve bulgurla yapılan bir yemek
Siirtin Yemekleri
Büryan(Perive) Kebabı, (Kuzu etinden yapılır)
Yahni (Zengerani), İçli köfte hamurundan nohut ile hazırlanan ekşili bir yemek yemek
Pirtike, Nohutlu, sumaklı ıspanak çorbası
Ginef, Bumbar dolması(Cokat, Zimbilok)
Perde pilavı,
SeverbasalŞorbit Basal (Taze soğan çorbası)
Şorbit Zehtar (Kekikli bulgur çorbası)
Şişe Şirten (Ayranlı Yarma),
Kitel, İnce bulgurdan yapılan Siirt köftesi
Kiftel Leben, Yoğurtlu köfte
Kitel Fum, Et, Bulgur ve Sarımsakla hazırlanan köfte
Balsıra Ir, Kıyma ve bulgurla yapılan yemek yemek
Bellog, Siirt' in Mercimekli köftesi
Aside, Un, yağ ile yapılan bir tatlı
İmçerket, Un,yumurta, yoğurtla yapılan bir tatlı
Rayoşu Meketip, Un, yumurta,pekmez ile yapılan tatlı
Varak keek, Hamur, yufka, pekmez ile yapılan bir tatlı
Enip, Üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bir tatlı
Büryan (Perive)
Kızgın kuyularda pişirilen Büryan çoğunlukla yazın yenilen bir et yemeğidir Kemiklerinden ayrılan et parçaları daha evvel kızdırılmış yeraltı kuyularına çengellerle sarkıtılır ve kuyu ağzı kapatılır Kuyu tabanına büyükçe bir kazan yerleştirilir Etin artı yağı bu kazanda birikir İki saat bekletilir Kuyudan alınan pişmiş etler, askılarda satışa sunulur Servis sırasında kavgalı vaziyette hazırlanmış bekletilen etler, bitmiş konularak sıcak servis yapılır
Perde Pilavı
Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen Perde Pilavı Siirtin en ünlü konuk yemeğidir Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka biçiminde sıvanır Bu hamur üstüne badem içi ile şekiller verilir Evvelden kızartılan keklik ya da tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber dağıtılmış baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür Önceleri kor alev üstünde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, hemen fırınlarda pişirilmektedir Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin zıt yüz edilmesiyle külay şeklinde boşaltılır Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır Bu kabuk yarılarak servis yapılır
Siirt Köftesi
Mahalli tabirle Kitel diye adlandırılan Siirt Köftesi ince bulgurdan yapılır Su ile yoğrularak hamur haline getirilen bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir miktar baharat konduktan daha sonra kapatılır Bundan sonra yapılan iri köfteler kaynar suda haşlanarak pişirilir Bu ağır köftenin yanına genel olarak garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur Pırtike denilen ıspanak çorbası bunların başında gelir Nube denilen fazla acılı ottan yapılan çorba da bulunabilir
Sarımsaklı Köfte
Serin mevsimlerde Pazar sabahları yenen sade bir köftedir İnce bulgurla yapılır Bulgur hamur haline getirilerek elle geniş ve ince bir daire şekli verilir Kaynar suda haşlanarak pişirildikten daha sonra yağlı kavurmanın sıcak suda eritilmesi ve bir arz ince sarımsam ilavesiyle elde edilen bir nevi sosa batırılarak yenilir
Ayranlı Yarma
Kış mevsiminde yenilen bu yemeğin diğer adı Şişe Şirtendir Mahalle dibeklerinde dövülerek kasuğu çıkarılan buğday, değirmende övütülerek yarma haline getirilir Bol suda hamurlaşıncaya değin pişirilir Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakılarak yayılır Yazın torbalarda süzülerek topak halinde kurutulan ayran İncene denen dibi pürüzlü toprak tencerede ılık suda, elle sürtülerek eritilir Sıvı hale gelen ayranın içine bolca kızarmış yağ, nane ve kırmızı biber konularak yarma tabağının abes bırakılan kısmına dökülür Hazırlanan ayranlı yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir
Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı
Bu yemek mahalli bayram günü olen Cıgorun (çık gör) özel emeğidir Mahalli adı Cokattır Evvelden temizlenmiş, tuzlanarak kurutulmuş ya da taze olarak itina ile arınmış kalın bağırsakların bir ucu dikilir Yıkanmış ıslak pirinç, karabiber, maydanoz ve kıyma (elle ince doğranmış et) karıştırılarak bağırsak içine doldurulur 3040 Cm olacak şekilde değişik ucu da dikilir Bağırsağın hava almasını sağlamak için, çeşitli yerlerinden şişle delik açılır ve kazanda ılık su içine bırakılır Bir buçuk saat değin kaynatılarak pişirilir Bağırsaklar, çizgili vaziyete geldiği süre ateşten indirilir Kaynar sudan alınan Bumbarlar geniş bir kabın içine konur ve üstü bir bezle örtülerek 20 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır
Tatlılar :
Varak Kek
Bayağı sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur Hamurun iki katı dek pekmez, yarısı oranında su ile karıştırılarak kaynatılır Kaynamış bu karışıma hamurlar atılarak yarım saat kaynatılır Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür Üstüne ceviz içi serpilir Sogutulduktan daha sonra servis yapılır
Aside
Un ve yağla birlikte kısık ateşte kahve rengini alıncaya dek kavrulur Kavrulan un, soğumaya bırakılır Bir tencerede unla orantılı olarak ağda hazırlanır Ağda da soğutulur Kavrulmuş unla ağda en ince ayrıntısına kadar yoğrularak elle şekil verilir Bu Nedenle tatlı, servise hazır olur
Rayoşu Meketip
2 kg una 2 yumurta kırılır Bir nehir bardağı zeytinyağı ve bir nehir bardağı yoğurtla hamur iyice yoğrulur Yufka yapılır Yufka içine dövülmüş ceviz serilir Yufka katlanır Mektup zarfı şeklinde kesilir Adı da buradan kazanç Kızdırılmış zeytinyağı içine atılır Kızartılır Pekmez ya da şekerli suya batırılır Tatlı servise hazırlanmış ışık halkası getirilir
İmçerket
1 kg un, 1 yumurta ve 1 nehir bardağı yoğurtla, kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur Fazla az miktarda tuzlu atılır Bu hamur yaş bezin aşağıda, küçük parçalar halinde indirimli vaziyette bekletilir 15 dakika dinlendirilen indirilmiş hamurlar açılır ve yağda kızartılır Soğutulduktan sonra toz şekerle birlikte servise hazır hale getirilir *