Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sık seyahat edenler için beslenme önerileri

Sık seyahat edenler için beslenme önerileri
0
122

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
105223.jpg
105223.jpg
Kent dışı yahut yurtdışı seyahatleri ve tatilleri, turizm hedefli olduğunda gidilen bölgelerin kültürel pahalarını tanıma ismine ağır gezi ve alışveriş yüklü; iş ile ilgili olduğunda içtimalar, kongreler, müşteri ziyaretleri, fuar üzere ticari etkinliklerle; spor, hobi gayeli olduğunda ise kayak, dalış üzere spor aktiviteleri ile hudutlu vakitte süratli tempo ile sürüyor.

Doğal olarak da bu ağır aktiviteleri yaşarken beslenme usulümüz, yemeğe ayırılan hengam ve kalite düşmektedir. Damak zevklerimizin farklı olduğu gayrı devletlerin yahut kentlerin yiyeceklerine alışmaya ve tüketmeye çalışırken bir bakmışız ara öğünler atlanmış, ana öğünlerin saatleri olağandan hayli kaymış olabiliyor.

Uzun süren uçak yolculuklarında saat farkı iklim farkı metabolizmamızı da etkilemektedir. Bilindiği üzere vücut, biyolojik saat dediğimiz, gece ahenge ve gündüz etkin olmaya ayarlı doğal bir ritme sahiptir. Bu istikrar bir sebeple bozulursa dikkat dağınıklığı, bitkinlik, halsizlik, iştahsızlık üzere sorunlara yol açıyor. Seyahat yurtdışına olacaksa gittiğimiz memleketin mutfak kültürü, yemekleri de bizi epeyce etkilemekte ve tarafı geldiğinde olumsuz tablolarla önümüze çıkmaktadır.

Seyahatlerimde yediklerime nasıl dikkat edebilirim?

Yolculuğa çıkmadan evvel hafif bir şeyler yemelisiniz, çok tok yahut bilakis çok aç karnına olmamanız gerekir.

Uçakta maruz kalınan basınç, su kaybına neden olur.Sıvı kaybına sebep olan içeceklerden; alkol, kahve, çay, kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız.

Uçak yolculuğu sırasında salata ve ya kepekli ekmeklerle hazırlanmış sandviçleri yemeniz daha sağlıklı öğün tercihi olacaktır.

Yola çıkmadan evvelki son öğün karbonhidrat bakımından güçlü, protein bakımından yoksul olsun. Jet-Lag tesirinden kurtulmak için seyahatin bittiği gün ise hafif yiyecekler tüketin. Sonraki sabah kahvaltıda protein bakımından varlıklı olan süt, peynir, yumurta üzere besinlere mahal vermeye itina gösterin ve bol likit alın.

Rastgele bir metabolik hastalık yahut hamileleik üzere bir durum varsa seyahat öncesi hekiminizle görüşmeniz mümkün riskleri en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Seyahat edeceğiniz mekanın mutfağı konusunda kesinlikle evvelden malumat edinin. Örneğin, Çin mutfağının tatlı, tuzlu, ekşi, acı bazen birkaçının yan yana geldiği ağır lezzetleri, kullandıkları soya yağı damak tadınıza uymayabilir. Singapur kültüründe böcek yüklü beslenme, açıkta pişirilen yiyecekler. Filipinlerde ki egzotik meyveler ve ya vesair Uzakdoğu mutfağında bölge alan deniz eserleri yosunlar besin alerjisine, zehirlenmesine neden olabilir. Şayet Türk mutfağından çok farklı beslenme alışkanlıkları olan devletlere gidiyorsanız tadı, kokusu, görünüşü de değişik olan, içeriğini bilmediğimiz, açıkta satılan, yeterli pişmemiş, çiğ besinleri tüketmeyiniz. Hijyen kurallarına pek dikkat edilmeyen kesimlere seyahatlerinizde ise, şişede satılan sular, kutuda satılan ve bilinen marka meyve sularını tercih etmeli, çok sıcak da gelse nasıl hazırlandığını bilmediğiniz buzları içeceklerinize ilave etmeyiniz.

Havuzlardan, denizden, klimalardan bulaşacak marazlar konusunda da bilinçli olmak gerekir. Seyahatlerde en çok gözlenen marazlar; turist isalleri, kolera, tifo, zatürre üzere hastalıklardır. Seyahatler sırasında ayrıyeten kabızlık üzere bağırsak meseleleri de yaşanabiliyor. Meyve tüketerek, lifli besinler ile beslenerek ve bol su içerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Avrupa- Amerika üzere garp mutfak kültürünün hakim olduğu alanlarda ve ya nüfusun kozmopolit olduğu büyük kentlerde, münhasıran 5 yıldızlı otellerde, birkaç mutfak kültürünün eserlerini seçme imkanınız olacağından pek sorun yaşamazsınız. Burada ise sorun açık büfe eserleridir. Her şey dahil programı çerçevesinde sunula, 24 saat ikram edilen yiyecekler, limitsiz alkol, yeme sonlarınızı ve beslenmenizi makûs tesirler. Seçimlerinizde denetimli olmanız gerekir. Ara öğünlerde krema, mayonez, cips, dip soslarından, kuruyemişlerden ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Meyve ve yoğurtlar, çoka kaçmamak kaydıyla kuru kayısı, ceviz, kepekli bisküvi üzere besinler ara öğünler için ülküdür. Seyahat sırasında bu yiyecekleri bulmak sıkıntı oluyor ise bavulunuza bir-iki paket koyabilirsiniz. İki ana öğünden birinde zerzevat tercih edilmelidir. Burada yemek seçiminizi ızgara-haşlama üzere pişirme metotlarının uygulandığı stilde seçmelisiniz. Domuz eti içeriğinden çekiniyorsanız, balık-tavuk üzere seçenekler, salat, haşlanmış zerzevat ve meyve yüklü seçimler yapmanız daha alanında olur. Öğün atlamamaya itina göstermelisiniz.

Güne yeterli bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Tereyağlı omletler, yağ içeriği çok yüksek peynirler ve şarküteri eserleri konumuna, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, salatalık, domates yahut taze meyve, yulaf, müsli üzere kahvaltılık tahıllarla süt ve ya yoğurt eğini tercih edebilirsiniz. Yeniden de siz sürprizlere hazır olun, birçok devlette kahvaltı alışkanlıkları da çok farklıdır. Örneğin; Fransızlar peyniri kahvaltıda değil de yemek sonrası tüketiyorlar, İspanyollar iki sefer kahvaltı ediyorlar, Uzakdoğu da ise güne pilav yiyerek velev balık yiyerek başlıyorlar.

Yarım pansiyon konaklamalı tatillerde, ekseriyetle yapılan yanlış iki öğüne tartı verilip, ara öğünlerin geçiştirilmesi oluyor. Bilhassa akşam öğünlerinde açık büfe servislerinin yapıldığı tertiplerde, denetim edilmeyen açlık duygusu ile ağır yağlı ve tatlı yiyecekleri tüketme eğilimi artıyor. Unutmayın, sık ve azar azar beslenme metabolizmayı hızlandırdığı üzere, kan şekerinin denetim edilmesini de sağlar.

Çokça vakit ayrılamayan öğlen öğünlerinde, makarna, pizza üzere yiyecekleri tek başlarına öbür yiyecek ekleri olmadan tüketebilirsiniz ya da ağır soslar içermeyen, limon ve baharatlarla tatlandırdığınız salata yahut hindi etli, ton balıklı, yeşillikler ek edilmiş, kepekli ekmekler ve ya tam tahılla hazırlanmış sandviçler de uygun birer seçim olabilir. Her porsiyonu dev kaloriler içeren fastfood menülerinden uzak durmanız en sahih hareket olur. Akşam ise kaliteli proteinler tüketmeli, ızgarada pişmiş et, balık, tavuğun yanında makarna, pilav konumuna salata, haşlanmış zerzevat, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı zerzevat seçeneklerini kıymetlendirmeli, yemek üstüne meyve tercih edebilirsiniz.

Kabuklu deniz mahsullerinin kalori ve kolesterol bedelleri çok yüksektir. Tahminen bir öğün ile sınırlamak koşulu ile tatilde bu özgürlüğünüz olabilir.

Alkolü de denetimli tüketmek gerekir. 2 kadeh ile kendinizi sınırlamanız tarafında olur. Şayet ölçüyü kaçırırsanız, sonraki gün bol su tüketin, ana öğünlerde balık, potasyumdan güçlü koyu yeşil yapraklı sebzeler yiyin, ara öğünlerde ise meyveye tartı verin. Zerzevat potasyum açısından yüksek olduğu için lenf dolaşımınızı tertibe sokar ve alkolün vücuttan süratle atılmasına yardımcı olur. Ayrıyeten o gün diğer alkol tüketmemeye ihtimam gösterin.

 
858,506Konular
983,098Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt