Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sıkıyönetim Nedir?

Sıkıyönetim Nedir?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sıkıyönetim Nedir?

Olağanüstü zamanlarda, memlekette güvenliğin sağlanması için, Anayasanın tanıdığı sınırlar içinde, orduca kurulan yönetime verilen ad Sıkıyönetim, Başbakanlığın teklifi sonucu, Büyük Insanlar Meclisinin kabul etmesi ile kurulur Ya bütün memlekette, veya açıklanmış bölgelerde, belirtilen bir süre için kurulur Bu süreler, gerektiğinde Büyük Millet Meclisi kadar uzatılabilirSıkıyönetim halinde, bütün yöneticilik askerî yönetimin elinde bulunur Her çeşit idarî tedbirler olmak, sıkıyönetim Komutanlığının yetkileri içindedir Bu yönetim esnasında, askerî mahkemelerin yetkileri, sivil şahıslar için de uygulanabilir

Türkiye`de Sıkıyönetim : Türkiyede Sıkıyönetim kurulması, ilkin 1876 yılında ilân edilen Anayasa ile kabul edilmiştir Bu zamanda Sıkıyönetim, hükümetin teklifi üzerine, padişah tarafından ilân edilirdi

Birincil Sıkıyönetim, 31 Mart Olayı sonucu olarak, 12 Nisan 1909 da ilân edilmiştir Çok kanlı kararları uygulayan bu Sıkıyönetim, üç sene devam ettikten sonra 15 Temmuz 1912 tarihinde son bulmuş, oysa 13 gün daha sonra 42 gün süren ikinci Sıkıyönetim ilân edilmiştir

Fakat, Osmanlı İmparatorluğu`nun her taraftan büyük yenilgilere uğradığı bu tarihlerde, Balkan Savaşı`nın başlaması ve seferberliğin ilân edilmesi üstüne, üçüncü Sıkıyönetim 21 Eylül 1912 tarihinde ilân edilmiştir Bütün Birinci Dünya Savaşı boyunca devam eden bu Sıkıyönetim, Türkiye`deki Sıkıyönetimlerin en uzunu olmuş ve yedi yıl sürdükten sonradan 11 Ekim 1919 tarihinde son bulmuştur

17 Mart 1920 tarihinde ilân edilen dördüncü Sıkıyönetim, düşman işgali aşağı bulunan İstanbul`da ilân edilmiştir ve Osmanlı İmparatorluğu zamanının son Sıkıyönetimidir Bu Sıkıyönetim, ne eyvah fakat, yabancılar kadar uygulanmıştır

Türkiye`de Sıkıyönetim idarelerinin beşincisi ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk Sıkıyönetimi, İkinci Dünya Savaşı yıllarında, 1941 de kurulmuştur Tüm savaş baştan başa devam etmiş ve 22 Aralık 1947 tarihinde son bulmuştur Altıncı Sıkıyönetim, 67 Eylül 1955 tarihindeki olaylar üstüne ilân edilmiş ve dokuz ay sürmüştür

Yedinci Sıkıyönetim idaresi ise, İstanbul Üniversitesinde, Demokrat Parti iktidarı kadar çıkarılan kanunları ve tutulan yolu protesto etmek isteyen üniversiteli gençlerin 28 Nisan 1960 tarihinde çıkardıkları ayaklanma üzerine benzer gün belirlenmiş, Demokrat Parti Hükümetinin, Türk Silâhlı Kuvvetleri kadar iktidardan uzaklaştırılma tarihi olan 27 Mayıs 1960 tarihine dek sürmüştür Fakat, bu tarihten sonradan da Sıkıyönetim devam etmiş, lakin bu tarihten sonradan devam eden Sıkıyönetim, Millî Birlik İdaresinin Sıkıyönetim`i olmuştur

Bu Nedenle bu Sıkıyönetim, Millî Birlik Hükümetinin devam ettiği sürece yürürlükte kalmış, bu vakit içinde Kurucu Meclis belirlenmiş, yeni Tüzük millet tarafından onaylanmış ve 15 Ekim 1961 tarihinde yapılan genel seçimlerle, yeni Türkiye Büyük Halk Müziği Meclisi açılarak, Türkiye Cumhuriyeti yönetimi, sivil idareye devredilmiştir Bu durum sonucu olarak da, Türkiye`deki yedinci Sıkıyönetim 30 Kasım 1961 tarihinde son bulmuştur

21 Mayıs 1963 olayları sonucu olarak da Ankara, İstanbul ve İzmir`de, sekizinci Sıkıyönetim ilân edilmiştirBu Sıkıyönetim, ikişer aylık sürelerle tazelenmiş, 1964 yılında uygulanmasına son verilmiştir *

858,468Konular
981,196Mesajlar
29,543Kullanıcılar
samuray72Son üye
Üst Alt