Sağlıklı bir fizik ve zihin için yerinde ve istikrarlı beslenme çok kıymetli. Yetişkinliğe akıllıca ve hayatımızı yönlendirmeye başladığımız meslek seçiminde kıymetli durak noktaları olan testler kaçınılmazdır. Pek çoğumuz için gerilim yüklü bu devirde, başarıyı ve dikkati artırmak için beslenmemize gereken titizliği göstermeliyiz.
Gerilimli vakitlerde hudut sisteminin ve iç salgı sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için kimi vitaminlere çok çokça gereksinim duyulur. Bunlar B ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerin eksikliği, gerilim yaratan faktörlere olan tolerans ve bunlarla baş etme becerisini de düşürür. B vitaminini ekmek, tahıllar ve kurubaklagillerden sağlayabiliriz. Test haftasında bu cins azıkları tüketmeye ihtimam gösterin.
Şiddetli karbonhidrat ve şeker tüketimi, uzun müddet aç kalma ve öğün atlama hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu da yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulanık görme ve hafıza zayıflaması yapar. Bu nedenle imtihan haftasında öğün atlanmamalı kâfi ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir.
Proteinli besinlerin kâfi ölçüde tüketilmesi, doku onarımı, kas gücü, hormonların düzgün çalışması, tokluk, zihnin daha parlak olması için gerekli amino asitleri sağlar. Hafıza için münhasıran B12 vitamini içermesi nedeniyle kıymetlidir. En süratli dokularımıza ulaşan whey proteinler içeren süt (süt eserleri olan yoğurt ,peynir, kefir vb), yumurta günlük beslenmemizde ve velev her öğünde olmalıdır. Tekrar hayvansal kaynaklı et, tavuk, haftada 2-3 sefer omega3 zengini balık ve bitkisel kaynaklı kurufasulye, nohut, mercimek üzere kurubaklagilleri haftada 2-3 kere tüketmeliyiz.
Ceviz, fındık, badem, fıstık, kabak ve ay çekirdeği üzere kabuklu kuru yemişler varlıklı mineral, vitamin ve omega3 üzere zihin açıcı sağlıklı yağlar ve protein içermesi nedeniyle kesinlikle tüketilmelidir.
TESTTEN 1 GÜN EVVEL
Dışarıda hazır yemek yememeye itina şovunuz.
Meskeninizde çoka kaçmadan yemek yiyiniz.
Izgara balık, salata, tahin helvası akşam yemeği için iyi olabilir.
Günde 3 cup çay ve 2cup kahveden fazlasını tüketmeyin. İçerdikleri kafein ile doping üzere etli gösterir. Gelgelelim süratli bir halde yorgunluğu beraberinde getirir.
Haddinden fazla ölçüde yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçınınız. Bu cins yiyecekler imtihandan evvel barsak hareketlerinizin bozulmasına neden olabilir. Şayet canınız çok ziyade tatlı isterse bu muhtaçlığını daha hafif olan sütlü tatlılardan sağlayabilirsiniz.
Imtihandan evvel gaz yapıcı özelliği olan kurubaklagil tüketmemeye ihtimam gösterin.
Alkollü içeceklerden uzak durun.
IMTIHAN SABAHI NELER YEMELİYİZ?
Performansınızı artırmak ve dikkatinizi sağlamak için sabah kesinlikle kahvaltınızı yapın.
Kahvaltıda kesinlikle protein içeren peynir, süt, yumurtayı bulundurun. Bunlar tokluk mühletini uzatırlar, açlık hissini geciktirirler.
Reçel, bal, çikolata, pekmez, meyve suyu, şeker üzere besinlerden kaçının. Bu besinler tek başına yendiğinde kan şekerinizin süratle yükselip düşmesine neden olacakları için daha çabuk açlık hissi uyandırır. Ve beraberinde dikkat eksikliğine ve uyku haline sebep olabilir. Taze yahut kuru meyve yiyerek tatlı gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda düşük glisemik indekse sahip önerdiğimiz haldeki kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat müddetini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir.
Şiddetli tuzlu besinlerden kaçının . Salam, sosis, sucuk, pastırma asla tüketmeyin. Zeytinde ziyade tuz içerdiği için susuzluk hissini artırır. Dikkat!...
Kesinlikle 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yiyin.
Küçük bir avuç fındık, fıstık, badem, ceviz tüketmeye çalışın.
Daha evvel denemediğiniz bir yiyeceği tüketmeyin.
Imtihan sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar ölçüsünü ve sıklığını arttıran çay ve kahve üzere içecekler çokça tüketilmemelidir.
Hijyenik kaidelerde hazırlanmamış birçok besin, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Kimi besin zehirlenmeleri daha kısa müddette güzelleşirken, kimilerinin güzelleşmesi daha uzun sürebilmektedir. Riske girmeyin, dışarıda satılan, markasız, ne olduğunu bilmediğiniz besinlerden uzak durun. Dışarıda ve toplu yemek servisi yapan noktalarda yemek yemek zorunda kalan gençler ise, yemek yedikleri restoranın muteber ve kaliteli bir restoran olmasına dikkat etmelidirler. Sokakta açıkta satılan yiyecekler mümkün olduğunca yenmemelidir. Bölgesine, saklı kutuda satılan markası malûm, sağlam süt, yoğurt, ayran üzere içeceklerin yahut paketli eserlerin satın alınması daha münasiptir. Satın alınacak bütün besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
SON BİR HAFTA BESLENME TEKLIFLERI
Bol bol su için. (Günde 2-2.5 litre )
Her öğünde 1 adet orta uzunluk çiğ havuç; ağır A vitamini içeriği ile hafızanızı ve gözlerinizi güçlendirir.
Her sabah, öğlen, akşam yemeklerde bol çiğ zerzevat yiyin.
Haftada 2-3 kere balık tüketmeye ihtimam gösterin. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde hafızayı güçlendirir.
Her gün 1 avuç ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında tesirlidir.
Zayıflama emelli düşük kalorili diyetler yapmayın.
Her öğünde ekmek yahut mekanına geçen az yağlı bulgur, makarna, pirinç üzere vitamin, protein, mineralden varlıklı karbonhidratları abartmadan tüketin. Bunlardan alacağınız kuvvet kas yıkımını önler. Yorgunluğu azaltır. Karbonhidratların yanında et yahut tavuk yahut balık yahut kurubaklagil yahut yumurta olmalı. Öğün kesinlikle çiğ yahut pişmiş zerzevat ve yoğurt ile desteklenmedir.
“Zamanım yok yürüyüş, egzersiz yapamam” diyenlere!.. Yarım saat de olsa kesinlikle devir yaratın; zira fizikî aktivite zihni açar.
TEST ANINDA BESLENME ?
Artık; imtihanda şeker ve her türlü şekerlemeler tüketmenin zararını hepimiz biliyoruz yahut bilmeliyiz. Bu cins besinler tek başına yalın karbonhidrat içerir kan şekerini süratli yükseltir ve süratli düşürür. Kan şekerinin süratle düşmesi de, performans ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler alanına, kan şekerini yükselttikten sonra çabuk düşmesini önleyen yağ ve protein içeren çikolata yemek (süt ile birlikte) yanında bir davranış olur. Çikolata kafein içerdiği için abartılı ölçülerde tüketilmediği sürece uyarıcı tesiri açısından çok tesirli değildir. Peynir, ekmek, üzere protein içeren küçük sandviçleri ayran yahut süt ile tüketmek hipoglisemi ve insülin direnci olan mektepliler için tercih edilmelidir. Talebeler testte acıkmaktan korku duyuyorlarsa, kutu süt, ayran, tuzsuz ve kavrulmamış olması kaydıyla; badem, fındık, fıstık ve ceviz üzere yağlı tohumları, muz ve kuru kayısı üzere meyveleri sağlıklı atıştırmalıklar olarak yanlarında bulundurabilirler.
Test sürecinde yanımızda su bulundurarak azar azar içmek, böylelikle tuvalet gereksinimini tetiklememek akıllıca olur.
Imtihana girecek bütün talebelere muvaffakiyetler diliyorum...
Mütehassıs Diyetisyen Songül Kanımtürk
Gerilimli vakitlerde hudut sisteminin ve iç salgı sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için kimi vitaminlere çok çokça gereksinim duyulur. Bunlar B ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerin eksikliği, gerilim yaratan faktörlere olan tolerans ve bunlarla baş etme becerisini de düşürür. B vitaminini ekmek, tahıllar ve kurubaklagillerden sağlayabiliriz. Test haftasında bu cins azıkları tüketmeye ihtimam gösterin.
Şiddetli karbonhidrat ve şeker tüketimi, uzun müddet aç kalma ve öğün atlama hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu da yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulanık görme ve hafıza zayıflaması yapar. Bu nedenle imtihan haftasında öğün atlanmamalı kâfi ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir.
Proteinli besinlerin kâfi ölçüde tüketilmesi, doku onarımı, kas gücü, hormonların düzgün çalışması, tokluk, zihnin daha parlak olması için gerekli amino asitleri sağlar. Hafıza için münhasıran B12 vitamini içermesi nedeniyle kıymetlidir. En süratli dokularımıza ulaşan whey proteinler içeren süt (süt eserleri olan yoğurt ,peynir, kefir vb), yumurta günlük beslenmemizde ve velev her öğünde olmalıdır. Tekrar hayvansal kaynaklı et, tavuk, haftada 2-3 sefer omega3 zengini balık ve bitkisel kaynaklı kurufasulye, nohut, mercimek üzere kurubaklagilleri haftada 2-3 kere tüketmeliyiz.
Ceviz, fındık, badem, fıstık, kabak ve ay çekirdeği üzere kabuklu kuru yemişler varlıklı mineral, vitamin ve omega3 üzere zihin açıcı sağlıklı yağlar ve protein içermesi nedeniyle kesinlikle tüketilmelidir.
TESTTEN 1 GÜN EVVEL
Dışarıda hazır yemek yememeye itina şovunuz.
Meskeninizde çoka kaçmadan yemek yiyiniz.
Izgara balık, salata, tahin helvası akşam yemeği için iyi olabilir.
Günde 3 cup çay ve 2cup kahveden fazlasını tüketmeyin. İçerdikleri kafein ile doping üzere etli gösterir. Gelgelelim süratli bir halde yorgunluğu beraberinde getirir.
Haddinden fazla ölçüde yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçınınız. Bu cins yiyecekler imtihandan evvel barsak hareketlerinizin bozulmasına neden olabilir. Şayet canınız çok ziyade tatlı isterse bu muhtaçlığını daha hafif olan sütlü tatlılardan sağlayabilirsiniz.
Imtihandan evvel gaz yapıcı özelliği olan kurubaklagil tüketmemeye ihtimam gösterin.
Alkollü içeceklerden uzak durun.
IMTIHAN SABAHI NELER YEMELİYİZ?
Performansınızı artırmak ve dikkatinizi sağlamak için sabah kesinlikle kahvaltınızı yapın.
Kahvaltıda kesinlikle protein içeren peynir, süt, yumurtayı bulundurun. Bunlar tokluk mühletini uzatırlar, açlık hissini geciktirirler.
Reçel, bal, çikolata, pekmez, meyve suyu, şeker üzere besinlerden kaçının. Bu besinler tek başına yendiğinde kan şekerinizin süratle yükselip düşmesine neden olacakları için daha çabuk açlık hissi uyandırır. Ve beraberinde dikkat eksikliğine ve uyku haline sebep olabilir. Taze yahut kuru meyve yiyerek tatlı gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda düşük glisemik indekse sahip önerdiğimiz haldeki kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat müddetini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir.
Şiddetli tuzlu besinlerden kaçının . Salam, sosis, sucuk, pastırma asla tüketmeyin. Zeytinde ziyade tuz içerdiği için susuzluk hissini artırır. Dikkat!...
Kesinlikle 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yiyin.
Küçük bir avuç fındık, fıstık, badem, ceviz tüketmeye çalışın.
Daha evvel denemediğiniz bir yiyeceği tüketmeyin.
Imtihan sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar ölçüsünü ve sıklığını arttıran çay ve kahve üzere içecekler çokça tüketilmemelidir.
Hijyenik kaidelerde hazırlanmamış birçok besin, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Kimi besin zehirlenmeleri daha kısa müddette güzelleşirken, kimilerinin güzelleşmesi daha uzun sürebilmektedir. Riske girmeyin, dışarıda satılan, markasız, ne olduğunu bilmediğiniz besinlerden uzak durun. Dışarıda ve toplu yemek servisi yapan noktalarda yemek yemek zorunda kalan gençler ise, yemek yedikleri restoranın muteber ve kaliteli bir restoran olmasına dikkat etmelidirler. Sokakta açıkta satılan yiyecekler mümkün olduğunca yenmemelidir. Bölgesine, saklı kutuda satılan markası malûm, sağlam süt, yoğurt, ayran üzere içeceklerin yahut paketli eserlerin satın alınması daha münasiptir. Satın alınacak bütün besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
SON BİR HAFTA BESLENME TEKLIFLERI
Bol bol su için. (Günde 2-2.5 litre )
Her öğünde 1 adet orta uzunluk çiğ havuç; ağır A vitamini içeriği ile hafızanızı ve gözlerinizi güçlendirir.
Her sabah, öğlen, akşam yemeklerde bol çiğ zerzevat yiyin.
Haftada 2-3 kere balık tüketmeye ihtimam gösterin. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde hafızayı güçlendirir.
Her gün 1 avuç ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında tesirlidir.
Zayıflama emelli düşük kalorili diyetler yapmayın.
Her öğünde ekmek yahut mekanına geçen az yağlı bulgur, makarna, pirinç üzere vitamin, protein, mineralden varlıklı karbonhidratları abartmadan tüketin. Bunlardan alacağınız kuvvet kas yıkımını önler. Yorgunluğu azaltır. Karbonhidratların yanında et yahut tavuk yahut balık yahut kurubaklagil yahut yumurta olmalı. Öğün kesinlikle çiğ yahut pişmiş zerzevat ve yoğurt ile desteklenmedir.
“Zamanım yok yürüyüş, egzersiz yapamam” diyenlere!.. Yarım saat de olsa kesinlikle devir yaratın; zira fizikî aktivite zihni açar.
TEST ANINDA BESLENME ?
Artık; imtihanda şeker ve her türlü şekerlemeler tüketmenin zararını hepimiz biliyoruz yahut bilmeliyiz. Bu cins besinler tek başına yalın karbonhidrat içerir kan şekerini süratli yükseltir ve süratli düşürür. Kan şekerinin süratle düşmesi de, performans ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler alanına, kan şekerini yükselttikten sonra çabuk düşmesini önleyen yağ ve protein içeren çikolata yemek (süt ile birlikte) yanında bir davranış olur. Çikolata kafein içerdiği için abartılı ölçülerde tüketilmediği sürece uyarıcı tesiri açısından çok tesirli değildir. Peynir, ekmek, üzere protein içeren küçük sandviçleri ayran yahut süt ile tüketmek hipoglisemi ve insülin direnci olan mektepliler için tercih edilmelidir. Talebeler testte acıkmaktan korku duyuyorlarsa, kutu süt, ayran, tuzsuz ve kavrulmamış olması kaydıyla; badem, fındık, fıstık ve ceviz üzere yağlı tohumları, muz ve kuru kayısı üzere meyveleri sağlıklı atıştırmalıklar olarak yanlarında bulundurabilirler.
Test sürecinde yanımızda su bulundurarak azar azar içmek, böylelikle tuvalet gereksinimini tetiklememek akıllıca olur.
Imtihana girecek bütün talebelere muvaffakiyetler diliyorum...
Mütehassıs Diyetisyen Songül Kanımtürk