Üniversite giriş testinin 2. aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala istikrarlı ve sağlıklı beslenmek test başarısına direkt tesir ediyor. Bilhassa test sabahı güne hoş bir kahvaltıyla başlamak mekteplilerin konsantrasyon ve motivasyonlarında artış sağlıyor.
Test sabahı kahvaltı yapmamanın bahanesi yok
Üniversite imtihanı için bir yıl boyunca çalışıp, hazırlıklar tamamlandıktan sonra imtihan günü yaklaştıkça merak edilen mevzuların başında imtihan sabahı nasıl bir kahvaltı yapılması gerektiği gelmektedir. Uzun vadeli açlıktan sonra, güne kahvaltıyla başlamak dikkat dağınıklığını önleyerek test konsantrasyonunu artıracaktır. Bu nedenle, “Heyecandan midem kasılıyor”, “Midem bulanıyor”, “Karnım ağrıyor” üzere bahaneler talebelerin kahvaltı yapmasına handikap olmamalıdır. Bilakis istikrarlı ve sağlıklı bir kahvaltı bu şikayetlerin tümünü önleyecektir.
Kahvaltıda yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek test başarını olumsuz etkiliyor
Test sabahı yapılacak kahvaltının içeriğine çok dikkat edilmelidir. Kahvaltıda börek, kızartma, açma, poğaça üzere yağ içeriği ve glisemik indeksi yüksek yiyecekler tercih edilmemeli ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Aksi takdirde kahvaltı sonrası ortaya çıkan uyku hali test muvaffakiyetini olumsuz istikamette etkileyecektir. Kahvaltı içeriği kadar kahvaltı saati de çok değerlidir. Imtihanda rastgele bir sindirim meselesi yaşamamak için kahvaltı saati erkene çekilmelidir.
Test muvaffakiyetini olumlu etkileyecek kahvaltının içeriği şu formda olabilir:
1 dilim peynir
1 yumurta (haşlanmış yahut yağsız tavada omlet)
1 tam ceviz yahut 5-6 badem
4-5 adet zeytin
1-2 tatlı kaşığı reçel ya da bal
Domates, salatalık söğüş
1 bardak süt yahut taze sıkılmış meyve suyu
1-2 dilim ekmek
Likit alımına dikkat edilmeli
Birden ziyade oturum halinde yapılacak test maratonu düşünülerek kahvaltı ve sonrasında gün uzunluğu likit alımına dikkat edilmelidir. Imtihan sabahında likit gereksinimi daha çok su ile karşılanmalıdır. Kahvaltıda çoka kaçmadan papatya, kuşburnu üzere rahatlatıcı bitki çayları tercih edilebilir. Kahvaltı sonrasında da susatarak çok su içmeyi gerektirecek çok tuzlu yahut çok tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Test sabahı kahvaltı yapmamanın bahanesi yok
Üniversite imtihanı için bir yıl boyunca çalışıp, hazırlıklar tamamlandıktan sonra imtihan günü yaklaştıkça merak edilen mevzuların başında imtihan sabahı nasıl bir kahvaltı yapılması gerektiği gelmektedir. Uzun vadeli açlıktan sonra, güne kahvaltıyla başlamak dikkat dağınıklığını önleyerek test konsantrasyonunu artıracaktır. Bu nedenle, “Heyecandan midem kasılıyor”, “Midem bulanıyor”, “Karnım ağrıyor” üzere bahaneler talebelerin kahvaltı yapmasına handikap olmamalıdır. Bilakis istikrarlı ve sağlıklı bir kahvaltı bu şikayetlerin tümünü önleyecektir.
Kahvaltıda yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek test başarını olumsuz etkiliyor
Test sabahı yapılacak kahvaltının içeriğine çok dikkat edilmelidir. Kahvaltıda börek, kızartma, açma, poğaça üzere yağ içeriği ve glisemik indeksi yüksek yiyecekler tercih edilmemeli ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Aksi takdirde kahvaltı sonrası ortaya çıkan uyku hali test muvaffakiyetini olumsuz istikamette etkileyecektir. Kahvaltı içeriği kadar kahvaltı saati de çok değerlidir. Imtihanda rastgele bir sindirim meselesi yaşamamak için kahvaltı saati erkene çekilmelidir.
Test muvaffakiyetini olumlu etkileyecek kahvaltının içeriği şu formda olabilir:
1 dilim peynir
1 yumurta (haşlanmış yahut yağsız tavada omlet)
1 tam ceviz yahut 5-6 badem
4-5 adet zeytin
1-2 tatlı kaşığı reçel ya da bal
Domates, salatalık söğüş
1 bardak süt yahut taze sıkılmış meyve suyu
1-2 dilim ekmek
Likit alımına dikkat edilmeli
Birden ziyade oturum halinde yapılacak test maratonu düşünülerek kahvaltı ve sonrasında gün uzunluğu likit alımına dikkat edilmelidir. Imtihan sabahında likit gereksinimi daha çok su ile karşılanmalıdır. Kahvaltıda çoka kaçmadan papatya, kuşburnu üzere rahatlatıcı bitki çayları tercih edilebilir. Kahvaltı sonrasında da susatarak çok su içmeyi gerektirecek çok tuzlu yahut çok tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.