Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sindirim Problemleri

Sindirim Problemleri
0
58

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Sindirim Problemleri Sindirim süreci akıcı giderse besinler parçalanıp moleküllere bölünerek kan damarlarınıza geçebilir ışık halkası gelir zaman zaman bir takım nedenlerle bu parçalanma dürüst gerçekleşmez ve sindirim ve özümleme işlemleri tamamlanamaz Bu durumda vücudunuza yarayacak besinlerin çoğu sindirilemez ve büyük abdest çıkar Bu sindirim bozukluğu sonucu bozuk ve beceriksiz gıda ortaya çıkar Belirtiler Kilo kaybı, İshal, Karın ağrısı, gaz ve şişlik, Genel halsizlik, Kötü kokulu ve grisiyah büyük abdest Sindirim bozukluğunun nedenleri çok öbür olabilir Pankreasta bir rahatsızlık varsa, sindirim için gereken enzimler eksik olabilir Buna bozuk sindirim diyoruz Sindirimin büyük bir kısmı ince bağırsakta olduğu için, buradaki bir rahatsızlık önemli besinlerin sindirilmeden dışarı atılmasına neden olur Bu durumda büyük abdest yağlı görünümlüdür Gri veya beti benzi kaçmış renkte ve normalden fazladır Kötü kokuludur ve köpüklüdür Büyük abdestle yağ ve protein kaybı olur Besinlerin sindirilememesi A, Bi 2, D, E ve K vitaminleriyle folik asit kaybına niçin olur Kanda B12 ve folik asit düşüklüğü besinlerin sindirilemediğinin başlıca göstergesidir Aralıksız yağ kaybıyla birlikte kalsiyum da vücuttan atılır ve istenmeyen sorunlar doğar: Böbrek taşları (kalsiyum oksitli) ve kemiklerde osteomalacia adı verilen kemik erimesi denilen rahatsızlık ortaya çıkar ÇÖLYAK (TROPİK OLMAYAN) SPRU Çölyak (tropik olmayan) spru, emilim bozukluğunun yaygın bir nedenidir Bu hastalığa, buğday, çavdar, yulaf ve arpada bulunan bir protein olan glütene aleyhinde duyarlık yol açar Glütene tahammülsüzlük, barsağın içini döşeyen tabakanın besinlerin emilmesini sağlayan ince kıvrımlarını (vilüsler) yitirmesine niçin olur Ayrıca, barsak enzimleri tatmin edici miktarda üretilmemeye başlar Sık görülen belirtiler, fena kokulu ishal, kabarık karın ve anemidir Çölyak spru çocuklarda sıkça görülür Bu çocuklarda, en çarpıcı belirtiler kilo kaybı ve büyüyememedir Çocuklarda raşitizmin kemik değişiklikleri görülebilir; yetişkinlerde kemik ağrısı ve aşırı hassasiyetiyle birlikte osteomalasi ortaya çıkabilir Fazla miktarlarda yağ ve protein içerip içermedlgini anlayışlı olmak için dışkınızı incelemenin yanısıra, doktorunuz çölyak spru hastalığından kuşkulanırsa, ince barsağın baryumlu röntgenini (bkz Yemek Yemek Borusu, Mide ve Barsağın Baryumlu Röntgeni) isteyebilir Ağızdan sokulan bir aletle incebarsağın iç yüzeyinden biyopsi de alınır Numune tropik olmayan spruya özgü şansın dönmesi açısından mikroskop aşağı incelenir Çölyak hastalığı, genelde yemeklerden glüten içeren gıdaların kaldırılmasıyla çare edilir Bir Takım gıda eksikliklerini yerine getirmek için, başlangıçta vitamin ve mineral ilaveleri verilebilir Doktorunuz veya diet uzmanınız, yerinde bir glütensiz perhiz konusunda size yol gösterecektir Glütensiz bir perhiz dikkatli bir şekilde uygulanırsa, birkaç aylık bir dönem içinde ince barsağın vilüsleri normal biçimlerine ve emme kabiliyetlerine ulaşırlar Dışkınız normale döner ve kilo kaybı sona erer Glütensiz diyet hayat boyu izlenmelidir, yahut belirtiler tekrar ortaya çıkar TROPİK SPRU Bu, emilim bozukluğuna niçin olan diğer bir hastalıktır Dünyanın tropik bölgelerine giden ziyaretçileri etkiler Belirtiler tropik bölgeden dönüldükten aylar, hatta yıllar daha sonra ortaya çıkabilir Bu hastalığın nedeni belirsizdir, fakat bulaşıcı bir mikroorganizma olabilir Tropik sprusu olan kişiler ishal, kilo kaybı, anemi ve kilo alamama sorunlarıyla karşılaşırlar Tanı testleri esas olarak çölyak sprunun testleriyle aynıdır Tropik sprunun tedavisi çoğunlukla bir folik asit ve vitamin ilavesi ile tetrasiklin gibi bir antibiyotikten oluşur Çoğunlukla, özel bir perhiz gerekmez Hastalığın şiddetine bağlı olarak, 6 ay dek antibiyotik kullanmanız gerekebilir AŞIRI BAKTERİ ARTMASI id Alışılagelmiş olarak,bakterilerin ince barsakta fazla artması bir sorun değildir, çünkü barsağın aralıksız hareketi (peristaltizm) bakterileri dışarı atar Fakat, bazı koşullar aşağı, barsak bakterileri emilim bozukluğuna yol açacak bir düzeye kadar artabilirler Bu şart, barsağın da tutulduğu şeker hastalarında ishale katkıda bulunan bir faktör olabilir Bakterilerin aşırı artmasının nedeni genelde peristaltizmin (barsağın adale hareketi) zayıflamasıdır, bu da bakterilerin birikmesine olanak sağlar Bakterilerin aşırı artması, ince barsağın bir takım kısımlarına uygulanan baypas ameliyatlarından daha sonra da görülür Tanı ince barsaktan kültür için alınan örneklerle ya da bazen kan ya da idrar alınmasını taşıyan dolambaçlı testlerle yapılır Tedavi, her ay 1 hafta gibi periyodik biçimde bahşedilen antibiyotiklerle yapılır SKLERODERMA Skleroderma barsağı etkilediğinde, adale duvarlarının incelmesine yol açar, bu da keza besinlerin emilimini keza de barsağın hareketini zayıflatır Skleroderma yemek borusunun kas tabakasını da da etkileyebilir ve mide yanmasına niçin olabilir Rahatsızlık ilerlediği ve diğer organlara yayılabileceği için, klinik olarak ilerleyici sistemik skleroz (F SS) olarak bilinir Bu kronik hastalığın nedeni bilinmemektedir Bakterilerin aşırı büyümesinin yol açtığı şiddetli ishalle ilişkili olabilir Periyodik olarak (her ay bir hafta gibi) bahşedilen antibiyotikler yardımsever olabilir AİDS Emilim bozukluğu sorunları yaratan başka bir rahatsızlık kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromudur (AIDS) Başlıca belirtiler olan ishal ve kilo kaybının AIDS hastalarında ince barsak ve kolondaki enfeksiyonların sonucu olduğu düşünülmektedir WHİPPLE HASTALIĞI Bu emilim bozukluğu hastalığı esas olarak 45 yaşın üzerindeki erkekleri etkilemektedir Hastalığa hemen şimdi kesin olarak tanımlanamamış bir enfeksiyon etkeninin yol açtığı düşünülmektedir lshal, karın ağrısı, ilerleyen kilo kaybı ve derinin koyulaşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir Bakteri enfeksiyonu da düşük dereceli ateşe yol açabilir Tanı ince barsaktan alınan bir biyopsiyle yapılır Uzun dönemli antibiyotik kullanımı, tipik olarak Whipple hastalığına emrindeki emilim bozukluğunu düzeltmekte etkilidir AMİLOİDOZ Nişastaya aynı özellikleri olan amiloid denilen bir proteinin varlığı bu hastalığı ortaya çıkarır Bu proteinin gözden düşmüş birikimlerinin vücudun neresinde görüldüğüne ast olarak, sonuçlar önemsiz veya ciddi olabilir Örneğin, amiloidin ince barsakta birikmesi içini döşeyen tabakayı lastiksi, sert ve yapışkan ışık halkası getirir ve sonuç olarak ciddi bir emilim bozukluğu ortaya çıkar Bu durumun teşhisi ince barsak biyopsisiyle yapılır Amiloid birikintilerinin oluşmasını önlemenin aşina bir yöntemi yoktur Tedavi, belirtileri azaltmaya ya da amiloidozdan sorumluluk sahibi olabilecek temeldeki bir hastalığı çare etmeye yöneliktir Bu cins hastalıklar tüberküloz, Hodgkm hastalığı ve romatizmaya alt eklem iltihabıdır LAKTOZ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ İnek sütündeki şeker olan ve yalnızca sütte ve süt ürünlerinde bulunan laktozun sindirilmesi için laktaz enzimi gereklidir Laktoz tahammülsüzlüğü, ince barsak duvarlarının iç tabakası bu enzimi sıradan miktarlarda üretmediği zaman ortaya çıkar Laktoz tahammülsüzlüğü, açıklanmış bir miktarın üzerinde süt alındığında, karın kramplarına, şişkinliğe, ishale ve aşırı gaza yol açar Eksik miktarda süt genellikle belirtilere yol açmaz ince barsağın içini döşeyen tabakadaki düşük bir laktaz düzeyi ya da laktaz eksikliği, etkilenen şahısların yüzde 70 kadarında sorun yaratmayabilir Kuzey ve Batı Avrupalı beyazlarda ve onların Amerika Birleşik Devletleri ndeki torunlarında, düşük laktaz düzeyi görece az görülür bu nedenle, süt şekeri tahammülsüzlüğüne bu insanlarda fazla sık rastlanmaz Düşük süt şekeri düzeyleri , Akdeniz, Afrika ya da Asya kökenli insanlarda daha sık olarak görülmektedir Düşük süt şekeri düzeyleri, tropik olmayan ya da tropik spru, ince barsaktaki virüs veya bakteri enfeksiyonu ve kistik fibroz gibi başka emilim bozukluğu rahatsızlıklarında ortaya çıkabilir Süt Şekeri tahammülsüzlüğü varsa, süt ürünlerini diyetinizden en ince ayrıntısına kadar çıkarmanız gerekmez Yalnızca süt ürünleri tüketiminizi azaltın, sütü yalnızca yemek sırasında için ve kalsiyumu, laktozun süte kadar düşük olduğu süt ürünleri olan peynir ve yoğurttan almaya çalışın Başka bir seçenek, sütünüze karıştırabileceğiniz ticari bir laktaz preparatı almaktır Bu preparatlar laktozu zahmetsizce sindirilebilen kolay şekerlere dönüştürür KISABARSAK SENDROMU Barsağın oldukça büyük bir kısmının ameliyatla alınmasından daha sonra, bir takım insanlarda emilim bozukluğu sorunları ortaya çıkabilir Bu duruma kısabarsak sendromu adı verilir ince barsağın farklı bölgelerinde farklı besinler emildiği için, cerrahi müdahalenin gıda emilimi üzerindeki etkisi, barsağın ne değin büyük bir parçasının ve hangi parçasının alındığına bağlıdır Barsağın kayda değer bir kısmı alınmadıkça, kalan kısım genellikle daha fazla emilime armoni sağlamakta ve böylelikle besinlerin emilim yetersizliğini önlemektedir  
 
858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt