Sindirim Sistemimiz Ve Sindirim Sistemimizin Sağlığı,
sindirim sistemimiz ve sindirim sistemi sağlığımız
Sindirim Sistemimiz Ve Sindirim Sistemimizin Sağlığı Ozeti
imagessindirimsistemimizvesindirimsistemimizinsagligiozeti5afcad77ae5f3
Sindirim buyuk molekullu besin iceriklerinin hucrelerimizin kullanabileceği kadar kucuk molekullere donuşturulmesidir
Besinlerin hucrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar kucuk parcalar bolerek kana gecişini sağlamak sindirim sisteminin gorevidir
Sindirim ciğnemeyle başlar Besinlerin ciğneme ve kas hareketleriyle kucuk parcalara ayrılması mekanik sindirimdir Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parcalanmasına ise kimyasal sindirim denir
*Kimyasal sindirimde enzimlerin besin icerikleri kucuk molekullere parcalanmaktadır Besin iceriklerinin her birinin sindirim sırasında kucuk molekullere parcalanır
Sindirim Olayı
Ağız: Besinlerin mekanik sindirimi ciğneme ile gercekleşir Karbonhidratların kimyasal sindirimi ise tukuruk icerisinde bulunan enzimler sayesinde başlar
Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir
Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar
Mide: Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder Kimyasal sindirim ise mide oz suyu icinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gercekleştirilir Boylece, besinler parcalanarak kucuk molekuller haline getirilmiş olur Proteinlerin sindirimi midede başlar
İnce Bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar İnce bağırsağa gelen pankreas oz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır B esinler ince bağırsakta en kucuk molekullerine kadar parcalanır Bu molekullerin ince bağırsaktan kan damarlarına gecmesi olayına emilim adı verilir İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bolumudur
Kalın Bağırsak: Besinler icerisinde kalan su, kalın bağırsak tarafından emilir Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bolumu olan anuse gonderilir
Anus: Besin maddelerinin vucudumuz tarafından kullanılamayan bolumu anus yoluyla atık madde olarak vucuttan uzaklaştırılır
Sindirime Yardımcı Organlar
Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı uretir Safra salgısı bir kanal yoluyla, yağların kimyasal sindirimini gercekleştirmek uzere ince bağırsağa gonderilir
Pankreas: Pankreas oz suyunu salgılar Pankreas oz suyu proteinlerin, karbonhidratların ve yağların kimyasal sindirimini gercekleştiren enzimler icerir
*Sindirim sistemi yapı ve organlarına sırası ile ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anus dur
*Sindirimin sadece midede gercekleşmez Besinlerin ağız ve midede mekanik, ağız, mide ve ince bağırsaklarda ise kimyasal sindiriminin gercekleşir
Sindirim Sistemimizin Sağlığını Korumak
Doğru Beslenmeyi Oğrenmek:
Dengeli ve yeterli beslenmemiz gerektiğini uzmanlardan ve buyuklerimizden sıkca duyarız Dengeli ve yeterli beslenmek nicin bu kadar onemlidir? Vucudumuzun gunluk enerji gereksinimini karşılamak, buyumemiz ve gelişmemizin sağlıklı olabilmesi icin dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir Yemek yemek temel ihtiyaclarımızdandır Ancak vucudumuz besinlerin ihtiyacımızdan fazla olan kısmını harcayamaz ve bunları yağa donuşturerek depolar Depolanan yağlar ise zamanla şişmanlığa sebep olur
Dengeli ve yeterli beslenme besin icerikleri olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve suyun, ihtiyacımızı karşılayacak oranda ve birlikte alınmasıdır
Stres ile dengesiz ve yetersiz beslenme sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen faktorlerdendir Lifli besinleri tuketmek ve dengeli ve yeterli beslenmek ise sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler
Sindirim sistemimizin sağlığını korumak icin:
• Cok sıcak ve cok soğuk şeyler yiyip icmemeliyiz
• Lokmaları iyice ciğnemeli ve yavaş yemeliyiz
• Sofradan tam olarak doymadan kalkmalıyız
• Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su icmemeliyiz
• Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz
• Yemeğe ciğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız
• Kafeinli ve asitli iceceklerden uzak durmalıyız
Alkolden ve Sigaradan Uzak Durmak:
Alkol, midenin ic yuzeyini orten tabakayı tahriş ederek gastrite ve kusmaya yol acabilir Midenin ust bolumuyle yemek borusunun alt bolumunde kucuk yırtıklara sebep olabilir Alkolun uzun sure kullanılması ozellikle B vitaminlerinin ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir Ayrıca yuksek miktarda tuketilen alkol, karaciğer icin onemli bir tehdit oluşturur Sigara icme alışkanlığı da benzer sorunlara yol acar Sindirim sistemimiz yediğimiz besinlerin sindirilmesini ve bu besinlerin ince bağırsak tarafından emilerek kanımıza gecmesini sağlar Sindirim sonucu oluşan kucuk molekuller dolaşım sistemimiz aracılığıyla hucrelerimize kadar taşınır Vucudumuz besin iceriklerini enerji uretmek, yapım ve onarımını gercekleştirmek ve faaliyetlerini duzenlemek icin kullanır Vucudumuz bu onemli gorevlerini gercekleştirmek icin ihtiyac duyduğu besin iceriklerini besin gruplarından sağlar Aşağıdaki metni okuyarak besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde tuketilmesinin vucudumuz ve sindirim sistemimizin sağlığı icin onemini kavrayalım
dersanlatimnet
sindirim sistemimiz ve sindirim sistemi sağlığımız
Sindirim Sistemimiz Ve Sindirim Sistemimizin Sağlığı Ozeti
imagessindirimsistemimizvesindirimsistemimizinsagligiozeti5afcad77ae5f3
Sindirim buyuk molekullu besin iceriklerinin hucrelerimizin kullanabileceği kadar kucuk molekullere donuşturulmesidir
Besinlerin hucrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar kucuk parcalar bolerek kana gecişini sağlamak sindirim sisteminin gorevidir
Sindirim ciğnemeyle başlar Besinlerin ciğneme ve kas hareketleriyle kucuk parcalara ayrılması mekanik sindirimdir Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parcalanmasına ise kimyasal sindirim denir
*Kimyasal sindirimde enzimlerin besin icerikleri kucuk molekullere parcalanmaktadır Besin iceriklerinin her birinin sindirim sırasında kucuk molekullere parcalanır
Sindirim Olayı
Ağız: Besinlerin mekanik sindirimi ciğneme ile gercekleşir Karbonhidratların kimyasal sindirimi ise tukuruk icerisinde bulunan enzimler sayesinde başlar
Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir
Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar
Mide: Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder Kimyasal sindirim ise mide oz suyu icinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gercekleştirilir Boylece, besinler parcalanarak kucuk molekuller haline getirilmiş olur Proteinlerin sindirimi midede başlar
İnce Bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar İnce bağırsağa gelen pankreas oz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır B esinler ince bağırsakta en kucuk molekullerine kadar parcalanır Bu molekullerin ince bağırsaktan kan damarlarına gecmesi olayına emilim adı verilir İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bolumudur
Kalın Bağırsak: Besinler icerisinde kalan su, kalın bağırsak tarafından emilir Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bolumu olan anuse gonderilir
Anus: Besin maddelerinin vucudumuz tarafından kullanılamayan bolumu anus yoluyla atık madde olarak vucuttan uzaklaştırılır
Sindirime Yardımcı Organlar
Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı uretir Safra salgısı bir kanal yoluyla, yağların kimyasal sindirimini gercekleştirmek uzere ince bağırsağa gonderilir
Pankreas: Pankreas oz suyunu salgılar Pankreas oz suyu proteinlerin, karbonhidratların ve yağların kimyasal sindirimini gercekleştiren enzimler icerir
*Sindirim sistemi yapı ve organlarına sırası ile ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anus dur
*Sindirimin sadece midede gercekleşmez Besinlerin ağız ve midede mekanik, ağız, mide ve ince bağırsaklarda ise kimyasal sindiriminin gercekleşir
Sindirim Sistemimizin Sağlığını Korumak
Doğru Beslenmeyi Oğrenmek:
Dengeli ve yeterli beslenmemiz gerektiğini uzmanlardan ve buyuklerimizden sıkca duyarız Dengeli ve yeterli beslenmek nicin bu kadar onemlidir? Vucudumuzun gunluk enerji gereksinimini karşılamak, buyumemiz ve gelişmemizin sağlıklı olabilmesi icin dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir Yemek yemek temel ihtiyaclarımızdandır Ancak vucudumuz besinlerin ihtiyacımızdan fazla olan kısmını harcayamaz ve bunları yağa donuşturerek depolar Depolanan yağlar ise zamanla şişmanlığa sebep olur
Dengeli ve yeterli beslenme besin icerikleri olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve suyun, ihtiyacımızı karşılayacak oranda ve birlikte alınmasıdır
Stres ile dengesiz ve yetersiz beslenme sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen faktorlerdendir Lifli besinleri tuketmek ve dengeli ve yeterli beslenmek ise sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler
Sindirim sistemimizin sağlığını korumak icin:
• Cok sıcak ve cok soğuk şeyler yiyip icmemeliyiz
• Lokmaları iyice ciğnemeli ve yavaş yemeliyiz
• Sofradan tam olarak doymadan kalkmalıyız
• Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su icmemeliyiz
• Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz
• Yemeğe ciğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız
• Kafeinli ve asitli iceceklerden uzak durmalıyız
Alkolden ve Sigaradan Uzak Durmak:
Alkol, midenin ic yuzeyini orten tabakayı tahriş ederek gastrite ve kusmaya yol acabilir Midenin ust bolumuyle yemek borusunun alt bolumunde kucuk yırtıklara sebep olabilir Alkolun uzun sure kullanılması ozellikle B vitaminlerinin ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir Ayrıca yuksek miktarda tuketilen alkol, karaciğer icin onemli bir tehdit oluşturur Sigara icme alışkanlığı da benzer sorunlara yol acar Sindirim sistemimiz yediğimiz besinlerin sindirilmesini ve bu besinlerin ince bağırsak tarafından emilerek kanımıza gecmesini sağlar Sindirim sonucu oluşan kucuk molekuller dolaşım sistemimiz aracılığıyla hucrelerimize kadar taşınır Vucudumuz besin iceriklerini enerji uretmek, yapım ve onarımını gercekleştirmek ve faaliyetlerini duzenlemek icin kullanır Vucudumuz bu onemli gorevlerini gercekleştirmek icin ihtiyac duyduğu besin iceriklerini besin gruplarından sağlar Aşağıdaki metni okuyarak besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde tuketilmesinin vucudumuz ve sindirim sistemimizin sağlığı icin onemini kavrayalım
dersanlatimnet