Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

sindirim sistemimizin sağlığını etkileyen faktörler

sindirim sistemimizin sağlığını etkileyen faktörler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
sindirim sistemimizin sağlığını etkileyen faktörler

Gerginlik, sigara, hızlı yemek yemek ve diyetler sindirim sisteminize hasar veriyor Beslenmenize itina göstermezseniz pekçok hastalık kapıda bekliyor
Uzman hekim ‘Reflü ’ hakkında veri verdi, diyetformula diyetisyenleri besin önerilerinde bulundu Sağlıklı sindirim sistemi, genel sağlığı ve bilhassa bağışıklık ve sinir sistemini çok etkiler bu nedenle sindirim sağlığınıza özen gösterilmelidir

REFLÜ NEDİR?
Perhiz uygulamalarının ve kısıtlamalarının yarar sağlayabileceği sindirim sistemi hastalıklarının başında reflü kazanç Reflü özet olarak tanımlanırsa midedeki asidin yemek yemek borusuna kaçmasıdır Adi olarak midede yer alan ve hiçbir yakınmaya yol açmayan asit yemek yemek borusuna kaçtığı süre farklı alanlara yönlendirilmiş yakınmalara yol açar Bu durum reflü olarak tanımlanır En sık belirtileri göğüste yanma, mide ekşimesi, ağza acı su gelmesi, boğazda gıcık şehvetli, ses kısıklığı ve öksürük olarak özetlenebilir Reflü için gıda kısıtlamalarından daha önemlisi sigara içilmemesidir Sigara, yemek yemek borusu mide birleşiminde bulunan kasın gevşemesine yol açarak ve öksürük yaparak reflü sıklığını ve miktarını arttırır Bir Takım gıdalar da yemek yemek borusu ve mide birleşme yerindeki kası gevşetir ve reflüyü arttırır genelde kafein, çikolata ve alkolün fazlasından kaçınmak gerekir Keza yağlı gıdalar yakınmaları arttırır
ÇARE ÖNERİLERİ
Geç yemekten kaçın: Batmış mide ile uzanmak reflüyü arttırır Yemekten daha sonra 23 saat süreyle uzanmamak gerekir Ufak porsiyonlar: Midenin gerilmesine engel olarak reflüyü azaltır Kilo kaybı: Önemli derecede kilo fazlalığı olanlarda, kilo kaybı reflüyü azaltır Besin sisteminizdeki değişiklikler, sindirim sistemi sorunlarınıza çözüm olabilir
BESIN SİSTEMİ
Bitmiş gıdaların ve beyaz şekerin (sofra şekeri) aşırı tüketilmesi, beceriksiz meyve, sebze ve posa alımı sindirim sistemini olumsuz etkiler
HIZLI YEMEYİN
Karbonhidrat dediğimiz gıda grubunun sindirimi tükrükteki pityalin enzimiyle başlar Yemek süratli yendiğinde karbonhidratlar tatmin edici sindirime başlayamamış olur ve daha da önemlisi çiğnemeyle elde edilen mekanik sindirim yeterli miktarda yapılamaz Bu koşul zamanla gazhazımsızlık şişkinlik gibi problemler doğurabilir böylece muhtemel olan bütün , öğünlerde, olası olduğu değin yavaş yemelisiniz
BOĞAZA DIKKAT
Ağız ve boğazda, diş çürüğü, dişeti bozuklukları, tükrük bezi hastalıkları, ağızda bere, ameliyat ve ağız, fariks, larinks kanserleri görülebilir Bu nesil durumlarda çoğunlukla, öğün sayısı arttırılarak eksik ve sık gıda önerilir Çok sıcak, fazla soğuk, kuru, acılı, tuz, asitli, alkollü besinler tüketilmemeli, sigara kullanılmamalıdır
GASTRİT&ÜLSER
Mide duvarında oluşan hassasiyet ve iltihabi tepkime gastrit, ilerlemesi halinde oluşan yara ise ülserdir Bakteriyal, viral, alkol vb kimyasal uyarıcılara aleyhinde çoğalan tipleri oluşabilir Genetik, çevresel etmenler, besin ve gerginlik de oluşumunu tetikleyebilir
Gıda Tedavisi:
* Acı, baharatlar, kahve, nehir, sıcak veya soğuk besinler, asitli besinler, tuz fazla tüketilmemelidir
* Uzun süreli aç kalmak, mide mukazasının direncini azaltır bu nedenle sıkça yemek yemek yenmelidir
* Az ve sıkça yemek yemek, midede asit üretemini azaltır

HAZIMSIZLIK
Bir Takım bireyler, bir takım yiyeceklerin kendilerine dokunduklarını hissetmiş ve bu yiyeceklerle ilgili tüketimlerini sınırlandırmışlardır Ara Sıra bu dokunan yiyeceklerin adamakıllı psikolojik etmenlere, geçmişte yaşananlara alt olabildiği gibi, bazen de gerçekte bir takım posalı yiyecekler, bilhassa de stresli dönemlerinde dokunabilir Yiyecekler soğuk olarak tüketilmemelidir
KABIZLIK SORUNU
Yetkisiz posa alımı, beceriksiz istikrarsız tüketimi, hareketsizlik, bir takım ilaçlar (antidepresanlar, antihipertansifler vb), bir takım hastalıklar (hipotroit vb), stres, gezi gibi durumlarda kabızlık görülebilir
SİNDİRİM İÇİN
* Tatmin Edici su tüketmelisiniz (Günde 2,02,5 litre su için)
* Sindirim Sağlığı İçin Sağlıklı Meyveler: Elma, avokado, kayısı, muz, konserve meyveler, üzüm, kavun, kivi, mango, nektarin, papaya, şeftali, armut, karpuz, kuru erik
* Sindirim Sağlığı İçin Dinç Sebzeler: Kuşkonmaz, bezelye, pancar, brokoli, frenk lahanası, kabak, havuç, mantar, pırasa, salatalık, lahana, soğan, yeşil, kırmızı ve sarı biberler, patates, ıspanak, domates, turp, yeşil soğan
* Sindirim Sağlığı İçin Sağlıklı Et ve Diğer Protein Kaynakları:Yumurta, kurubaklagiller , balık, yağsız kırmızı et, fındık, ceviz, badem, tavuk, hindi, yağlı tohumlar, soya fasülyesi tofu
* Sindirim Sistemi İçin Olmazsa Olmazlar : Tam tahıllı ekmekler, gevrekler ve bisküviler, esmer pirinç , kepekli ya da tam tahıllı makarna
* Tüm bu yüksek posalı besinler sindirim sağlığını olumlu yönde etkileyerek, kabızlığı önlerler
* Ayrıca uyumlu alıştırma ve psikoterapistinizle yapacağınız stress düzeyini eşitleme çalışmaları da, kabızlık sorununuza muavin olacaktır
* Sindirim Sistemi Hastalıklarının Önlenmesi ve Tedavisinde Vitamin ve Minareller; Vitamin ve mineraller, cisim işlevlerinin yapılabilmesi için, çok eksik miktarlarda, vücuda uyumlu olarak alınması gereken maddelerdir Tatmin Edici ve dengeli bir diyetle, tüm gıda gruplarından düzenli tüketim sağlanarak, gerekli olan vitamin ve mineraller alınabilir
Alıntıdır *
 
858,500Konular
982,386Mesajlar
32,978Kullanıcılar
brk0079Son üye
Üst Alt