iltasyazilim
FD Üye
Sindirim sistemini yaratıcı yapı ve organlar nelerdir özetle
Yediğiniz besinler hücrelere geçebilecek duruma gelebilmek için bir dizi işlemden geçer Buna sindirim adı verilir Sindirim sırasında büyük moleküllü beslenme içerikleri, hücrelerin kullanılabileceği değin minik moleküllere dönüşür Besinlerin küçük moleküllere ayrılması için sindirim sisteminin bazı bölümlerinin özel inşa kazanmış olması gerekir Bu bölümler, besinleri bedensel ve kimyasal olarak değişikliğe uğratacak özelliklere sahiptir Besinlerin fiziksel olarak minik parçalara ayrılması fiziksel (mekanik) sindirimdir Bazı salgılar yardımıyla besinlerin parçalanmasıysa kimyasal sindirimdir Bu salgılar enzim olarak adlandırılır Enzimler, büyük moleküllü beslenme içeriklerini minik moleküllere dönüştürür Besinler sindirim sisteminin öbür bölümlerinde kimyasal ve somut sindirim tamamen parçalanır
Sindirim sistemi iki ucu açık bir boru gibidir Ağızla başlayıp anüsle sonlanan bu sistemin bölümlerini ve görevlerini aşağıdaki şekilde bulabilirsiniz
1 Ağız: Sindirim sisteminin başlangıç organıdır Ağızda dil, dişler ve tükürük bezleri bulunur Besinler burada parçalanmaya başlar Karbonhidratın kimyasal sindirimi ağızda başlar
2 Yutak: Ağız ve burun boşluğu ile yemek yemek ve soluk borusunun birleştiği bir kavşak gibidir Besinlerin ağızdan yemek yemek borusuna iletilmesini sağlar
3 Yemek borusu: Yutaktan gelen besinlerin mideye ulaşmasını sağlar Yapısında yer alan kaslar yardımıyla besinleri mideye ulaştırır
4 Mide: Sindirim sisteminde mide üstten yemek borusuna alttan on iki parmak bağırsağına bağlıdır Yapısının adaleli olması besinlerin burada çalkalanarak çorba hâline gelmesini sağlar Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar
5 İnce bağırsak: Mideden bağırsağa geçen besinlerin en minik birimlerine dek ayrılıp kana geçtiği yer ince bağırsaktır Sindirim sisteminin en uzun bölümüdür İç yüzeyinde parmağa benzeşen fazla sayıda girinti ve çıkıntı (villuslar) bulunur Sindirilmiş besinler buradan kana geçer Yağların kimyasal sindirimi burada başlar Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır
6 Kalın bağırsak: İnce bağırsaktan daha sonra başlayıp anüste biten kısımdır İnce bağırsak gibi uzun değildir Keza girinti ve çıkıntılar da yoktur İnce bağırsaktan gelen besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsakta emilerek kana geçer Gıda maddelerinin hücrelere geçecek değin parçalanmayan bölümleri atık madde olarak sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir Ayrıca kalın bağırsakta bulunan bir kısım bakteriler de çeşitli vitaminler üreterek beslenmeye katkıda bulunur
7 Anüs: Gıda maddelerinin gövde kadar kullanılmayan bölümü anüs aracılığıyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır *
Yediğiniz besinler hücrelere geçebilecek duruma gelebilmek için bir dizi işlemden geçer Buna sindirim adı verilir Sindirim sırasında büyük moleküllü beslenme içerikleri, hücrelerin kullanılabileceği değin minik moleküllere dönüşür Besinlerin küçük moleküllere ayrılması için sindirim sisteminin bazı bölümlerinin özel inşa kazanmış olması gerekir Bu bölümler, besinleri bedensel ve kimyasal olarak değişikliğe uğratacak özelliklere sahiptir Besinlerin fiziksel olarak minik parçalara ayrılması fiziksel (mekanik) sindirimdir Bazı salgılar yardımıyla besinlerin parçalanmasıysa kimyasal sindirimdir Bu salgılar enzim olarak adlandırılır Enzimler, büyük moleküllü beslenme içeriklerini minik moleküllere dönüştürür Besinler sindirim sisteminin öbür bölümlerinde kimyasal ve somut sindirim tamamen parçalanır
Sindirim sistemi iki ucu açık bir boru gibidir Ağızla başlayıp anüsle sonlanan bu sistemin bölümlerini ve görevlerini aşağıdaki şekilde bulabilirsiniz
1 Ağız: Sindirim sisteminin başlangıç organıdır Ağızda dil, dişler ve tükürük bezleri bulunur Besinler burada parçalanmaya başlar Karbonhidratın kimyasal sindirimi ağızda başlar
2 Yutak: Ağız ve burun boşluğu ile yemek yemek ve soluk borusunun birleştiği bir kavşak gibidir Besinlerin ağızdan yemek yemek borusuna iletilmesini sağlar
3 Yemek borusu: Yutaktan gelen besinlerin mideye ulaşmasını sağlar Yapısında yer alan kaslar yardımıyla besinleri mideye ulaştırır
4 Mide: Sindirim sisteminde mide üstten yemek borusuna alttan on iki parmak bağırsağına bağlıdır Yapısının adaleli olması besinlerin burada çalkalanarak çorba hâline gelmesini sağlar Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar
5 İnce bağırsak: Mideden bağırsağa geçen besinlerin en minik birimlerine dek ayrılıp kana geçtiği yer ince bağırsaktır Sindirim sisteminin en uzun bölümüdür İç yüzeyinde parmağa benzeşen fazla sayıda girinti ve çıkıntı (villuslar) bulunur Sindirilmiş besinler buradan kana geçer Yağların kimyasal sindirimi burada başlar Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır
6 Kalın bağırsak: İnce bağırsaktan daha sonra başlayıp anüste biten kısımdır İnce bağırsak gibi uzun değildir Keza girinti ve çıkıntılar da yoktur İnce bağırsaktan gelen besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsakta emilerek kana geçer Gıda maddelerinin hücrelere geçecek değin parçalanmayan bölümleri atık madde olarak sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir Ayrıca kalın bağırsakta bulunan bir kısım bakteriler de çeşitli vitaminler üreterek beslenmeye katkıda bulunur
7 Anüs: Gıda maddelerinin gövde kadar kullanılmayan bölümü anüs aracılığıyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır *