iltasyazilim
FD Üye
Sindirim ürünleri hangi organlardan kanımıza geçer
Besin maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonradan dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir İki yolla olur:
1 Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar kadar emilerek, kılcal kan damarlarına geçer Ve kan damarları aracılığıyla önce karaciğere taşınır Karaciğerde zehirlerinden arındırılır Protein – şeker oranı ayarlanır Kandaki şeker dengesi sağlanır Buradan kalbin sağ kulakçığına taşınır
2 Lenf Aracılığıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir Lenf sistemine karışır Bu yolla kalbin sağ kulakçığına taşınır
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur Çünkü gliserin alkol özelliği taşır Içki, hücreli zarını erittiğinden aracısız kana karışması zararlıdır *
Besin maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonradan dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir İki yolla olur:
1 Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar kadar emilerek, kılcal kan damarlarına geçer Ve kan damarları aracılığıyla önce karaciğere taşınır Karaciğerde zehirlerinden arındırılır Protein – şeker oranı ayarlanır Kandaki şeker dengesi sağlanır Buradan kalbin sağ kulakçığına taşınır
2 Lenf Aracılığıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir Lenf sistemine karışır Bu yolla kalbin sağ kulakçığına taşınır
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur Çünkü gliserin alkol özelliği taşır Içki, hücreli zarını erittiğinden aracısız kana karışması zararlıdır *